27 Απρ 2013

Ισλανδία: νίκη της κεντροδεξιάς αναμέται στις εκλογές

Τα δυο κόμματα του συνασπισμού έχουν υποσχεθεί ότι θα απαλύνουν την πολιτική της λιτότητας
Η απερχόμενη κεντροαριστερή πρωθυπουργός της Ισλανδίας Γιοχάνα Σιγκουρνταρντότιρ χαιρετάει οπαδούς της στο Ρέικιαβικ (REUTERS/Sigtryggur Johannsson).....
 
Στις κάλπες πηγαίνουν οι Ισλανδοί σήμερα Σάββατο για να εκλέξουν νέα κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο κεντροαριστερός συνασπισμός θα υποστεί βαριά ήττα και θα παραδώσει την εξουσία στα δυο κεντροδεξιά κόμματα τα οποία έχουν δεσμευτεί ότι θα απαλύνουν την πολιτική λιτότητας.
Το συντηρητικό Κόμμα Ανεξαρτησίας και ο παραδοσιακός κυβερνητικός εταίρος του, οι Προοδευτικοί, αναμένεται να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στις 63 έδρες της Βουλής. Η Σοσιαλδημοκρατική πρωθυπουργός Γιοχάνα Σιγκουρνταρντότιρ αποχωρεί από την πολιτική.
Η νίκη της κεντροδεξιάς, που θεωρήθηκε υπεύθυνη για την οικονομική κατάρρευση της Ισλανδίας το 2008, μπορεί να διακόψει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Τα δυο κεντροδεξιά κόμματα είναι ευρωσκεπτικιστικά και υποστηρίζουν ότι η Ισλανδία ήδη απολαμβάνει τα περισσότερα πλεονεκτήματα της πλήρους ένταξης μέσω των συμφωνιών για ελεύθερο εμπόριο με την ΕΕ καθώς και επειδή ανήκει στον χώρο Σένγκεν.
Οι ψηφοφόροι είναι περισσότεροι από 230.000 και οι κάλπες θα κλείσουν στη 1 τα ξημερώματα της Κυριακής (ώρα Ελλάδας). Τα νέα κόμματα που εμφανίστηκαν είναι τόσα πολλά που έπρεπε να ψηφιστεί νόμος για να αλλάξει το σχήμα του ψηφοδελτίου.
Πολλοί Ισλανδοί είναι απογοητευμένοι από την κεντροαριστερή κυβέρνηση επειδή τα μέτρα λιτότητας που έλαβε ήταν υπερβολικά επώδυνα _ αν και η χώρα βίωσε ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια ενώ η ανεργία μειώνεται. Οι κεντροδεξιοί υπόσχονται ότι θα ανακουφίσουν όσους βαρύνονται με χρέη και θα μειώσουν την φορολογία.
Ο δήμαρχος του Ρέικιαβικ Γιον Γκναρ _ που αυτοπεριγράφεται ως «αναρχικός κλόουν» και ανέβηκε στην εξουσία μετά την οικονομική κατάρρευση υποσχόμενος να αθετήσει τις υποσχέσεις του και να προμηθευτεί μια πολιτική αρκούδα για τον τοπικό ζωολογικό κήπο _ υποστηρίζει ότι «το Ρέικιαβικ και η Ισλανδία είναι ιδανικά μέρη για να πειραματιστούμε με τη δημοκρατία».
Μετά την οικονομική κατάρρευση, ο Γκναρ ήταν απογοητευμένος από τους παραδοσιακούς πολιτικούς αλλά «αντί να γράψει κάτι σαρκαστικό στο Facebook», σχημάτισε το Καλύτερο Κόμμα. Το αδερφό κόμμα Λαμπρό Μέλλον, που ιδρύθηκε πρόσφατα, αναμένεται να λάβει 10% στις εκλογές του Σαββάτου. Χαρακτηριστικό τους είναι ότι προωθούν την άμεση, ηλεκτρονική δημοκρατία.
«Ο κόσμος συζητάει πολιτικά 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα, στο ίντερνετ αλλά κανείς δεν πηγαίνει στις πολιτικές συγκεντρώσεις», λέει ο Γκναρ. «Ο κόσμος πιστεύει, και δικαίως, ότι η πολιτική είναι βαρετή και ότι οι πολιτικοί έχουν συμφέρον να τη διατηρήσουν έτσι προκειμένου ο κόσμος να μην ελέγχει τι κάνουν. Εμείς επιθυμούμε να ανοίξουμε την πολιτική στον κόσμο _ όχι για να δείξουμε ότι είναι διασκεδαστική αλλά ότι έχει κάποιο σκοπό».
Ενας συνδυασμός εξαιρετικών περιστάσεων (λόγω της κρίσης) και μεγάλης διείσδυσης του ίντερνετ στον πληθυσμό έχει δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στην Ισλανδία. Οι ιστοσελίδες των κομμάτων αυτών περιγράφονται ως «περιβάλλον Facebook» όπου δημόσια συζήτηση πραγματοποιείται για κάθε πρόταση πολιτικής.
Οι κάλπες θα κρίνουν το μέλλον αυτής της νέου τύπου δημοκρατίας. Αν πετύχει, όλος ο κόσμος θα κοιτάξει προς την Ισλανδία για να δει την συνέχεια των πειραματισμών στη συμμετοχική δημοκρατία. 
 http://troktiko.eu/