18 Απρ 2013

Η Ρωσία… στα κάγκελα για το θέμα της Συρίας

Sergey-Lavrov-SyriaΑπό την πρώτη στιγμή που ξέσπασε ο εμφύλιος στη Συρία, η Ρωσία στάθηκε με συνέπεια στο πλευρό του Μπασάρ αλ Άσαντ. Ίσως όχι στηρίζοντας ευθέως την παραμονή του επί σειρά ετών ηγέτη της Συρίας στη Δαμασκό, αλλά σίγουρα ...
ξεκαθαρίζοντας σε κάθε περίπτωση ότι θα πρέπει να τηρηθεί η διεθνής νομιμότητα, και να μην υπάρξει εκτροπή προς την ανομία, όπως αντιλαμβάνεται η Μόσχα την ευθεία και άκριτη υποστήριξη των δυνάμεων της αντιπολίτευσης.
Γι’ αυτό και σήμερα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δεν έκρυψε τη δυσφορία του για την απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου να αναγνωρίσει την αντιπολίτευση ως… επίσημη εκπρόσωπο του Δαμασκού, και επικαλέστηκε τη στρατηγική του χλευασμού, καλώντας τον διεθνή μεσολαβητή Λαχντάρ Μπραχίμι να παραιτηθεί.
Ο Λαβρόφ, ένας από τους πιο ισχυρούς “παίκτες” στη διεθνή σκακιέρα της διπλωματίας, τόνισε ότι ο μεσολαβητής για το θέμα της Συρίας έχει εξουσιοδοτηθεί να πράττει έτσι, από τον ΟΗΕ και τον Αραβικό Σύνδεσμο. Από τη στιγμή λοιπόν που, ο ένας από τους δυο “εντολείς” του Μπραχίμι, ο Αραβικός Σύνδεσμος, αποφάσισε να… λήξει το θέμα της Συρίας, επιλέγοντας την αντιπολίτευση, σύμφωνα με τον Σεργκέι Λαβρόφ είναι προφανές ότι δεν χρειάζεται άλλο τις “μεσολαβητικές” υπηρεσίες του Μπραχίμι.
http://ysterografa.gr