4 Απρ 2013

Χρύσωσαν το χάπι του χαρατσιού και συμφώνησαν σε όλα οι πολιτικοί αρχηγοί

Υστερα από τρίωρη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί αποφάσισαν χθες το βράδυ την αντικατάσταση από το 2014 του ΕΕΤΗΔΕ, του γνωστού «χαρατσιού», με έναν ενιαίο φόρο ακινήτων, ο οποίος, ωστόσο, θα εξακολουθήσει να.....
εισπράττεται κυρίως μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Από το 2014 ο Ενιαίος Φόρος θα περάσει στην πλήρη εφαρμογή του στις εφορίες.
Οι κύριοι Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης κατάφεραν με αμοιβαίες υποχωρήσεις να συγκλίνουν σε μια συμφωνία, η οποία θα τεθεί σήμερα προς συζήτηση και έγκριση με τους εκπροσώπους της Τρόικα στη συνάντηση που θα έχουν με τον Γιάννη Στουρνάρα. .
Ενιαία θέση

Τη συμφωνία των τριών πολιτικών αρχηγών ανακοίνωσαν, λίγο πριν από τις 10 το βράδυ, οι πρόεδροι του του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, οι οποίοι εξερχόμενοι από το Μέγαρο Μαξίμου υπογράμμισαν ότι κατέληξαν σε ενιαία θέση για την αντικατάσταση του ΕΕΤΗΔΕ από το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων.
Αυτό το χαράτσι με το νέο όνομα το 2013 θα συνεχίσει να πληρώνεται μέσω της ΔΕΗ, σε ό,τι αφορά τις ηλεκτροδοτούμενες ιδιοκτησίες και το 2014, όταν πλέον θα πάρει και την τελική του μορφή, η είσπραξή του θα γίνεται εξ ολοκλήρου από τις εφορίες.
Με αυτόν τον τρόπο, όπως σημείωσαν και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, διευρύνεται η φορολογική βάση των ακινήτων που θα φορολογηθούν, με αποτέλεσμα να επέλθουν σημαντικές μειώσεις στους ιδιοκτήτες μικρού και μεσαίου μεγέθους ακίνητης περιουσίας. Η πρόταση αυτή βέβαια, όπως υπογράμμισαν τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο κ. Στουρνάρας θα τεθεί στις συζητήσεις με την Τρόικα, ώστε εκείνη να αποφασίσει τελικά αν η πρόταση για τις αλλαγές αυτές θα γίνει δεκτή.
Ποιοί άλλοι θα πληρώσουν χαράτσι
Η ΔΕΗ θα παραμείνει και το 2013 το όχημα είσπραξης του φόρου ακινήτων αφού πρώτα θα επιχειρηθεί να μειωθεί η επιβάρυνση για τους εισοδηματικά ασθενέστερους ιδιοκτήτες ακινήτων με την καθιέρωση ενός μειωμένου συντελεστή.
Αντίθετα θα επιβαρυνθούν περισσότερο οι ιδιοκτήτες ακινήτων εκτός σχεδίου πόλεων. Από το 2014 το χαράτσι θα ονομάζεται Ενιαίος Φόρος και θα μειωθεί κατά 10%-15%, αν συμφωνήσει η Τρόικα.
Προκειμένου να αναπληρωθούν οι απώλειες θα επιχειρηθεί να πληρώσουν όσοι σήμερα δεν πληρώνουν ή πληρώνουν λιγότερα από όσα πρέπει.
Τρείς νέες επιβαρύνσεις
Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να φορολογηθούν τα αγροτεμάχια αλλά από το επόμενο έτος. Για φέτος σχεδιάζεται:
  • Να αυξηθεί η επιβάρυνση των εκτός σχεδίου ακινήτων ώστε οι ιδιοκτήτες να πληρώνουν με βάση τον μέσο όρο των δήμων και όχι τον κατώτατο συντελεστή με τον οποίο επιβαρύνονται σήμερα.
  • Να φορολογηθούν τα ακίνητα που μισθώνει το Δημόσιο από ιδιώτες και άλλους φορείς, όπως ασφαλιστικά ταμεία.
  • Να καταργηθούν οι ειδικές κατηγορίες που εξαιρούν σήμερα οι Δήμοι από το χαράτσι και το ΤΑΠ.
Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι από τις τρεις αυτές δράσεις να συγκεντρωθούν τα 200 εκατ. ευρώ που θα λείπουν από τη μείωση του χαρατσιού στις ευπαθείς ομάδες.
Ο Βενιζέλος δεν έθεσε θέματα λειτουργίας της κυβέρνησης
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, παρά τις πληροφορίες που τον εμφάνιζαν να θέτει στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ζητήματα ευρύτερης λειτουργίας της κυβέρνησης (επικαιροποίηση προγραμματικής συμφωνίας, ανασχηματισμό κ.λπ.) τέτοια συζήτηση δεν έγινε, όπως δήλωσαν τόσο ο ίδιος όσο και ο Φώτης Κουβέλης.
Πέρασε η πρότασή μας, λέει το ΠΑΣΟΚ
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος στις δημόσιες δηλώσεις του υποστήριξε ότι συζητήθηκαν οι μεγάλες εκκρεμότητες της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα που πρέπει, όπως είπε, να κλείσουν. Κάναμε, πρόσθεσε «ένα πολύ σημαντικό βήμα και χαίρομαι γιατί η προετοιμασία που είχε γίνει και οι προτάσεις μας έπιασαν τόπο, ώστε να καταλήξουμε σε μια κοινή θέση, η οποία είναι και μήνυμα σταθερότητας».
Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων, τόνισε, «θα είναι προοδευτικός και θα έχει και αφορολόγητο όριο» και «αυτή είναι η θέση με την οποία πάμε στην τρόικα», υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι «δεν είναι δυνατόν να μη γίνεται αντιληπτό ότι πιέσεις μέχρι ενός σημείου μπορούμε να δεχθούμε».
Οσον αφορά στη συζήτηση για τις αλλαγές στην κυβέρνηση, που έχει ανοίξει με ευθύνη της Ιπποκράτους, ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα δικής του συμμετοχής ως αντιπροέδρου και χαρακτήρισε «αστεία και προσβλητική τη συζήτηση», ενώ για τον ανασχηματισμό σημείωσε πως «είναι τυπικό θέμα που αφορά τον πρωθυπουργό».
Πριν από τη μετάβασή του στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Ευάγγος Βενιζέλος συγκάλεσε εκτάκτως το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, όπου σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε διάσταση απόψεων και υψηλοί τόνοι για το «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ. Παρόλα αυτά, στο τέλος, ελήφθησαν ομοφώνως και οι αποφάσεις που σχετίζονται με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και τη στάση του έναντι της ΝΔ και της ΔΗΜΑΡ.
Είναι η πρώτη μεγάλη μας νίκη, λέει η ΔΗΜΑΡ
Ο Φώτης Κουβέλης εξερχόμενος από το Μαξίμου τόνισε ότι στη σύσκεψη «αντιμετωπίσαμε όλα όσα είναι στη διαπραγμάτευση με την τρόικα και προσερχόμαστε με κοινή θέση να αντικατασταθεί το Ειδικό Τέλος από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, που θα έχει προοδευτικό χαρακτήρα».
Ο εισπρακτικός μηχανισμός, πρόσθεσε «για το 2013 θα είναι η ΔΕΗ, με το σημερινό χαρακτήρα», διευκρινίζοντας ότι ο φόρος θα είναι διαχωρισμένος από τον λογαριασμό, έτσι ώστε όποιος πολίτης δεν τον πληρώνει θα μεταφέρεται στην αρμόδια ΔΟΥ όπου θα μπορεί να πληρώσει τον φόρο του. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, σημείωσε ότι «προσερχόμαστε με κοινή διεκδίκηση έναντι της τρόικας» και πως «ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα έχει προοδευτικό χαρακτήρα που σημάνει ελάφρυνση των Ελλήνων πολιτών».