17 Απρ 2013

Έξι στους δέκα Έλληνες δυσκολεύονται να πληρώσουν τα φάρμακά τους

Submit to Twitter
farmaka 16Έξι στους δέκα Έλληνες δυσκολεύονται να πληρώσουν τα φάρμακά τους, ενώ το 52% ανησυχεί πολύ, για το εάν θα μπορέσει να καλύψει το κόστος των φαρμάκων που χρειάζεται την επόμενη διετία.
Ένας στους τέσσερις...
χρόνιους ασθενείς έχει μειώσει τα έξοδα φαγητού, ΔΕΗ και θέρμανσης, για να μπορεί να προμηθεύεται τη φαρμακευτική του αγωγή.
Πρόκειται για ορισμένα από τα πιο μελανά σημεία της πανελλαδικής έρευνας Hellas Health V, η οποία πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής.
«Θύματα» της οικονομικής κρίσης, όπως διεφάνη από την έρευνα, δεν είναι μόνο οι Έλληνες ασθενείς... Είναι και τα παιδιά, που μένουν ανεμβολίαστα.
Το 40% των Ελλήνων δηλώνει ως κυριότερο εμπόδιο για τον εμβολιασμό των παιδιών το κόστος του εμβολίου, ενώ ποσοστό 7,6% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι τα παιδιά του δεν έχουν πλέον πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, διότι δεν έχουν ασφάλιση.
Τα δεδομένα αυτά -μεταξύ άλλων- κινητοποίησαν το δυναμικό της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και οδήγησαν στη δημιουργία του εθελοντικού προγράμματος ιατρικής και ψυχοκοινωνικής φροντίδας «Σύμμαχοι Υγείας».
«Πρωταρχικός σκοπός του προγράμματος είναι να καλυφθούν οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες για ιατρική και ψυχολογική φροντίδα ατόμων που λόγω της οικονομικής κρίσης δεν έχουν πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας ή πρόνοιας ή δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν την οικονομική συμμετοχή τους σε αυτές. Θέλουμε να γίνουμε οι δικοί τους Σύμμαχοι Υγείας στην προσπάθειά τους για ιατρική, οδοντιατρική, φαρμακευτική και ψυχολογική φροντίδα» ανέφερε την Τρίτη, κατά την παρουσίαση του προγράμματος, ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής, καθηγητής κ. Ιωάννης Τούντας.
Στο πρόγραμμα θα συμμετάσχουν καθηγητές της Ιατρικής Σχολής, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές από τα Τμήματα Οδοντιατρικής, Φαρμακευτικής, Νοσηλευτικής και Ψυχολογίας και σε πρώτη φάση θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μέσω των δημοτικών πολυιατρείων και άλλων δημόσιων δομών της Αττικής.
Ζητούμενο και στόχος όμως του προγράμματος είναι να ενταχθούν σε αυτό όσο το δυνατόν περισσότεροι επαγγελματίες υγείας, καθώς και εταιρείες φαρμάκων, ιατρικών υλικών κ.ά.
 http://www.crimenet.gr