27 Μαΐ 2013

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ διέταζε τις παρακολουθήσεις πολιτικών του αντιπάλων

Η επιτροπή που έχει συσταθεί από τη Βουλή της ΠΓΔΜ για να διερευνήσει πιθανές σχέσεις πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων της χώρας με υπηρεσίες πληροφοριών την περίοδο από το 1944 έως το 2001, γνωστοποίησε  ότι ο πρώην .....
υπουργός Εσωτερικών Λιούμπομιρ Φριτσκόφσκι είχε διατάξει συστηματικά παρακολουθήσεις πολιτικών του αντιπάλων και με τον τρόπο αυτό συμμετείχε σε παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων και ελευθεριών.
Η επιτροπή ανέφερε ότι ο κ. Φριτσκόφσκι είχε διατάξει τις παρακολουθήσεις το διάστημα 2002 - 2006, όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ. Στο υπουργείο Εσωτερικών υπάγεται η αστυνομία της χώρας.



Ο κ. Φριτσκόφσκι είχε διατελέσει υπουργός Εσωτερικών και Εξωτερικών της ΠΓΔΜ στις κυβερνήσεις των Σοσιαλδημοκρατών, με πρωθυπουργό τον Μπράνκο Τσερβένκοφσκι. Τα τελευταία χρόνια είναι καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου των Σκοπίων.



Μέλος της αντιπολίτευσης και ένας από τους πλέον δεινούς επικριτές της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι, ο κ. Φριτσκόφσκι δεν έχει σχολιάσει, μέχρι στιγμής, την επίμαχη αυτή απόφαση της επιτροπής.



Πάντως, πριν από μερικές ημέρες, όταν είχαν κυκλοφορήσει σχετικές φήμες πως η επιτροπή ερευνά συμμετοχή του σε παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων του, είχε αναφέρει ότι δεν τον απασχολούν διόλου οι αποφάσεις της επτροπής αυτής, οι οποίες, όπως είχε πει, έχουν το χαρακτήρα της πολιτικής δίωξης των αντιπάλων της σημερινής κυβέρνησης της ΠΓΔΜ.



Το 2010 είχε συσταθεί μία διακομματική επιτροπή για να διερευνήσει πιθανές σχέσεις πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων της ΠΓΔΜ με υπηρεσίες πληροφοριών κυρίως της πρώην Γιουγκοσλαβίας.



Ωστόσο, στο ενδιάμεσο, η σλαβική αντιπολίτευση απέσυρε τους εκπροσώπους της στην επιτροπή και δεν αναγνωρίζει τις αποφάσεις της, καθώς θεωρεί ότι έχει επιδοθεί σε ένα "κυνήγι μαγισσών" και ότι επιδιώκει την πολιτική εξόντωση των αντιπάλων του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι.



Η σύσταση της επιτροπής αυτής έχει διχάσει τον πολιτικό κόσμο της χώρας. Η κυβέρνηση του Ν.Γκρούεφσκι υπερασπίζεται το έργο της επιτροπής, λέγοντας ότι είναι σημαντικό να αποκαλυφθεί ποιοι αξιωματούχοι ήταν συνεργάτες των μυστικών υπηρεσιών.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ