12 Απρ 2013

«Εμφύλιος» υπουργών, βουλευτών και Μαξίμου για τις διαρροές




emfulios-ypoyrgon-voyleyton-kai-maksimoy-gia-tis-diarroes--- Έμπειρο κυβερνητικό στέλεχος με άμεση και σταθερή επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό έλεγε προ ημερών ότι ερώτημα για την κυβέρνηση είναι διπλό: «τι κάνουμε;», αλλά και «πώς το κάνουμε».

Οι συνεχείς διαπραγματεύσεις με την...
τρόικα και ο αποπροσανατολισμός της ίδιας της κυβέρνησης από το βασικό της σκοπό, δημιουργούν συνθήκες «πολικής σχιζοφρένειας» -κατά το χαρακτηρισμό του ίδιου στελέχους- όσο υπερβολικό και εάν ακούγεται αυτό.

Η κοινωνία έχει φθάσει στα όριά της και η κυβέρνηση προσπαθεί να βαδίσει στις ράγες του μνημονίου και να μην παρεκκλίνει της πορείας της, καθώς το θέμα της χρηματοδότησης είναι ακόμα ρευστό.

Επί της ουσίας δεν δείχνει στην παρούσα φάση καμία διάθεση σύγκρουσης, αν και η προβολή του θέματος των πολεμικών αποζημιώσεων, φαίνεται ότι εντάσσεται στο πλαίσιο των μηνυμάτων που θέλησε να στείλει η Αθήνα στο Βερολίνο για να θυμίζει ότι δεν πρέπει να πιέζεται πολύ, γιατί έχουμε και εμείς ανοικτά θέματα.

Το κλίμα είναι πολύ περίεργο στο εσωτερικό της κυβέρνησης: Υπουργοί δυσανασχετούν με τις διαρροές από το Μαξίμου ότι είναι απείθαρχοι, δεν κατανοούν την κριτική που τους ασκείται και μιλάνε για έλλειψη συλλογικότητας.

Από την άλλη στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι ο Αντώνης Σαμαράς διεξάγει έναν αγώνα κυριολεκτικά μόνος του και χωρίς ιδιαίτερη υποστήριξη, ενώ αφήνουν αιχμές για πολλούς.

Παράλληλα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα επικρατεί μούδιασμα, καθώς οι βουλευτές δεν γνωρίζουν ποια είναι η στρατηγική του κόμματος, δεν είναι ενήμεροι για τα περισσότερα και απλά ακούνε τις έντονες φωνές της βάσης και των ψηφοφόρων.

Η κατάσταση τείνει να γίνει σχιζοφερνική για να επιστρέψουμε στην αρχική επισήμανση του κεντρικού στελέχους που στην πορεία της συζήτησή μας, αποδυναμώνει το χαρακτηρισμό του και μιλάει για σουρεαλιστικό κλίμα.

Όμως, όπως λένε στελέχη που κινούνται κοντά στον Πρωθυπουργό, δεν νομιμοποιούνται οι «προσωπικές αποχρώσεις και παραλλαγές», που ακυρώνουν στην καθημερινή πρακτική την ενιαία, συμπαγή και αποτελεσματική άσκηση, προβολή και υποστήριξη της κυβερνητικής πολιτικής.

«Οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση θα είχε πιθανόν καταρρεύσει υπό το βάρος παρόμοιων εσωτερικών αντινομιών» λέει χαρακτηριστικά τακτικός συνομιλητής του Πρωθυπουργού για να συνεχίσει: «Όμως η κυβέρνηση Σαμαρά διασώζει και συνεχίζει να υπηρετεί τους πολιτικούς της στόχους, διότι η «ατζέντα» των κυβερνητικών επιλογών είναι απολύτως καθαρή και διαυγής».

Εδώ, όμως εγείρεται η επισήμανση, ότι παρά το γεγονός ότι ο Αντ. Σαμαράς είναι συμπαγής, μεθοδικός, ακριβής, αταλάντευτος και διάφανος είναι στους πολιτικούς στόχους που έχει θέσει, εντούτοις έχει επιστρέψει ρευστότητα στο κόμμα, στην κυβέρνηση και στις συμπεριφορές στελεχών.

Σε αυτό το σημείο, συνεργάτης του Πρωθυπουργού απαντά ότι όσοι ασκούν κριτική δεν μπορούν πειστικά να ισχυριστούν ότι δεν γνωρίζει «πού το πάει ο Σαμαράς».

Άρα, με βάσει τα όσα λένε οι πρωθυπουργικοί συνεργάτες, ο Αντ. Σαμαράς έχει σχέδιο και φαίνεται ότι είναι προ των πυλών, για σημαντικές αποφάσεις, όπως π.χ. ο ανασχηματισμός.

Παρά το γεγονός ότι τρεις, τουλάχιστον, βασικοί υπουργοί έθεσαν θέμα εκλογικού αιφνιδιασμού που ακυρώθηκε από την πρώτη στιγμή, το newpost είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ο Πρωθυπουργός μελετά συστηματικά και προσεκτικά τη φύση των πολιτικών πρωτοβουλιών για να αλλάξει το κλίμα.

Ακόμα και ο ίδιος παραδέχεται σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις του, ότι η κυβέρνηση βρίσκεται, αφενός αντιμέτωπη με τα μεγάλα και σύνθετα προβλήματα της χώρας, αφετέρου αντιμέτωπη με τον εαυτό της και το κόμμα της.

Ιωάννης Μαρτέλλος
 http://newpost.gr