2 Απρ 2013

Απίστευτη τουρκο-γερμανική σύγκρουση στο στρατόπεδο των Patriot!


Η  τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» σε ρεπορτάζ του Φατίχ Τσεκιργκέ κάνει αποκαλύψεις για την "κόντρα" των Γερμανών που αποτελούν το προσωπικό των Πάτριοτ που έχουν αναπτυχθεί στην Τουρκία. Αφορμή για την σύγκρουση στην...
οποία παρενέβη ακόμη και ο Αρχηγός του τουρκικού επιτλείου ποιος είναι υπεύθυνος για την καθαριότητα στο στρατόπεδο που βρίσκονται οι Πάτριοτ!
Όλο το πραγματικά ενδιαφέρον ρεπορτάζ σε μετάφραση του Χαρ. Καραγκιοζούδη:

Ποιος πρέπει να κάνει την καθαριότητα στο Στρατόπεδο;
Με την αποστολή των Γερμανών στρατιωτών με τους πυραύλους «Πάτριοτ» στο Στρατόπεδο του Καχραμάνμαρας, άρχισαν οι αντιδικίες. Ο επιθεωρητής του Γερμανικού Στρατού συνέταξε μια αναφορά σχετικά με το Στρδο «Γκαζί» και έγραψε: «Για τους στρατιώτες μας η φιλοξενία δεν είναι ικανοποιητική. Υπάρχει πολύ βρωμιά στους τουαλέτες. Υπάρχει πρόβλημα υγιεινής».

Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια πολύ βαριά αναφορά. Υπάρχει δε και ένας ισχυρισμός για προπηλακισμό μιας γερμανίδας στρατιωτικού.

Με το που διοχετεύθηκαν αυτές οι ειδήσεις στα ΜΜΕ, το ΓΕΕΘΑ εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία περιληπτικά αναφέρει: «Τη δική σου καθαριότητα θα την κάνεις μόνος σου. Στα δικά μας στρατόπεδα, οι στρατιώτες κάνουν μόνοι τους τη δική τους καθαριότητα». Δηλαδή τους είπε ότι: «Οι Τούρκοι στρατιώτες δεν θα καθαρίζουν τις δικές σας βρωμιές».

Ας δούμε όμως τις δυο ανακοινώσεις. Δύο χώρες του ΝΑΤΟ, δύο σύμμαχοι. Όμως υπάρχει μια σκληρή αντιδικία για το θέμα της καθαριότητας των τουαλετών και της υγιεινής. Αναρωτήθηκα: «Γιατί ο επιθεωρητής του Γερμανικού Στρατού, να γράψει ένα ψέμα για το μέρος που βρέθηκε; και από την άλλη μεριά γιατί το ΓΕΕΘΑ να κάνει μια τόσο σκληρή ανακοίνωση για ένα σύμμαχο;»
Η εικασία είναι η εξής: «Πιθανόν στο Γερμανικό Στρατό τα θέματα υγιεινής και καθαριότητας των τουαλετών, να έχει πάρει με διαγωνισμό, κάποια ιδιωτική εταιρία».

Η ομάδα της Χουριέτ στην Ευρώπη, ρώτησε τον εκπρόσωπο τύπου του Στρατού στο Βερολίνο: «Στο δικό σας σύστημα, ποιος καθαρίζει τις τουαλέτες στα στρατόπεδα; Οι στρατιώτες;» Και η απάντηση ήταν άμεση: «Εκτός από ορισμένες ειδικές περιπτώσεις, τα θέματα υγιεινής και καθαριότητας των τουαλετών, πραγματοποιούνται εκ μέρους ιδιωτικών εταιριών».
Και να, αυτό ήταν. Υπάρχει όμως και κάτι ακόμη. Ακόμα και το φαγητό, πιθανόν να παρασκευάζεται από ιδιωτικές εταιρίες. Ακόμα και ο έλεγχος των θερμίδων. Ο εκπρόσωπος του Στρατού των Γερμανών, υπενθύμισε ένα ακόμη θέμα: «Ο Γερμανικός Στρατός σε όποιο μέρος και αν πάει για υποστήριξη, είναι το ίδιο πράγμα. Δηλαδή και στο Αφγανιστάν, τις υπηρεσίες καθαριότητας πραγματοποιούσε ιδιωτική εταιρία, κατόπιν διαγωνισμού». Ωραία, τώρα τι καταλαβαίνουμε απ’ αυτή την κατάσταση;

Δεν ξέρω άραγε υπάρχει ακόμη; Στη δική μου εποχή, υπήρχε η «αποψίλωση» και η «αγγαρεία». Όλοι οι στρατιώτες σαν ένα χέρι σε μια γραμμή, συγκέντρωναν σκουπίδια και αποτσίγαρα. Και τις τουαλέτες τις καθάριζαν οι στρατιώτες που ήταν σκοπιά. Πιθανόν αυτή η κατάσταση να συνεχίζεται.

Φυσικά οι Γερμανοί, ως μη συνηθισμένοι σε μια τέτοια κατάσταση, εκδήλωσαν την αντίδρασή των. Νόμιζαν .ότι βρίσκονται για στρατιωτική θητεία και φυσικά έχουν και τη στρατιωτική ψυχολογία, ότι ήρθαν στην Τουρκία για παροχή βοήθειας. Όλα αυτά μπορεί να είναι πιθανά. Διαφορετικές συνήθειες, διαφορετικά συστήματα, διαφορετικές κουλτούρες…

Όμως εδώ ανάμεσα στην συγκεκαλυμμένη κρίση μεταξύ των δυο στρατών, υπάρχει ένα ακόμα πιο ιδιαίτερο θέμα. Και αυτό είναι το εξής: «Άραγε ποίου Στρατού το σύστημα είναι πιο σωστό;»

Η μια πλευρά μπορεί να πει: «Εμείς εκπαιδεύουμε τους στρατιώτες μας με συνθήκες πολεμικής κατάστασης. Συγνώμη αλλά στα στρατόπεδα δεν υπάρχουν υπηρεσίες ξενοδοχείου…» Κι αν θέλετε λίγο να αστειευθούμε: «Στους στρατώνες υπηρεσία δωματίου δεν γίνεται με Dry cleaning..»

Όμως η άλλη πλευρά θα μπορούσε να πει: «Εμείς κατά τις ασκήσεις ή σε έκτακτες καταστάσεις, ζούμε κάτω από συνθήκες πολέμου. Όμως για σκοπούς επιμελητείας, σε περίπτωση συνεχούς εκπαιδεύσεως στα στρατόπεδα, βρίσκονται εδώ οι στρατιωτικές υπηρεσίες, για το στρατιωτικό προσωπικό. Δεν είναι οι στρατιώτες για το καθάρισμα των τουαλετών». Αν θέλετε να το πάμε λίγο πιο πέρα και να αστειευτούμε: «Εμείς δεν στέλνουμε τα παιδιά μας για να καθαρίζουν τουαλέτες».

Να λοιπόν δύο διαφορετικές απόψεις. Η μια του Γερμανικού Στρατού… Και η άλλη το σύστημα του Τουρκικού Στρατού. Άραγε ποιο είναι το σωστό;

 onalert.gr