1 Απρ 2013

Ελένη Θεοχάρους: «Δραχμή σε Ελλάδα και Κύπρο»


H ευρωβουλευτής του ΔΗ.ΣΥ μιλά στα "Παραπολιτικά"

Η ευρωβουλευτής του ΔΗ.ΣΥ και κορυφαίο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος στην Κύπρο, Ελένη Θεοχάρους, ξετυλίγει τις σκέψεις της στα «Παραπολιτικά». Προτείνει την...
επιστροφή -ως έσχατη λύση- στη δραχμή, για την Ελλάδα και την Κύπρο. Θεωρεί πως η χώρα της έκανε λάθη στην τελευταία κρίσιμη διαπραγμάτευση, και δεν αποκλείει να προσπαθήσουν να επιβάλλουν ένα νέο σχέδιο Ανάν στο λαό της Κύπρου.
Στον Σταύρο Παπαντωνίου
Θεωρείτε ότι στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Κύπρου και eurogroup έγινε κάποιο λάθος. Τελικά το αρχικό «όχι» ήταν μια βεβιασμένη κίνηση;

Η πληροφόρηση που είχαμε ήταν μόνο οι ανακοινώσεις της διαπραγματευτικής ομάδας, οι οποίοι ωστόσο έχουν παραδεχθεί ότι δεν ήταν καλά προετοιμασμένοι. Ίσως να μας έστησαν παγίδες στο Eurogroup. Η πρώτη απόφαση έμοιαζε, πιο δίκαιη κοινωνικά γιατί θα επιβαλλόταν ένα χαράτσι, μια δεκάτη, 10% στους καταθέτες άνω των 100.000 και 7% για όσους είχαν κάτω από τις 100.000. Είχε όμως το μειονέκτημα ότι παραβίαζε βάναυσα τον ευρωπαϊκό νόμο του 1994. Από την άλλη θα ενέπλεκε τράπεζες οι οποίες δεν είχαν ανάμειξη. Το δεύτερο πλάνο στο όποιο κατέληξαν την περασμένη Δευτέρα, ονομάζει τη Λαϊκή ως μια χρεοκοπημένη τράπεζα, η όποια για πολύ καιρό απομυζούσε τα κονδύλια που μας έδινε ο ΕLΑ και από την άλλη διασώζει τύποις την τράπεζα Κύπρου. Να μου επιτρέψετε να σας πω ότι και αυτό δεν είναι καθόλου σίγουρο γιατί με το να «φεσωθεί» η Κύπρου το ποσό των 10 δισ. δεν θα είναι και εύκολο να διασωθεί. Με αυτά τα δεδομένα θεωρώ πως μια χρεοκοπία η όποια έμοιαζε να είναι προ των πυλών, θα μετατεθεί για ένα τρίμηνο και ίσως αυτό είναι που επιζήτησαν οι διαπραγματευτές μας, προκειμένου να κερδίσουν χρόνο, να μην έχουν μια άτακτη χρεοκοπία που θα μας επέστρεφε στη λίρα.
Δηλαδή δεν θεωρείτε ότι είναι ταμπού το ευρώ. Η Κύπρος μπορεί να συζητήσει την έξοδο της από το κοινό νόμισμα;

Ήμουν από τους πλέον ευρωπαϊστές στο νησί και θα ήθελα παρά πολύ να βρεθεί λύση στο ευρώ και εντός ΕΕ. Κάναμε τόσες θυσίες για να ενταχθεί η Κύπρος στην ΕΕ και στη συνέχεια στην ευρωζώνη. Δεν θα ήθελα να τις δω να εξανεμίζονται. Βεβαίως δεν υπάρχουν μηχανισμοί για να εκδιωχθεί μια χώρα ούτε από το ευρώ ούτε από την ΕΕ.
Την στάση της Ρωσίας πως την είδατε; Γιατί η εντύπωση πως η Μόσχα θα βοηθήσει αποδείχτηκε λανθασμένη

Από την πρώτη στιγμή που όλοι έστρεψαν το βλέμμα τους στη Μόσχα θυμόμουν ένα παλιό δημοτικό τραγούδι «ακόμα τούτη η άνοιξη ραγιάδες, ραγιάδες, όσο να ρθει ο μόσκοβος ραγιάδες». Αυτός ο μόσκοβος δεν πρόκειται να έρθει ποτέ. Η Ρωσία είναι μια οικονομική υπερδύναμη με τεράστιο όγκο συναλλαγών με την ΕΕ. Δεν νομίζω ότι η Ρωσία θα ήθελε να διαταράξει την σχέση της με την ΕΕ για χάρη της Κύπρου. Να μην ξεχνάμε πως πολλοί που ήταν στην Κύπρο, ήταν αντίπαλοι και ο Πούτιν ζήτησε λίστα για να τους εξουδετερώσει. Και να σας πω και το άλλο, όταν έλαβα μέρος στη σύνοδο των προέδρων την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Ρομπάι και ο κ. Σέφκοβιτς είχαν πει ότι η πρόταση που έγινε προς την Κύπρο δεν ήταν αυτή. Απεναντίας ήταν μια πρόταση της απομείωσης στο επίπεδο του 40% που είχε ως στόχο να πληγούν οι ξένες καταθέσεις και κυρίως οι ρώσικες.
Πιστεύετε δηλαδή πως τελικά Γερμανία και Ρωσία δεν ήταν σε αντίπαλα στρατόπεδα;

Υπάρχει ένας ακήρυχτος πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας καθώς είναι οι δύο πόλοι ενός οικονομικού συστήματος. Η Κύπρος με το 0,1% της ευρωπαικής οικονομίας, είναι σαν κουνούπι πάνω σε ελέφαντα. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι έγινε σε αυτούς τους σκοτεινούς διαδρόμους της σύγχρονης ρωσικής διπλωματίας. Αν η κυπριακή κυβέρνηση δεν έπαιρνε βεβαίως τότε το δάνειο από την Ρωσία, θα έκανε καλύτερη διαπραγμάτευση με την Ε.Ε και δεν θα φτάναμε στο σημερινό ρεζιλίκι.
Πως κρίνετε την στάση της Ελλάδας και την γκρίνια που υπήρχε στην Κύπρο

Υπήρχε μία γκρίνια στην Κύπρο αλλά θα μου επιτρέψετε να μην κάνω καμία κριτική στην Ελλάδα. Η πολιτική μου ηθική δεν μου επιτρέπει. Η Ελλάδα έχει στείλει στρατιώτες να σκοτωθούν στην Κύπρο. Οτιδήποτε άλλο πούμε θα ήταν ανέντιμο.
Τελικά για τι φτάσαμε ως εδώ; Φταίει η Γερμανία;

Υπάρχει ένας οικονομικός ιμπεριαλισμός από την πλευρά της Γερμανίας δεν τον αρνούνται καν οι ίδιοι. Δεν είναι μία χώρα που λειτουργούν τα πάντα νόμιμα. Αν δεν λειτουργήσει αυτή η διαφοροποίηση βορρά νότου πως θα μας εκμεταλλεύονται; Πως θα γίνουν το παγκόσμιο οικονομικό κέντρο; Η άποψη αυτή εδραιώνεται μέσα μου, παρά το γεγονός ότι είμαι ευρωπαίστρια. Φαίνεται πως έκανα λάθος. Οι Γερμανοί έχουν στόχο να κατακυριεύσουν την Ευρώπη.
Φοβάστε ένα καινούργιο Σχέδιο Ανάν;

Αυτή την φορά δεν θα μας ρωτήσουν. Αυτή την συνωμοσιολογία την είχα επισημάνει και πριν τα τελευταία γεγονότα. Πάντοτε με γνώμονα το γεγονός ότι η Τουρκία για την ΕΕ είναι ένας ισχυρός οικονομικός εταίρος. Δεν αποκλείεται να προσπαθήσουν να υπερκεράσουν τον κυπριακό ελληνισμό και τις αντιστάσεις του. Δεν αποκλείεται να επιχειρήσουν να μας επιβάλουν μια λύση του κυπριακού, αντίθετη προς την θέληση μας.
Ένα μήνυμα για τον κυπριακό ελληνισμό;

Θα πρέπει να έχουμε έτοιμες εναλλακτικές λύσεις και να μην παρασυρόμαστε από λαικίστικες πολιτικές. Αυτό επιβάλλει η σύγχρονη στρατηγική και αφού έχουμε ενημερώσει τον λαό και στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Έλεγαν όλοι να φύγουμε από την Τρόικα. Αυτό θα είχε ένα τρομακτικό κόστος για το επίπεδο διαβίωσης του λαού. Αν ο ελληνισμός στην Κύπρο και την μητροπολιτική Ελλάδα είναι έτοιμος για κάτι τέτοιο με κινητοποίηση όλων των κοινωνικών δυνάμεων, τότε ας πάμε και στην δραχμή ως κοινό νόμισμα. Θα το προτιμούσα από το να πάμε σε ένα κατάλοιπο από την αποικιοκρατία, όπως είναι η λίρα. Υπό την προυπόθεση ότι θα έχουμε εξαντλήσει όλα άλλα τα περιθώρια και τις δυνατότητες μας παραμονής μας στο ευρώ. Αν θα μας επιβληθεί από την οικονομική κατάσταση να φύγουμε. Ως προσωπική ευχή μου και ως φόρος τιμής στην ελληνική μου παιδεία θα προτιμούσα να πάμε στη δραχμή παρά στη λίρα.
 http://www.parapolitika.gr