12 Απρ 2013

Κινητικότητα ΗΠΑ-ΡΩΣΙΑ για ΣΥΡΙΑ!


Κινητικότητα υπάρχει στις σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας, ένα θέμα αμέσου ενδιαφέροντος για την Ελλάδα, αφού όπως έχουμε κατ’ επανάληψη εξηγήσει, επηρεάζει ευθέως την ελληνική εθνική ασφάλεια.
Όπως έγινε γνωστό πριν... από λίγη ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Λαβρόφ, θα συναντήσει την ερχόμενη Δευτέρα στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, τον Αμερικανό Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Τομ Ντόνιλον.
Στο τραπέζι θα τεθεί σειρά ζητημάτων που εμπλέκουν τις σχέσεις των δύο χωρών, με την κορυφή της ατζέντας να καταλαμβάνουν η αντιπυραυλική άμυνα και το πρόβλημα της Συρίας. Ήδη, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια αποκλιμάκωση των αμερικανικών ενεργειών στο πρώτο ζήτημα, ενώ οργιάζει η φημολογία ότι εξελίσσεται διπλωματικός μαραθώνιος που θα οδηγήσει στην κατάπαυση του πυρός στη μεσανατολική χώρα.
Οι εξελίξεις θα είναι καθοριστικές και για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα, σε θέματα από την αξιοποίηση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων Ελλάδας και Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο, μέχρι τη δραστηριοποίηση της Ρωσίας στην ενεργειακή αγορά της Ελλάδας. Κατά συνέπεια, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει κάθε λόγο να τις παρακολουθεί με ενδιαφέρον και αγωνία…