18 Μαΐ 2013
"Έφαγαν" 10 εκατ. ευρώ
Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος
Πόρισμα-καταπέλτη αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να εκδώσει εντός των προσεχών ημερών το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος για τη διαχείριση των...
οικονομικών του (πρώην πλέον λόγω Καλλικράτη) Δήμου Βέλου Κορινθίας.
Στελέχη της υπηρεσίας, μιλώντας στο zougla.gr, κάνουν λόγο για σκάνδαλο-μαμούθ, καθώς η οικονομική «τρύπα» του δήμου πρόκειται - όπως εκτιμούν - να ξεπεράσει τα 10.000.000 ευρώ!
Στο επίκεντρο τίθενται πάνω από 200 δημοτικά έργα, πολλά εκ των οποίων, ενώ εμφανίζονται να έχουν περατωθεί, στην πραγματικότητα δεν έγιναν ποτέ. Στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται πρώην δήμαρχος της περιοχής και αντιδήμαρχοι έργων, καθώς - όπως προκύπτει από την έρευνα - οι οικονομικές ατασθαλίες φαίνεται να έχουν γίνει επί των ημερών τους.
Ας ξετυλίξουμε, όμως, το ρεπορτάζ...
Έργα στα... χαρτιά
Η έρευνα των στελεχών της Δίωξης ξεκίνησε έπειτα από καταγγελίες πολιτών αλλά και μελών της αντιπολιτευόμενης δημοτικής παράταξης, οι οποίες έκαναν λόγο για αόρατα έργα και τιμολόγια-«μαϊμού» που λάμβανε η δημοτική επιχείρηση Βέλου από υπεργολάβους με ανύπαρκτες κατασκευαστικές εταιρείες.
«Ως μέλη της αντιπολίτευσης εκφράσαμε την ανάγκη να ελεγχθεί ο δήμος, γιατί είχαν αρχίσει να διαχέονται πληροφορίες για μεγάλη κακοδιαχείριση των οικονομικών. Πράγματι, επενέβησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες και τώρα περιμένουμε τα αποτελέσματα της έρευνας» αναφέρει μέλος της αντιπολιτευόμενης παράταξης.
Μετά τις καταγγελίες, η Εισαγγελία Κορίνθου διέταξε το ΣΔΟΕ Τρίπολης να προβεί σε εκτεταμένη έρευνα για τα δημοτικά έργα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι αναφορές ήταν βάσιμες. Τα ευρήματα είναι εντυπωσιακά.
Τα οικονομικά του δήμου έγιναν «φύλλο και φτερό» και, τελικά, διαπιστώθηκε πληθώρα εικονικών φορολογικών παραστατικών καθώς και μεγάλη δυσαναλογία δαπανών και έργων.
Όπως εξηγούν στελέχη της υπηρεσίας στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα, «τα οικονομικά του δήμου έγιναν φύλλο και φτερό και εν τέλει διαπιστώθηκε δυσαναλογία δαπανών και έργων που έχουν πραγματοποιηθεί. Σε τιμολόγια που ελήφθησαν για δημοτικά έργα αξίας άνω των 200.000 ευρώ, αποδείχθηκε ότι όλα ήταν πλαστά. Μετά, έγινε έρευνα για τα έργα που αφορούσαν οι συγκεκριμένες συναλλαγές και τα περισσότερα ήταν σχεδόν αόρατα. Συνήθως, πρόκειται για έργα τα οποία είναι δύσκολο να διαπιστωθεί αν έχουν πραγματοποιηθεί ή όχι, όπως για παράδειγμα διάνοιξη αγροτικών δρόμων. Πρόκειται για οικονομική τρύπα που ξεπερνά τα 10.000.000 ευρώ».
Στο «πάρτι» κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος φέρονται να συμμετέχουν πρώην τοπικοί άρχοντες και υπεργολάβοι με ανύπαρκτες επιχειρήσεις, οι οποίοι αναλάμβαναν την κατασκευή δημοτικών έργων και «έκοβαν» εικονικά τιμολόγια, ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Ένας, μάλιστα, από τους εμπλεκόμενους εργολάβους φέρεται να έχει αναλάβει την κατασκευή 25 έργων δημοτικών έργων, τα οποία αποδείχθηκαν «φαντάσματα».
Το «πλέγμα» της αμαρτίας
Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που ο εν λόγω δήμος μπαίνει στο στόχαστρο των ελεγκτικών Αρχών. Με το θέμα είχαν ασχοληθεί στο παρελθόν και οι επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, οι οποίοι έπειτα από ενδελεχή έρευνα διαπίστωσαν νομικά κενά στις αναθέσεις έργων.
Οι ελεγκτές σε πόρισμα που εξέδωσαν σχετικά με την υπόθεση ανέφεραν ότι ο χειρισμός της ανάληψης και ανάθεσης έργων από τον δήμο στη δημοτική επιχείρηση και εν συνεχεία σε υπεργολάβους παρουσιάζει νομικά κενά.
«Όπως αποδείχθηκε από την έρευνα των επιθεωρητών, το πλέγμα ή αλλιώς η συνεργασία δήμου, δημοτικής επιχείρησης και υπεργολάβων δεν ήταν διαφανής και παρουσίαζε νομικά κενά. Μετά την έρευνα, οι επιθεωρητές παρέπεμψαν την υπόθεση στο ακροατήριο» επισημαίνουν καλά ενημερωμένες πηγές.
Το... ένοχο παρελθόν
Ενδεικτικό, άλλωστε, της κακοδιαχείρισης που παρατηρείται στον συγκεκριμένο δήμο είναι παλαιότερο υπηρεσιακό σημείωμα ελέγχου του ΣΔΟΕ Τριπόλεως, το οποίο εκδόθηκε στα τέλη του 2012 και κάνει λόγο τόσο για πλαστά τιμολόγια όσο και για ανύπαρκτες κατασκευαστικές εταιρείες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπηρεσιακό έγγραφο, το οποίο μάλιστα έφθασε και στο γραφείο του νυν δημάρχου, γίνεται λόγος για 19 τιμολόγια παροχής υπηρεσιών, αξίας 161.000 ευρώ, τα οποία έχουν «τρυπηθεί», χωρίς όμως να έχουν καταχωρηθεί στα οικεία βιβλία της αρμόδιας φορολογικής Αρχής.