6 Μαΐ 2013

Εκρηκτικό το μείγμα ανεργία - κόκκινα δάνεια

ΣΤΟ 30% ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ 2013 ΑΝΕΡΓΙΑ (ΚΕΠΕ) ΚΑΙ ΜΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΑ ΔΑΝΕΙΑ (MOODY'S)
Από τους νέους ανέργους ένας στους τέσσερις θα δηλώσει αδυναμία να πληρώνει τα δάνειά του...
«Μολότοφ» ανεργίας εκτινάσσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια απειλώντας τις τράπεζες. Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει πλέον ο ρυθμός επιβάρυνσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με ..ξένους αλλά και εγχώριους οίκους αξιολόγησης και αναλυτές να περιμένουν τα χειρότερα.
Υπολογίζεται πως από τους νέους ανέργους που προστίθενται κάθε μήνα στον μαύρο κατάλογο (του ενάμισι και πλέον εκατομμυρίου) τουλάχιστον ο ένας στους τέσσερις θα δηλώσει αδυναμία εξυπηρέτησης των δανειακών υποχρεώσεών του μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Ο ένας στους...
τέσσερις θα υποχρεωθεί να φανεί ασυνεπής προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του μέσα στο εξάμηνο, ανεβάζοντας έως 20-25% τον σχετικό δείκτη μέχρι το τέλος του χρόνου - πρώτο τρίμηνο του 2014. Για εικόνα πλήρους απορρύθμισης στην αγορά εργασίας κάνει λόγο ο Σάββας Ρομπόλης. Ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ προβλέπει εκτίναξη της πραγματικής ανεργίας στο 34% (1.750.000 άνεργοι) στο τέλος του 2013.
Εάν επιβεβαιωθούν οι ζοφώδεις εκτιμήσεις του κ. Ρομπόλη, τότε η πρόβλεψη της Moody's για πιθανές νέες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών (ύψους 8 δισ. ευρώ) φαντάζει... αισιόδοξη. Ο διευθυντής του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία που εκφράζει έντονα τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση για επιστροφή της ανάπτυξης και ανάσχεση του ρυθμού αύξησης -κάποιοι δεν δίστασαν να μιλήσουν και για μείωση- της ανεργίας ήδη από το 2014. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο ρυθμός επιβάρυνσης μη εξυπηρετούμενων δανείων και νέων δανείων θα τείνει να προσλάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, κάτι που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες, που ούτως ή άλλως βρίσκονται σε δυσχερή θέση.
Με τους μακροχρόνια ανέργους σε ύψη-ρεκόρ είναι αμφίβολο πόσοι θα μπορέσουν να παραμείνουν συνεπείς στη συνέχεια.
Βίοι παράλληλοι και εκρηκτικοί για ανεργία και μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που μέχρι το 2010 παρουσίαζαν ελεγχόμενο ρυθμό επιβάρυνσης σε σχέση με το 2008. Ομως από το 2010/11 και μετά ο ρυθμός «ξεφεύγει» καθώς αυξάνεται κατά 50% και 30% (μέχρι το τέλος του 2012), δημιουργώντας νέες στρατιές ανθρώπων που, εκτός των άλλων, αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία (Τράπεζα της Ελλάδος), τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έφθασαν το 2012 στο 19,6%, όταν στο τέλος του 2011 ήταν 15,9%, στο τέλος του 2010 10,5%, το 2009 7,7% και 5% το 2008.
Πρόσφατα η Moody's σε έκθεσή της εκτιμούσε ότι θα ξεπεράσουν το 30% του συνολικού δανεισμού μέχρι το τέλος του 2013, ενώ πιθανότατα θα αυξηθούν περαιτέρω το 2014, λόγω της βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης στην Ελλάδα.
Η συσχέτιση της ανεργίας προφανής (και) με το βαθμό επιδείνωσης των «κόκκινων δανείων», καθώς από τον Απρίλιο του 2010 προστέθηκαν 806.803 νέοι άνεργοι, ενώ σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΕ οι μέσες ακαθάριστες αποδοχές έχουν μειωθεί κατά 29% σε σχέση με το 2009. Εκρηκτικό μείγμα, που κινδυνεύει να γίνει ακόμη πιο εύφλεκτο εάν επιβεβαιωθούν πρόσφατες εκτιμήσεις του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για εκτίναξη της ανεργίας στο 30% μέχρι το τέλος του χρόνου.
Του ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΛΑΝΤΑΛΙ από enet