27 Απρ 2013

Ενρίκο Λέττα: Αυτός είναι ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας – Oρκίζεται το πρωί της Κυριακής

Ο Ενρίκο Λέττα, το νούμερο δύο του προοδευτικού Δημοκρατικού Κόμματος της Ιταλίας, είναι ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας.
«Μια κυβέρνηση με πολλές γυναίκες, με γνώμονα την γνώση και την ...
ανανέωση» χαρακτήρισε την νέα του κυβερνητική ομάδα ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός, Ενρίκο Λέττα. Από τα κύρια αξιώματα, το υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει η Έμμα Μπονίνο, των ριζοσπαστών. Ο γραμματέας του Λαού της Ελευθερίας Αντζελίνο Αλφάνο, είναι ο νέος υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Στο σημαντικό, επίσης, υπουργείο Δικαιοσύνης τοποθετείται η ‘Αννα Μαρία Καντσελιέρι, τεχνοκράτης, μέχρι τώρα υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Μόντι. Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Εργασίας, επελέγη ο Ενρίκο Τζοβαννίνι, επικεφαλής του ιταλικού στατιστικού ινστιτούτου. Επίσης, επιβεβαιώνεται η πρόβλεψη για προσωπικότητες που δεν είχαν έως τώρα καμία κυβερνητική εμπειρία. Στην κυβέρνηση μετέχουν το Δημοκρατικό Κόμμα, από την κεντροαριστερά, ο Λαός της Ελευθερίας του Μπερλουσκόνι και το μετριοπαθές κέντρο του Μόντι.
Το πρωί της Κυριακής, στις 11.30 ώρα Ιταλίας, η νέα κυβέρνηση θα ορκισθεί ενώπιον του Ιταλού προέδρου. Τη Δευτέρα και την Τρίτη, προβλέπεται η ψήφος εμπιστοσύνης της βουλής και της γερουσίας. «Είναι μια κυβέρνηση πολιτική, υπέρ του συμφέροντος της χώρας και της Ευρώπης», δήλωσε ο πρόεδρος της ιταλικής Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.
Ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας:
Ο Λέττα, 47 ετών, πτυχιούχος νομικής με ειδίκευση στο διεθνές δίκαιο, από το 1991 μέχρι το 1995 ήταν πρόεδρος των νέων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Από το 1998 μέχρι το 1999 ανέλαβε υπουργός κοινοτικών θεμάτων της κυβέρνησης Ντ’ Αλέμα και στην συνέχεια υπουργός βιομηχανίας της κυβέρνησης του Τζουλιάνο Αμάτο.
Από το 2000 εκλέγεται συνεχώς βουλευτής και ευρωβουλευτής. Από το 2006 μέχρι το 2008, χρημάτισε υφυπουργός παρά την προεδρία της κυβέρνησης, επί πρωθυπουργίας Ρομάνο Πρόντι.
Από τα ιδρυτικά στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος, το 2007 έλαβε το 11% των ψήφων στις εσωτερικές εκλογές των μελών και φίλων για την ανάδειξη του γραμματέα.
Νούμερο δύο του παραιτηθέντος γραμματέα Πιερλουίτζι Μπερσάνι, είναι ο μόνος, από την ηγετική ομάδα των Δημοκρατικών, που έχει παραμείνει στην θέση του, για να οδηγήσει το κόμμα προς έκτακτο συνέδριο.
koolnews