1 Μαΐ 2013

Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΒΟΥΛΗ ΕΠΙΚΥΡΩΣΕ ΟΡΙΑΚΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ!

ΟΡΙΑΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ, ΜΕ ΔΥΟ ΨΗΦΟΥΣ ΔΙΑΦΟΡΑ !
Με οριακή πλειοψηφία 29 ψήφων υπέρ έναντι  27 κατά,  η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων επικύρωσε το Μνημόνιο και τη Δανειακή Σύμβαση με ...
την Τρόικα. Η συζήτηση άρχισε λίγο μετά τις 3 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε στις 7 παρά 10 το βράδυ με την διαδικασία της ψηφοφορίας επί του Μνημονίου.
Υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές του ΔΗΣΥ (20), του ΔΗΚΟ (8) και ο βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης.
Εναντίον του Μνημονίου και της Δανειακής Σύμβασης με την Τρόικα ψήφισαν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ (19), της ΕΔΕΚ (5), ο βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ, Νίκος Κουτσού, ο βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης και ο ανεξάρτητος βουλευτής, Ζαχαρίας Κουλίας.
ΗΧΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΛΑΪΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΒΟΥΛΗ!

Νωρίτερα σήμερα πραγματοποιήθηκε δυναμικό αντιμνημονιακό συλλαλητήριο. Με κεντρικό σύνθημα «Δούλοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε», πλήθος κόσμου πολιορκεί το κτήριο της Κυπριακής Βουλής από το πρωί της Τρίτης (30/4), ενώ την ίδια ώρα, συνεχίζεται η συζήτηση στην Ολόμέλεια, που άρχισε λίγο μετά τις 3 το απόγευμα και αναμένεται να ολοκληρωθεί περίπου στις 7 το βράδυ με την διαδικασία της ψηφοφορίας επί του Μνημονίου.
Το βροντερό “παρών” στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στις πολιτικές της λιτότητας και της ιδιωτικοποιήσεις, δίνουν εργαζόμενοι και άνεργοι, φοιτητές και νεολαίοι καθώς και μέλη σωματείων, οργανώσεων και κομμάτων, περιλαμβανομένων του ΑΚΕΛ, της Κίνησης Πολιτών κ.α., οι οποίοι αντιδρούν και αντιστέκονται στο μνημονιακό ζυγό.
ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΘΡΙΛΕΡ: ΑΠΟ ΜΙΑ ΨΗΦΟ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ Η ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ 
Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες, υπέρ του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης αναμένεται να ψηφίσουν οι βουλευτές του ΔΗΣΥ (20) και του ΔΗΚΟ (8), ενώ καθοριστική αναμένεται να αποβεί η ψήφος του βουλευτή του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρη Συλλούρη, ο οποίος φέρεται να κλίνει προς το «ναι».
Κατά θα ψηφίσουν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ (19), της ΕΔΕΚ (5), ο βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ Νίκος Κουτσού, ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας.

Υπενθυμίζεται ότι χθες (29/4) η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ αποφάσισε να προτείνει ως εναλλακτική διέξοδο την έξοδο της Κύπρου από την ευρωζώνη. Στην πρόταση γίνεται λόγος για «διαπραγματεύσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για συντεταγμένη έξοδο από το ευρώ» και διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Σύμφωνα με το ΑΚΕΛ, η παραμονή στο μνημόνιο «θα έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις τόσο στο Κυπριακό όσο και στα θέματα διαχείρισης του φυσικού αερίου».
ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ
Σύμφωνα με πληροφορίες της κυπριακής εφημερίδας “Ο Φιλελεύθερος“, υπερψηφίστηκαν από την κυβερνητική πλειοψηφία της Ολομέλειας του Κυπριακού Κοινοβουλίου τα μνημονιακά νομοσχέδια, τα οποία αφορούν:
● τον τομέα της Υγείας 
● περαιτέρω περικοπές στους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων και του ευρύτερου δημόσιου τομέα από 0,8% μέχρι 2%
● φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας
● αναθεώρηση των τελών στο Κτηματολόγιο
● αναθεώρηση των τελών στο Αρχείο Πληθυσμού
● αναθεώρηση των τελών στο Τμήμα Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Επίσης, η Ολομέλεια άναψε το πράσινο φως για επαναπρόσληψη στο δημόσιο μέχρι και 1092 ωρομίσθιων υπαλλήλων με μια πρόσθετη δαπάνη 9,6 εκατ. ευρώ.
Για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών, η Iskra παραθέτει, χωρίς κρίσεις και σχόλια, ρεπορτάζ από διάφορες κυπριακές ιστοσελίδες, οι οποίες αφορούν τη συζήτηση που διεξάγεται στην Ολομέλεια της Κυπριακής Βουλής.
Η ΒΟΥΛΗ ΨΗΦΙΖΕΙ ΓΙΑ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ
Τίθεται σήμερα ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων το Μνημόνιο και η Δανειακή Σύμβαση με την Τρόικα. Αυτή την ώρα διεξάγεται η συζήτηση με κατανεμηθέντα χρόνο στα κοινοβουλευτικά κόμματα. ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ από 80 λεπτά, στο ΔΗΚΟ 40 λεπτά, στην ΕΔΕΚ 25 λεπτά, στο ΕΥΡΩΚΟ 15, στο Κίνημα Οικολόγων 10 και στο βουλευτή Ζαχαρίας Κουλίας 5 λεπτά.
Οι τοποθετήσεις άρχισαν με τον Ζαχαρία Κουλία και θα συνεχίζονται με τους αρχηγούς των κομμάτων. Στον κατάλογο είναι εγγεγραμμένοι 19 ομιλητές.
Η πλειοψηφία που αναμένεται να σχηματιστεί θα είναι οριακή. Υπέρ αναμένεται να ψηφίσουν οι βουλευτές του ΔΗΣΥ (20), του ΔΗΚΟ (8), ενώ εκτιμάται ότι υπέρ θα ταχθεί και ο βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης. Το Μνημόνιο και η Δανειακή Σύμβαση θα καταψηφιστούν από τους βουλευτές του ΑΚΕΛ (19), της ΕΔΕΚ (5), το βουλευτή του ΕΥΡΩΚΟ Νίκο Κουτσού, το βουλευτή των Οικολόγων Γιώργο Περδίκη και τον ανεξάρτητο βουλευτή Ζαχαρία Κουλία.
 
ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ
Ο βουλευτής Αμμοχώστου, Ζαχαρίας Κουλίας, δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το μνημόνιο συναντίληψης και τη δανειακή σύμβαση, αναφέροντας ταυτόχρονα ότι εάν υπερψηφιστεί το Μνημόνιο και η δανειακή σύμβαση, που θα σημαίνει εκχώρηση κρατικής κυριαρχίας, η Βουλή δεν έχει ρόλο και πρέπει όλοι οι βουλευτές να παραιτηθούν. Εξέφρασε την άποψη ότι το Μνημόνιο θα ακολουθήσουν πιέσεις για το Κυπριακό.
Ένα σημερινό «ναι» της κυπριακής Βουλής αποτελεί «την πιο μεγάλη ήττα» του κυπριακού λαού στα 8.000 χιλιάδες χρόνια της ιστορίας του, είπε από την πλευρά του ο βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, χαρακτηρίζοντας το Μνημόνιο «ως ένα αδιέξοδο μονόδρομο χωρίς παράθυρο διαφυγής». Είπε πως ούτε η Βουλή, ούτε η κυβέρνηση νομιμοποιούνται να έχουν τον τελευταίο λόγο σε ό,τι αφορά την έγκριση του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης και ότι πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα.
Ο βουλευτής των Οικολόγων είπε πως πάντα υπήρχαν εναλλακτικές προτάσεις, απλώς έπεφταν σε αυτιά μη ακουώντων και αναφέρθηκε σε εναλλακτικές εισηγήσεις που κατέθεσαν οι Οικολόγοι, ακόμα και την κρίσιμη και χαοτική περίοδο μεταξύ των δύο αποφάσεων του Eurogroup. Παρέπεμψε, επίσης, σε συγκεκριμένες προτάσεις που υποβλήθηκαν δημόσια από ομάδες εμπειρογνωμόνων, που εισηγούνται με διάφορες παραλλαγές την αποδέσμευση από το μνημόνιο και στην ανάγκη -αν χρειαστεί- την έκδοση εθνικού νομίσματος, ενός «κυπριακού ευρώ».
Εξήγησε ότι η πρόταση για το κυπριακό ευρώ δεν συνεπάγεται αντιπαράθεση ή ακόμα χειρότερα, έξοδο απ’ την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά αρκεί μια συμφωνία βελούδινου διαζυγίου με την Ευρωζώνη, με προοπτική επανένταξης όταν τα οικονομικά δεδομένα το επιτρέψουν. Υπέδειξε μάλιστα ότι η Συνθήκη της Λισσαβόνας απαγορεύει να μας διώξουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Ο εκτός της Τρόικας δρόμος είναι επαναστατικός και μεταρρυθμιστικός για την οικονομία και την κοινωνία. Γι’ αυτό θέλει κότσια. Θέλει αρετή και τόλμη. Αντίθετα ο εντός της Τρόικας δρόμος διατηρεί τα κατεστημένα, τα οποία άλλωστε η Τρόικα χρειάζεται για να επιβληθεί η “ομαλότητα των υποδούλων” ή η κυπριακή σιωπή των αμνών“», ανέφερε.
Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης, δήλωσε ότι η συζήτηση που διεξάγεται στη Βουλή για το Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση είναι άνευ λόγου και ουσίας, καθώς ήδη μνημονιακά νομοσχέδια εφαρμόζονται και εξήγησε ότι θα υπερψηφίσει το Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση, ώστε να δοθεί πίστωση 100 ημερών για να σχεδιαστεί και να αρχίσει να υλοποιείται η έξοδος από το Μνημόνιο και την Τρόικα.
Η θέση του, είπε, είναι αντιτροϊκάνη και αντιμνημονιακή και πρόσθεσε πως το ορθό της στιγμής, είναι να ψηφίσουμε «ναι» για να μην έρθει και το τέταρτο μνημόνιο, εξηγώντας ότι το μνημόνιο που τίθεται σε ψηφοφορία είναι το τρίτο.
Εξέφρασε, επίσης, την άποψη ότι αυτό που απαιτείται τώρα είναι ένας ορθολογικός διάλογος για τους τρόπους με τους οποίους θα βγούμε από το Μνημόνιο και διερωτήθηκε γιατί οι βουλευτές δεν έκλεισαν σήμερα τις πόρτες και όλοι μαζί να βρουν λύσεις τις οποίες ενωμένοι να ανακοινώσουν στο λαό.
Κάλεσε, επίσης, τους συναδέλφους του βουλευτές σε νηφάλιο διάλογο σήμερα για να σχεδιάσουν την έξοδο από την Τρόικα και το Μνημόνιο και ανέφερε ότι «έπρεπε ομόφωνα να ψηφίσουμε το Μνημόνιο και να δώσουμε τα χέρια για την έξοδο από το αδιέξοδο».
«Με ευχολόγια παραπλανούμε τους εαυτούς μας και το λαό», είπε ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ αναφέροντας ότι ο διαχωρισμός σε αντιμνημονιακούς και μνημονιακούς αποτελεί θρυαλλίδα στα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής που είναι αναγκαία για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε στην κρίση.
Η ψήφος της ΕΔΕΚ «δεν μπορεί να είναι θετική σε μια προοπτική εθνικής, κρατικής και οικονομικής υποδούλωσης», ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Κινήματος και πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι η ΕΔΕΚ θα στηρίξει κάθε ενέργεια και πρωτοβουλία της κυβέρνησης για επαναδιαπραγμάτευση, «για ένα Μνημόνιο που θα είναι αναπτυξιακό και που θα οδηγεί έξω από τη σημερινή καταθλιπτική αιχμαλωσία και τις ανάλγητες συμπεριφορές της Τρόικας».
«Σήμερα, σε αυτή την ιστορική συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων, μετά από την πρωτοφανή εγκληματική και ανήθικη επιβολή της απόφασης “κουρέματος” των καταθέσεων, δυστυχώς χωρίς να έχει λόγο η Βουλή, καλούμαστε να κυρώσουμε ένα νόμο, ένα Μνημόνιο και μια δανειακή σύμβαση που προσδίδουν ηθική και πολιτική νομιμοποίηση, στην ανάλγητη εκείνη απόφαση», είπε.
Πρόσθεσε ότι «καλούμαστε ταυτόχρονα να εγκρίνουμε με την ψήφο μας ένα Μνημόνιο και μια δανειακή σύμβαση που μετατρέπουν τη Βουλή σε τυπικό σώμα επικύρωσης προειλημμένων αποφάσεων, υποθηκεύουν τόσο την οικονομική όσο και την κρατική κυριαρχία της Κύπρου, επιβάλλουν εκποίηση της κρατικής περιουσίας και των ημικρατικών οργανισμών, προβλέπουν όρους και περιορισμούς στην αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας μας, αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο συνεχούς επιβολής νέων μέτρων λιτότητας, ενώ οριστικοποιούν τη βίαιη συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα σε 350% του ΑΕΠ από 750% που ήταν προηγουμένως, με προδιαγεγραμμένη τη συνεχή κατολίσθηση στην ύφεση, τη δραματική αύξηση της ανεργίας, τη μαζική μετανάστευση της νέας γενιάς και την ανεξέλεγκτη αύξηση του δημοσίου χρέους».
Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι η Βουλή καλείται να ψηφίσει «χωρίς δυνατότητα απεγκλωβισμού από τους όρους και τις δεσμεύσεις του μνημονίου πριν από το 2016 και με επαχθέστατους όρους μετά, και χωρίς να αποκλείεται η δυνατότητα στους δανειστές να εκποιήσουν το δάνειο σε τρίτους».
«Σε τελική ανάλυση» ανέφερε, είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε ξανά τη δημοκρατία, ως προϋπόθεση εξόδου από την κρίση, αλλά και τα εθνικά μας δίκαια, αφού απροκάλυπτα πλέον, επιχειρείται η διασύνδεση της κρίσης τόσο με τη λύση του Κυπριακού όσο και με την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου».
Επεσήμανε ότι «δεν υπάρχουν μονόδρομοι, αντίθετα υπήρχαν και υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης και ανατροπών, αρκεί να υπάρχει ισχυρή λαϊκή αντίσταση, πολιτική βούληση και σεβασμός στη δημοκρατία».
«Η αποδέσμευση από το Μνημόνιο και τα δεσμά της Τρόικας είναι το μεγάλο ζητούμενο», είπε και ανέφερε ότι ένας σχεδιασμός εξόδου από το Μνημόνιο θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να περιλαμβάνει «αναδιάρθρωση δανείων που λήγουν, μέτρα αύξησης των εσόδων, μέτρα μείωσης των δαπανών, αξιοποίηση του φυσικού αερίου, διακρατικές συμφωνίες για οικονομική στήριξη της Κύπρου, άμεση ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης, με τελικό στόχο τη γρήγορη επάνοδο στης αγορές».
ΨΗΦΙΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ
Με τις 29 ψήφους των Βουλευτών των ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και του Βουλευτή του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρη Συλλούρη και 26 ψήφους εναντίον των Βουλευτών του ΑΚΕΛ, της ΕΔΕΚ, του Βουλευτή των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη, του Νίκου Κουτσού του ΕΥΡΩΚΟ και του Ζαχαρία Κουλία, ψηφίστηκε σε νόμο το μνημονιακό νομοσχέδιο για την ακίνητη ιδιοκτησία.
Η Ολομέλεια της Βουλής με 29 ψήφους υπέρ και 18 αποχές από τους Βουλευτές του ΑΚΕΛ υπερψήφισαν τροπολογία με την οποία η πρόσθετη επιβάρυνση την οποία θα υποχρεούνται να καταβάλλουν πέραν των τόκων υπερημερίας και των άλλων υφιστάμενων επιβαρύνσεων από 20% να μειωθεί στο 10%.
Με 35 ψήφους υπέρ και 20 αποχές ψηφίστηκε και δεύτερη τροπολογία με την οποία θα δίνεται 10% έκπτωση σε αυτούς που πληρώνουν το φόρο 30 ημερολογιακές μέρες πριν την ημερομηνία που εκπνέει η προθεσμία.
Τις δύο τροπολογίες που υπερψηφίστηκαν κατέθεσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος προφορικά, εξηγώντας ότι σήμερα το πρωί διαβιβάστηκε στην Επιτροπή Οικονομικών επιστολή με την οποία ενημερώθηκε η Βουλή ότι σε ομάδα εργασίας της Τρόικας έγινε χθες αποδεκτό το αίτημα για τροπολόγιες επί του νομοσχεδίου.
Η Βουλή απέρριψε δύο τροπολογίες που κατέθεσε το ΑΚΕΛ και τέσσερις τροπολογίες που κατέθεσε ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου, μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, αφού ανέφερε ότι η φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας είναι πονεμένη ιστορία, πρόσθεσε ότι το αίτημα όλων των πολιτικών πλευρών για μεταρρύθμιση της φορολόγησης των ακινήτων δεν προωθήθηκε με ευθύνη όλων των Κυβερνήσεων. Είπε ότι διαχρονική άποψη του ΑΚΕΛ είναι να τεθεί τάξη στην ακαταστασία και επανέλαβε ότι το φορολογικό σύστημα ευρύτερα χρειάζεται εκσυγχρονισμό και μεταρρύθμιση ώστε να λειτουργήσει υπέρ των νέων τομέων της οικονομίας που θέλουμε να αναπτύξουμε.
Πρόσθεσε ότι με το νομοσχέδιο που πρότεινε η Κυβέρνηση φορολογούνται αυτοί που μένουν σε τρώγλες και οι μικροϊδιοκτήτες γης, καθώς τα συγκυβερνώντα κόμματα επιλέγουν να κάνουν πλάτες στον πλούτο και το κεφάλαιο και φορολογούν τους πρόσφυγες και τους φτωχούς. «Είναι πρόκληση και το απορρίπτουμε», είπε αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, προσθέτοντας ότι το ΑΚΕΛ κατέθεσε τροπολογίες για μηδενική φορολογία μέχρι 40.000 ευρώ σε τιμές του 1980 για να καλύπτει την πρώτη κατοικία και αύξηση στις υπόλοιπες κλίμακες κατά 0,1%.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άγγελος Βότσης, παρατηρώντας ότι ούτε η σημερινή νομοθεσία είναι η καλύτερη, πρόσθεσε ότι θα βρεθεί ο τρόπος ώστε να εξαιρεθεί η πρώτη κατοικία και επεσήμανε ότι πρέπει να ψηφιστεί το νομοσχέδιο ώστε να γίνει εκταμίευση της πρώτης δόσης.
Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης ανέφερε ότι το νομοσχέδιο δεν πληροί βασικές αρχές, όπως η εξαίρεση της πρώτης κατοικίας και της μικρής ιδιοκτησίας, τη δίκαιη κατανομή της φορολογίας, φορολόγηση ανάλογα με την αξία της περιουσίας και να μην πλήττονται οι παραγωγικοί τομείς της οικονομίας, ξενοδόχοι και οικοδομική βιομηχανία. Είπε, επίσης, ότι πρέπει να τερματιστούν τα εκβιαστικά διλήμματα προς τη Βουλή.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης είπε ότι επείγει ο εκσυγχρονισμός της φορολόγησης της ακίνητης ιδιοκτησίας και η μεταφορά των εσόδων στην τοπική αυτοδιοίκηση. Διατύπωσε επίσης τη θέση ότι αν η φορολόγηση των ακινήτων ήταν σύγχρονη θα είχαμε αποφύγει τη φούσκα των ακινήτων.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Πρόσθεσε ότι ακόμα και η μη φορολόγηση της πρώτης κατοικίας μπορεί να προκαλεί στρεβλώσεις με πρώτες κατοικίες πολύ μεγάλης αξίες.
Ο Βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας ανέφερε ότι η παρούσα Κυβέρνηση ως πιστός σκυταλοδρόμος της προηγούμενης Κυβέρνησης κατέθεσε ένα εξοντωτικό νόμο.
Κάνοντας λόγο για μόδα των επειγόντων νομοσχεδίων που πρέπει με εκφοβισμούς να περάσουν, ανέφερε ότι αυτή η πρακτική πρέπει να τερματιστεί. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι τα ακίνητα είναι ο πλέον βαριά φορολογούμενος τομέας.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού είπε πως η ακίνητη ιδιοκτησία έχει μηδενική αξία και αποκτά αξία όταν πωληθεί και ότι πρέπει να επιδειχθεί ιδιαίτερη προσοχή στη φορολόγηση της.
Ψηφίστηκε επίσης ο νόμος για περικοπές σε μισθούς δημοσίων υπαλλήλων. Κατατέθηκε πρόταση από τον ΔΗΣΥ, που πέρασε ομόφωνα, για περαιτέρω περικοπές της τάξης του 0,2-0,5%. Το μνημονιακό νομοσχέδιο προνοεί πρόσθετη μείωση των απολαβών και των συντάξεων των κρατικών υπαλλήλων και αυτό για να μειωθούν οι κρατικές δαπάνες αλλά και για να διατηρηθεί αριθμός θέσεων έκτακτου και ωρομίσθιου προσωπικού, καθώς και εκπαιδευτικών στη δημόσια υπηρεσία. Ξεχωρίζουν επίσης και τα νομοσχέδια που προνοούν αύξηση των τελών στα κρατικά νοσηλευτήρια, στο Κτηματολόγιο και στο Αρχείο Πληθυσμού (δηλαδή για έκδοση πιστοποιητικού γεννήσεως ή θανάτου, δελτίου ταυτότητας), κτλ.