17 Απρ 2013

ΟΠΑΠ>Προσφορές από Εmma Delta και Third Point





Η επίσημη ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ

Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) ανακοινώνει ότι οι παρακάτω υποψήφιοι υπέβαλαν... δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση ποσοστού 33% της ανώνυμης εταιρείας «Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου Α.Ε. (ΟΠΑΠ Α.Ε.)»: 
α) Emma Delta
β) Third Point
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα αποφασίσει στην επόμενη συνεδρίασή του για την εγκυρότητα των προσφορών, σε συνέχεια εισήγησης των χρηματοοικονομικών και νομικών του συμβούλων. Στην ίδια συνεδρίαση, το ΔΣ θα αποσφραγίσει τις οικονομικές προσφορές των έγκυρων υποψηφίων και θα κατακυρώσει το αποτέλεσμα του διαγωνισμού σύμφωνα με τους όρους της διαγωνιστικής διαδικασίας.


Πηγή:www.capital.gr

To ρεπορτάζ του Capital από τον Νίκο Χρυσικόπουλο

Δύο προσφορές κατατέθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού που διενεργεί το ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του 33% του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΠΑΠ Α.Ε.

Oι σύμβουλοι της αποκρατικοποίησης, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, παρέλαβαν πριν από λίγη ώρα τους φακέλους της Emma Delta Ltd και του fund Third Point καθώς και τις οικονομικές τους προσφορές.

Σύμφωνα με τη διαδικασία του διαγωνισμού οι φάκελοι θα εξεταστούν για την εγκυρότητα της συμμετοχής και τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί η αξιολόγηση των προσφορών. Εκτιμάται ότι την Παρασκευή ή το αργότερο στην αρχή της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να γίνει γνωστό το όνομα του πλειοδότη.

Το fund Emma Delta Ltd διαχειρίζεται η εταιρία Emma Delta Management Ltd με κύριους μετόχους τους Jiri Smejc (66,7%) και Γιώργο Μελισσανίδη (33,3%). Στο σχήμα, αναφέρουν πληροφορίες, θα συμμετάσχει και η ιταλική Lottomatica που αποτελεί ένα από τους τρεις μεγαλύτερους ομίλους στην διεθνή αγορά τυχερών παιχνιδιών και έχει επιλεγεί από τον ΟΠΑΠ ως συνεργάτης για την επέκταση του Οργανισμού στο διαδίκτυο. Η οικογένεια DeAgostini, βασικοί μέτοχοι της Lottomatica, κατέχουν επίσης ποσοστό της ασφαλιστικής εταιρείας Generali, η οποία έχει συμπράξει με το PPF για την από κοινού δραστηριότητα σε 14 χώρες της ανατολικής Ευρώπης.
 
Το Third Point αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια των ΗΠΑ, με υπό διαχείριση πάγια ύψους 10,1 δισ. δολαρίων στο τέλος του 2012. Στην Ελλάδα έγινε γνωστό έπειτα από την απόφασή του να τοποθετηθεί σε ελληνικά ομόλογα κατά τη διάρκεια που μαίνονταν η “Ελληνική Κρίση”, κίνηση που απέφερε στο fund κέρδη της τάξης των 500 εκατ. δολαρίων.

Η Third Point συμμετέχει, μεταξύ άλλων, με σημαντικά ποσοστά σε εταιρείες όπως η Yahoo, η Apple Inc και η Murphy Oil Corp. Πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στη δημιουργία hedge fund (Third Point Hellenic Recovery Fund) που θα επικεντρώνεται στην αγορά assets στην Ελλάδα. Οι πληροφορίες θέλουν ήδη το επενδυτικό σχήμα να έχει εντοπίσει πιθανούς επενδυτικούς στόχους και επίκειται η ανακοίνωση των πρώτων deals στο αμέσως προσεχές διάστημα. Επικεφαλής της επενδυτικής εταιρείας είναι ο 51χρονος Daniel Loeb, η προσωπική περιουσία του οποίου υπολογίζεται στα 1,5 δισ. ευρώ σύμφωνα με τo Forbes.

Σημειώνεται πως, μεταξύ των ενδιαφερομένων που αρχικά είχαν συμμετάσχει στη διαδικασία, ήταν η κινεζική Fosun, το επενδυτικό κεφάλαιο BC Partners, η TPG και η Intralot, οι οποίοι και δεν υπέβαλαν προσφορά. 
Η μετοχή του ΟΠΑΠ έκλεισε σήμερα με απώλειες 5,44%, στα 6,61 ευρώ.

ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ ΤΟ EURO2DAY

Δυο προσφορές κατατέθηκαν για την εξαγορά του ΟΠΑΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες προσφορά κατέθεσε η Emma Delta, ενώ η δεύτερη προσφορά κατατέθηκε από τη Third Point του Daniel Loeb.

Η αναλυτική σύνθεση των δυο επενδυτικών σχημάτων που διεκδικούν τον Οργανισμό δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο σχήμα της Emma Delta συμμετέχει ο διεθνής κολοσσός του gaming Lottomatica. Στο σχήμα μικρή συμμετοχή φέρεται να έχει και ο όμιλος Κοπελούζου.

H Emma Delta Ltd., είναι επενδυτικό κεφάλαιο το οποίο διαχειρίζεται η εταιρεία Emma Delta Management Ltd. με κύριους μετόχους τους Jiri Smejc (66,7%) και Γιώργο Μελισσανίδη (33,3%).

Ο κ. Smejc είναι ένα εκ των parnter του τσέχικου fund PPF (ο άλλος είναι ο Petr Kellner). Το PPF αποτελεί ένα από μεγαλύτερα success stories της τελευταίας 20ετίας στον τομέα των private equity funds, με επενδύσεις σε τράπεζες, ασφάλειες, real estate, ορυχεία, λιανεμπόριο κά.

Ιδρύθηκε στην Τσεχία το 1991 με υπό διαχείριση κεφάλαια μόλις 225 εκατ. δολάρια και σήμερα διαθέτει assets συνολικής αξίας 14,3 δισ. ευρώ, ενώ διατηρεί στενούς δεσμούς, με ισχυρούς Ρώσους επιχειρηματίες, αλλά και δοκιμασμένες σχέσεις με μεγάλους ιταλικούς ομίλους.


Τα τελευταία χρόνια, οι επενδύσεις του, πέραν της Ρωσίας, επικεντρώνονται σε ταχύτατα αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως αυτές των Κίνας, Ινδίας, Βιετνάμ και Ινδονησίας.

Έχει επίσης καταθέσει μη δεσμευτική προσφορά για τον ΔΕΣΦΑ μαζί με την ΓΕΚ- ΤΕΡΝΑ ενώ στον τραπεζικό κλάδο κατέχει σημαντικό ποσοστό στην Τράπεζα Πειραιώς και σύμφωνα με πληροφορίες προτίθεται να συμμετάσχει στην ΑΜΚ της τράπεζας.

Από την πλευρά του το Third Point έχει δείξει το τελευταίο χρόνο ενδιαφέρον για τη χώρα μας. Έβγαλε 500 εκατ. δολάρια κέρδος το 2012 στοιχηματίζοντας ότι η Ελλάδα δεν θα υποχρεωθεί να φύγει από την ευρωζώνη, καθώς είχε αγοράσει πολλά ομόλογα το καλοκαίρι σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές.

Με αυτή την κίνηση πέτυχε την ευχάριστη έκπληξη στη δύσκολη χρονιά που χαρακτήρισε όλη την υπόλοιπη βιομηχανία των hedge funds.

Πρόσφατα ανακοίνωσε ότι δημιουργεί ένα νέο hedge fund που θα επικεντρώνεται στην αγορά ελληνικών assets.Το συγκεκριμένο fund, το Third Point Hellenic Recovery Fund θα επενδύσει «σε επιχειρήσεις που βρίσκονται μπροστά σε σημαντικές εταιρικές εξελίξεις» (event-driven corporate situations).

Το Third Point σχεδιάζει να επενδύσει λιγότερο από το 1,5% των assets των υφιστάμενων hedge funds του στο νέο fund, και θα αντλήσει επιπλέον χρήματα από θεσμικούς επενδυτές.

Να σημειωθεί ότι η κεφαλαιοποίηση του ΟΠΑΠ ανέρχεται στα 2,108 δισ. ευρώ, ενώ η μετοχή του Οργανισμού υποχώρησε σήμερα κατά 5,44%, στα 6,61 ευρώ.
κουρδιστο πορτοκαλι