Ήταν 18 Απριλίου του 1941 όταν στον Πύργο Κορυζή στο Παλαιό Φάληρο έφτασε ο διάδοχος Παύλος μετά από εντολή του βασιλιά Γεωργίου Β΄ για να επισκεφθεί τον Αλέξανδρο Κορυζή.
Την...
ίδια στιγμή που ο διάδοχος περνούσε το κατώφλι της πόρτας ο πρωθυπουργός αυτοκτονούσε με μία σφαίρα στην καρδιά σε ηλικία 56 ετών. Είχε προηγηθεί έντονη συνομιλία με τον βασιλιά Γεώργιο Β΄για τις εξελίξεις με την επίθεση των Γερμανών με τους επικριτές να έχουν στοχοποιήσει τον βασιλιά για την επιλογή του Αλέξανδρου Κορυζή στη θέση του πρωθυπουργού.
Ποιος όμως ήταν ο Αλέξανδρος Κορυζής, ο Έλληνας πολιτικός και τραπεζίτης που αυτοκτόνησε για λόγους ευθιξίας.
Τραπεζίτης και πολιτικός, ο Αλέξανδρος Κορυζής γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πόρο. Προτού ασχοληθεί με την πολιτική έφτασε μέχρι τη θέση του οικονομικού συμβούλου του ύπατου Αρμοστή στη Σμύρνη, Αριστείδη Στεργιάδη ενώ διετέλεσε και πρόεδρος του ΔΣ της Αγροτικής Τράπεζας.
Η μοιραία ενασχόλησή του με την πολιτική ξεκινάει το 1933 στην κυβέρνηση του Αλέξανδρου Οθωναίου με την ανάληψη των καθηκόντων του υπουργού Οικονομικών για τρεις μόλις ημέρες. Μετά την επιβολή του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου διορίζεται από τον Ιωάννη Μεταξά Υπουργός Κρατικής Υγιεινής και Αντιλήψεως και παραμένει στη θέση αυτή έως τις 12 Ιουλίου 1939, όταν αναλαμβάνει τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας.
Μετά τον θάνατο του Ιωάννη Μεταξά το 1941 ο Αλέξανδρος Κορυζής διορίζεται πρωθυπουργός από τον βασιλιά Γεώργιο Β' και αναλαμβάνει τα Υπουργεία Εξωτερικών, Παιδείας, Στρατιωτικών, Ναυτικών και Αεροπορίας, όπως και ο προκάτοχός του.
Πριν θέσει τέλος στη ζωή του αντιμετώπισε την εαρινή επίθεση των Ιταλών και είπε το δεύτερο μεγάλο ΟΧΙ Γερμανούς (6 Απριλίου 1941), απορρίπτοντας το αίτημα των Γερμανών για απομάκρυνση των βρετανικών δυνάμεων από την Ελλάδα με το τελεσίγραφο που του επέδωσε ο Γερμανός πρεσβευτής Έρμπαχ-Σένμπεροχ...
parapolitika.gr