10 Απρ 2013

Wikileaks: Ημέρες και έργα του Κίσινγκερ

Τα στοιχεία, που προκύπτουν από πλήθος διπλωματικών εγγράφων (δεν πρόκειται για διαρροή, απλά διατίθενται με τρόπο οργανωμένο), καλύπτουν τη χρονική περίοδο από τις αρχές του 1973 έως το τέλος του 1976.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του ...
ιδρυτή του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασανζ, στο BBC, τα συγκεκριμένα αρχεία αποκαλύπτουν σε μεγάλο βαθμό τους στόχους της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής ανά τον κόσμο μέσα από την αλληλογραφία από και προς τον Κίσινγκερ, που τη συγκεκριμένη περίοδο ήταν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και σύμβουλος σε θέματα εθνικής ασφάλειας.
Στα άλλοτε απόρρητα αυτά έγγραφα περιλαμβάνεται η υπόθεση της εμπλοκής του Ρατζίβ Γκάντι στην υπόθεση πώλησης πολεμικού αεροσκάφους Viggen στην Ινδία, αλλά και η προσπάθεια του Βατικανού να παράσχει άφεση  στα εγκλήματα του δικτάτορα της Χιλής Αουγκούστο Πινοσέτ.
Πιο συγκεκριμένα, μέσα από τα καλώδια της WikiLeaks αποδεικνύεται ότι ο Ρατζίβ Γκάντι, που την περίοδο εκείνη εργαζόταν ως πιλότος της εμπορικής αεροπορίας και δεν είχε ακόμη ασχοληθεί με την πολιτική, ενεργούσε προς όφελος της σουηδικής εταιρείας Saab-Scandia.
Την ίδια πάντα περίοδο, σε ένα τηλεγράφημα που αποστέλλεται στον Χένρι Κίσινγκερ από τον υπ' αριθμόν δύο στην κυβέρνηση του Βατικανού, Τζοβάνι Μπενέλι, ο ίδιος αλλά και ο Πάπας εκφράζουν την ανησυχία τους για την «παγκόσμια προπαγάνδα που υποκινείται από την Αριστερά και παρουσιάζει μια εντελώς εσφαλμένη εικόνα για τα γεγονότα στη Χιλή».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr