3 Απρ 2013

Ο Τσίπρας σφυρίζει αδιάφορα

Αν και η Αριστερά είναι ταυτισμένη με το αίτημα για κατάργηση της στρατιωτικής θητείας, η στροφή του Αλέξη Τσίπρα προς τον... ρεαλισμό φαίνεται πως δεν του αφήνει πολλά περιθώρια για να...
υπερασπιστεί πάγια αιτήματα της Αριστεράς, όπως η κατάργηση της υποχρεωτικής στράτευσης.
Αν και μόλις πριν έναν μήνα, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Καρανίκας αντιμετώπισε εκ νέου -στα 43 του χρόνια- τη Δικαιοσύνη, κατηγορούμενος για ανυποταξία (και αθωώθηκε πανηγυρικά, προφανώς), ο Αλέξης Τσίπρας, με συνέντευξή του στο στρατιωτικό site onalert.gr, σφυρίζει αδιάφορα ως προς την κατάργηση της θητείας. Μάλιστα, κατακεραυνώνει την τρόικα που το ζήτησε! «Η πρόσφατη έκθεση της Τρόικα έφθασε να προτείνει απροκάλυπτα την κατάργησή της, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι έχει καταλυθεί η εθνική κυριαρχία στη χώρα μας, αφού λειτουργίες που αφορούν τον πυρήνα της, όπως είναι ο σχεδιασμός του στρατεύματος, έχουν εκχωρηθεί στους δανειστές», σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας και προσθέτει: «Έχει αποδειχτεί ιστορικά ότι οι χώρες και οι στρατοί που διατηρούν το θεσμό της θητείας, έχουν μικρότερη πιθανότητα να εμπλακούν σε πόλεμο. Η θητεία εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό την αντιπροσώπευση όλων των τάσεων της κοινωνίας στο στράτευμα και από την άποψη αυτή συντελεί στην καλύτερη ευθυγράμμιση των στόχων της Άμυνας με τους στόχους της κοινωνίας. Επίσης αποτελεί καταλύτη για τη σύσφιγξη ισχυρών δεσμών του στρατού με την κοινωνία».
Αφού, λοιπόν, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ έχει προλάβει να δει τόσα… θετικά στο θεσμό της υποχρεωτικής στράτευσης, συνεχίζει: «Ένα τόσο σοβαρό ζήτημα δεν μπορεί να μπαίνει σε υπολογισμούς κόστους –αποτελεσματικότητας, ούτε να ακολουθεί μηχανιστικά το παράδειγμα άλλων χωρών: οι περισσότερες χώρες που έχουν καταργήσει το θεσμό της θητείας δεν έχουν ζήτημα προάσπισης της εδαφικής τους ακεραιότητας και έχουν από καιρό μετασχηματίσει και αναδιοργανώσει τις Ε.Δ τους προς την κατεύθυνση ανάληψης αποστολών εκτός συνόρων».
 http://www.matrix24.gr