23 Απρ 2013

Τρία χρόνια Μνημονίου… Και όμως υπάρχει εναλλακτικός δρόμος

Αρθρο του Θυμιου Δροσου.(Γραμματεας Πολιτικου Σχεδιασμου της ΝΕΑς ΜΕΡΑς).


Συμπληρώνονται τρία χρόνια από τότε που ο κ. Γ. Παπανδρέου και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποφάσισαν την ένταξη της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το....
Μηχανισμό Στήριξης, και χάλκευσαν για το λαό μας τα δεσμά του Μνημονίου.
Τα αποτελέσματα της μνημονιακής πολιτικής τα βιώνουν καθημερινά οι Έλληνες. Η ύφεση, η ανεργία, οι δραστικές περικοπές μισθών και συντάξεων, η άγρια φοροεπιδρομή, τα «λουκέτα» στις επιχειρήσεις, οι υποβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας, η κατάλυση του κοινωνικού κράτους, η συρρίκνωση της μεσαίας τάξης και η διάλυση του κοινωνικού ιστού σκιαγραφούν και ορίζουν τη ζοφερή πραγματικότητα της Ελλάδας των Μνημονίων.
Το έλλειμμα δημοκρατίας διευρύνεται. Οι θεσμοί αποδυναμώνονται, το υπουργικό συμβούλιο έχει υποκατασταθεί από τρόικα εσωτερικού , το Κοινοβούλιο υποβαθμίζεται συστηματικά. Οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου υποκαθιστούν τη νομοθετική λειτουργία, ενώ με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής προωθούνται «ρυθμίσεις» αδιαφανείς, σε πολλές περιπτώσεις. Χαρακτηριστική η τροπολογία για τα «θαλασσοδάνεια» των κομμάτων.
Οι πρόσφατοι πρωθυπουργικοί πανηγυρισμοί για δήθεν επιτυχία στη «διαπραγμάτευση» με την τρόικα αποδεικνύονται έωλοι. Τα έσοδα καταρρέουν, η συγχώνευση Εθνικής – Eurobank ναυαγεί και η ανεργία προσλαμβάνει εφιαλτικές διαστάσεις. Η κυβέρνηση Σαμαρά – Στουρνάρα έχει δραπετεύσει από την πραγματικότητα.
Το πολιτικό τοπίο διαγράφεται θολό και ρευστό. Η τρικομματική κυβέρνηση, δέσμια των μνημονιακών επιλογών και υποταγμένη στα κελεύσματα της τρόικας και του γερμανικού ηγεμονισμού, συνεχίζει την ίδια αδιέξοδη και καταστροφική πολιτική. Πολιτικά ανακόλουθη, κοινωνικά ανάλγητη, αλαζονική και αναξιόπιστη, στερεί από το λαό μας, ιδιαίτερα μάλιστα από τη νέα γενιά, την ελπίδα και την προοπτική για το αύριο. Η Ελλάδα της ελπίδας που είχε επαγγελθεί ο κ. Σαμαράς, έγινε σήμερα Ελλάδα της απελπισίας. Από την άλλη πλευρά, η αντιπολίτευση αδυνατεί να χαράξει εθνική στρατηγική και να διατυπώσει αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση. Αντίθετα, επιδίδεται σε λαϊκίστικες προσεγγίσεις και παραμένει εγκλωβισμένη σε γενικόλογες και αδιέξοδες ρητορείες. Το πολιτικό σύστημα, υποταγμένο στο νόμο της αδράνειας, αδυνατεί να προχωρήσει στην αυτοκάθαρσή του και να ανακτήσει, στοιχειωδώς, τη χαμένη αξιοπιστία του.
Η Νέα Μεταρρυθμιστική Ριζοσπαστική Ανασυγκρότηση (Νέα ΜΕΡΑ), γέννημα και απαίτηση κοινωνικών αναγκών, διεκδικεί να καλύψει το πολιτικό κενό και να εκφράσει τους πολίτες εκείνους που δεν αντιπροσωπεύονται από τους υπάρχοντες πολιτικούς σχηματισμούς ή παραμένουν εγκλωβισμένοι σ’ αυτούς.
Γνωρίζουμε τη δυσκολία του εγχειρήματος. Αντίπαλοί μας είναι ο μικρόκοσμος της οικονομικής και πολιτικής ελίτ, το μιντιακό κατεστημένο, η διαπλοκή, ο ιδιότυπος μηχανισμός ειδικών συμφερόντων. Η Νέα ΜΕΡΑ, με σαφές πατριωτικό και κοινωνικό στίγμα, έρχεται να αντιπαραθέσει στο μνημονιακό μονόδρομο της συγκυβέρνησης αξιόπιστη πολιτική πρόταση και να δείξει τον εναλλακτικό δρόμο. Γι’ αυτό απευθυνόμαστε σ’ όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως πολιτικών καταβολών. Θέλουμε σύμμαχο και συμμέτοχο στην προσπάθειά μας τον απλό πολίτη. Τον πολίτη που αγωνίζεται και αγωνιά για το μέλλον της πατρίδας και των παιδιών του.
Καθιστούμε κεντρικό άξονα της πολιτικής μας την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Δίνουμε προτεραιότητα στον πρωτογενή τομέα παραγωγής, τη μεταποίηση, την αλλαγή  του ενεργειακού μοντέλου, τον τουρισμό και τη ναυτιλία, την αύξηση των εξαγωγών και τον περιορισμό των εισαγωγών. Επιλογή μας είναι η παραμονή στο ευρώ, όχι όμως με κάθε κόστος. Προέχει η επιβίωση της χώρας και των πολιτών της. Επιδιώκουμε σταθερό, απλό, δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα. Εργαζόμαστε για τη διαμόρφωση ελκυστικού επενδυτικού περιβάλλοντος και διεκδικούμε μακρόπνοες και αποδοτικές επενδύσεις, στο πλαίσιο μιας αξιόπιστης αναπτυξιακής πολιτικής.
Το Κράτος Δικαίου, η Κοινωνική Δικαιοσύνη και Συνοχή, η Συμμετοχική Δημοκρατία αποτελούν κεντρικές πολιτικές επιλογές μας. Καταδικάζουμε τη λογική του πελατειακού κράτους και ανάγουμε την αξιοκρατία σε θεμελιώδη αρχή της λειτουργίας του δημόσιου βίου. Θέλουμε κράτος δίκαιο, έντιμο, ευέλικτο και αποτελεσματικό. Κράτος στην υπηρεσία του πολίτη. Αναδεικνύουμε την αξία του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου και στηρίζουμε αποτελεσματικά τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και τα άτομα με αναπηρία. Η ευαισθησία και η αλληλεγγύη αποτελούν κύρια στοιχεία της κοινωνικής μας πολιτικής. Επιδιώκουμε  την διεύρυνση και ενδυνάμωση του θεσμού του δημοψηφίσματος, και καθιστούμε τον πολίτη συμμέτοχο στην προσπάθεια και τις αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος. Καθιστούμε κεντρικό θέμα της πολιτικής μας τη Συνταγματική Μεταρρύθμιση και την ψήφιση νέου Καταστατικού Χάρτη. Επιδιώκουμε την αφύπνιση του πνευματικού κόσμου της χώρας και εργαζόμαστε για την κινητοποίηση και ενεργοποίηση των απανταχού Ελλήνων.
Η Νέα ΜΕΡΑ προτείνει τον εναλλακτικό δρόμο για την έξοδο από την κρίση. Επιλέγουμε το δρόμο της ευθύνης, μακριά από λαϊκίστικες προσεγγίσεις. Πορευόμαστε με όραμα και σχέδιο. Με σύνεση και με τόλμη. Με πνεύμα μεταρρυθμιστικό και με προτάσεις ριζοσπαστικές. Καλούμε τους συμπολίτες μας να συστρατευθούν μαζί μας, για να διαμορφώσουμε μαζί ένα σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης. Ένα σχέδιο που φιλοδοξούμε να καταστεί μέσα από μια ευρεία Εθνική Συμμαχία, Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης. Για την Ελλάδα της Εθνικής Αξιοπρέπειας και της Κοινωνικής Συνοχής.

Ευθύμιος Δρόσος, Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος «Νέα ΜΕΡΑ»