11 Απρ 2013

Μια πολύ-πολύ αμήχανη Κεντροαριστερά

Ο Χάνες Σβόμποντα είναι ο πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ομάδα στην οποία συμμετέχει το ΠΑΣΟΚ και σύντομα και η Δημοκρατική Αριστερά....




Τον συναντήσαμε στις Βρυξέλλες και μας είπε...



...αυτό που περίπου περιμέναμε: τίποτα.

Τον ρώτησα αν έχει κάποια εξήγηση για το λόγο που οι ευρωπαϊκές κοινωνίες δεν στρέφονται με ιδιαίτερη θέρμη προς την Κεντροαριστερά, αναφέροντας του ως παράδειγμα τις πρόσφατες καταστροφικές για τον Ολάντ δημοσκοπήσεις αλλά και τη διαρκή πτώση του SPD εν όψει των γερμανικών εκλογών. Του ζήτησαν να μου πει σε τι ακριβώς διαφέρει η δική τους πολιτική προσέγγιση από αυτήν της Μέρκελ.

Εκτιμώ ότι δεν μου απάντησε στην ουσία κάτι. Στάθηκε στις δυσκολίες που πράγματι αντιμετωπίζει ο Ολάντ, στο ότι δεν γίνονται θαύματα σε μια μέρα και ότι γενικότερα δεν υπάρχει κάποια μαγική λύση για την Ευρώπη.

Δεν διαφωνώ αλλά συνεχίζω να αναρωτιέμαι αν η ευρωπαϊκή Κεντροαριστερά έχει να προτείνει κάτι διαφορετικό στις πολιτικές λιτότητας, πέρα από κάποιες μικρές βελτιώσεις. Φοβάμαι πως όχι. Αναρωτιέμαι αν ο χώρος αυτός έχει υπάρξει ιστορικά πιο αμήχανος.

Κατά τα λοιπά, μια μικρή ειδησούλα που βγήκε από τη συζήτηση είναι η εκτίμηση του Σβόμποντα για την ανάγκη σύγκλισης του ΠΑΣΟΚ τόσο με τη Δημοκρατική Αριστερά όσο και με ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο πιστεύει στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.
 http://www.parapolitiki.com