23 Απρ 2013

Ξέσπασε νέα κυβερνητική κρίση - Το τηλεφώνημα Βενιζέλου που προκάλεσε ταραχές στη σύσκεψη για το πολυνομοσχέδιο

Το Μαξίμου με διαρροές δείχνει Βενιζέλο πως "εκείνοι" είχαν αυξήσει τον ΦΠΑ στο 23%
- Στελέχη της Ν.Δ. χαρακτηρίζουν επικοινωνιακά τεχνάσματα τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ....
- Ο φόρος στην εστίαση ήρθε να εντείνει την κρίση που είχε προκληθεί με την παραίτηση του Διοικητή του ΟΑΕΔ
- Το περίεργο είναι πως το ΠΑΣΟΚ έχει ενστάσεις για την ήδη υπάρχουσα συμφωνία με την τρόικα

Τρίτωσε το κακό στην τριτοκομματική κυβέρνηση, καθώς μετά τους έξι υφυπουργούς και τον διοικητή του ΟΑΕΔ που προκάλεσε έντονη ενδοκυβερνητική κρίση ήρθε να προστεθεί και η ταραχώδης σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, που σύμφωνα με πληροφορίες προκλήθηκε μετά την παρέμβαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου με τηλεφώνημα κατά τη διάρκεια της σύσκεψης.

Η σύσκεψη αυτή στο υπουργείο Οικονομικών για τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την προσεχή Πέμπτη ήταν έντονη με τους εκπροσώπους των κομμάτων τόσο της ΔΗΜΑΡ όσο και του ΠΑΣΟΚ να έχουν ενστάσεις και αντιπροτάσεις όχι μόνο για το νέο φορολογικό, αλλά το οξύμωρο είναι πως είχαν ενστάσεις και για την ήδη υπάρχουσα συμφωνία με την τρόικα.

Ενστάσεις σύμφωνα με πληροφορίες υπήρχαν κυρίως από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, με τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη να τις χαρακτηρίζουν "επικοινωνιακές", ενώ φαίνεται πως κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου δήλωσε πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξουμε τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου πλέον, αφού ήδη υπάρχει συμφωνία με την τρόικα.

Το πρόβλημα προκλήθηκε μετά την τηλεφωνική παρέμβαση του Ευάγγελου Βενιζέλου στη διάρκεια της σύσκεψης με το ΠΑΣΟΚ να ζητά να συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο διάταξη για την άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, δηλαδή από το 23% να μειωθεί στο 13%. Μάλιστα, ο κ. Βενιζέλος φέρεται να ζήτησε άμεσα να συμβεί αυτό και όχι να συζητηθεί τον Ιούνιο και αφού βρεθούν ισοδύναμα μέτρα.

Αυτό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη σύσκεψη για το πολυνομοσχέδιο, με το Μαξίμου να διαρρέει επίσημα πως ο ΦΠΑ όταν ανέλαβε η κυβέρνηση ήταν στο 23% και γίνονται προσπάθειες να μειωθεί από τον Ιούνιο. Με αυτό τον τρόπο το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει τον κ. Βενιζέλο πως επί των ημερών του αυξήθηκε ο ΦΠΑ και οι ίδιοι προσπαθούν να τον μειώσουν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Μάλιστα, όπως έχει γίνει γνωστό τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αναμένεται την Τετάρτη να επιδώσουν στο υπουργείο Οικονομικών προτάσεις τους για τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου και εν συνεχεία όπως φαίνεται θα αποφασίσουν για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου αφού συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.

Στον αντίποδα τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας εκτός του ότι χαρακτήρισαν επικοινωνιακές τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, ζήτησαν βελτιώσεις στον φόρο στα ακίνητα και συγκεκριμένα να υπάρξει μεγαλύτερη μείωση για τις περιοχές με χαμηλές τιμές ζώνης.

Από την πλευρά τους, τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ ζητά να μην πληρώσουν το νέο φόρο ή κατά πολλούς το χαράτσι οι μακροχρόνιοι άνεργοι και οι οικογένειες χωρίς έστω έναν εργαζόμενο. Παράλληλα, ζητούν να ενταχθούν στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και όσοι χρωστούν στους δήμους, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έθεσαν θέμα άρνησης του πολυνομοσχεδίου με τη μορφή που έχει τώρα.

Στη σύσκεψη μετείχαν, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός αναπληρωτής, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός, Γιώργος Μαυραγάνης, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, και οι, Αντώνης Μπέζας (ΝΔ), Φίλιππος Σαχινίδης, Γιώργος Κουτρουμάνης, Πάρις Κουκουλόπουλος και Χρήστος Πρωτόπαππας (ΠΑΣΟΚ) και Δημήτρης Χατζησωκράτης (ΔΗΜΑΡ).
 http://www.newsit.gr