16 Απρ 2013

Αφγανιστάν: Θα τριπλασιαστούν οι εκτάσεις καλλιέργειας οπίου

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά οι εκτάσεις στις οποίες καλλιεργείται όπιο στο Αφγανιστάν προβλέπεται ότι θα αυξηθούν εφέτος, παρά τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητα και των αφγανικών αρχών να εξαλείψουν την παράνομη αυτή καλλιέργεια.
"Οι καλλιεργημένες με ....
παπαρούνες εκτάσεις δεν θα αυξηθούν μόνον στις υπάρχουσες ζώνες παραγωγής του 2012 (...) αλλά και στις περιοχές στις οποίες η καλλιέργεια οπίου ήταν μηδενική", υπογραμμίζει το Γραφείο του ΟΗΕ κατά των Ναρκωτικών και του Εγκλήματος (UNODC) στην ετήσια έρευνά του.
Στο Αφγανιστάν παράγεται το 90% του οπίου παγκοσμίως. Οι καλλιεργημένες εκτάσεις θα αυξηθούν κυρίως στο νότιο Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένης της επαρχίας Χελμάντ, προπύργιου των Ταλιμπάν, οι οποίοι ευθύνονται για το ήμισυ της ποσότητας οπίου που παράγεται στη χώρα, σύμφωνα με την έκθεση.
Η επαρχία Χεράτ, στο βορειοδυτικό τμήμα του Αφγανιστάν στα σύνορα με το Ιράν, είναι το μόνο τμήμα της χώρας στο οποίο θα μειωθούν οι καλλιεργημένες εκτάσεις οπίου εφέτος, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Βασικό κίνητρο για την καλλιέργεια οπίου αποτελεί η υψηλή τιμή του, η οποία κυμαίνεται σήμερα κατά μέσον όρο στα 160 δολάρια το κιλό νωπής παπαρούνας, σύμφωνα με την έκθεση. Οι αφγανικές αρχές έχουν στόχο φέτος να καταστρέψουν 150.000 στρέμματα καλλιεργειών οπίου, δηλαδή κάτι λιγότερο από το 10% των εκτάσεων που καλλιεργούνται στη χώρα.
αυγη