13 Μαΐ 2013

Υπουργός και γ.γ. Υπουργείου σκορπούν χιλιάδες ευρώ για… σεκιούριτι

Απίστευτο κι όμως αληθινό. Σε μια εποχή όπου το Ελληνικό Δημόσιο επιχειρεί να βγάλει και από τη μύγα ξίγκι, κόβοντας μισθούς και συντάξεις, φαίνεται ότι κάποιοι έχουν ακόμη…
λίπος που τους περισσεύει. Το πιο προκλητικό είναι ότι την ώρα που οι άνδρες και οι γυναίκες των Σωμάτων Ασφαλείας ρισκάρουν τη ζωή τους για να πάρουν μισθούς που είναι στην κυριολεξία επιδόματα επιβίωσης πλέον, κάποια υπουργεία και υπηρεσίες αποφασίζουν να δίνουν χιλιάδες ευρώ για τη φύλαξη των κτιρίων όπου στεγάζονται. Δύο από αυτά είναι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (στην οποία προΐσταται ο γνωστός πλέον Χάρης Θεοχάρης) και το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής υπό τον κ. Λιβιεράτο. Αμφότεροι διαπίστωσαν ότι χρειάζονται (ή να συνεχίσουν ή να διατηρήσουν) ιδιωτικές υπηρεσίες φύλαξης.
Ο κ. Θεοχάρης για τρεις μήνες και 28 μέρες σκοπεύει να δίνει δεκατέσσερις χιλιάδες τετρακόσια σαράντα πέντε ευρώ τον μήνα (14.445, 83 ευρώ), συνολικά 56.665 για το τετράμηνο, απασχολώντας 12 σεκιουριτάδες στο κτίριο όπου εδρεύει στο Μοσχάτο! Ο πρόχειρος στη συγκεκριμένη περίπτωση διαγωνισμός εγκρίθηκε από το υπουργείο Οικονομικών και προβλέπει μεταξύ άλλων τη φύλαξη στη reception, στο control room, στην είσοδο στο γκαράζ και στην είσοδο της ΚΤΠ Α.Ε. Οσο για την ανάδοχο εταιρία, θα πληρώνεται κάθε μήνα και η σύμβαση διαρκεί από τις 5/4/2013 έως τις 2/8/13.
Ερωτήματα προκαλούν και οι αρμοδιότητες που θα έχει η εταιρία, καθώς μεταξύ άλλων θα μπορεί να κάνει:
1. Ελεγχο εισερχόμενων και εξερχόμενων ατόμων.
2. Παρακολούθηση καταστάσεων που δεν είναι συνήθεις και επέμβαση την κατάλληλη στιγμή για να τις αντιμετωπίσει (σ.σ.: τώρα πώς ένα άτομο θα μπορεί να το κάνει αυτό παραμένει μυστήριο, εκτός εάν είναι ο Ράμπο).
3. Ερευνα του χώρου αποσκευών αυτοκινήτων.
4. Συνδρομή υπαλλήλων της υπηρεσίας σε περίπτωση επίθεσης από τρίτα άτομα.
Παράλληλα στους φύλακες θα απαγορεύεται να συζητούν, να διαβάζουν έντυπα, να ακούν μουσική και να πίνουν οινοπνευματώδη ποτά…
Ο δεύτερος, δηλαδή ο υπουργός ΠΕΚΑ κ. Λιβιεράτος, απεδείχθη πιο… οικονομικός από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Αποφάσισε να δώσει περίπου τα μισά και για διπλάσιο χρόνο φύλαξης του υπουργείου. Και μάλιστα όχι με πρόχειρο, αλλά με ανοικτό διαγωνισμό, αισιοδοξώντας να φέρει… πράσινη ανάπτυξη επιλέγοντας εταιρία φύλαξης η οποία θα εισπράξει 51.867 για περίπου οκτώ μήνες!
Τώρα γιατί υπάρχει η διαφορά δεν γνωρίζουμε, απλώς την καταγράφουμε. Στην απόφαση του κ. Λιβιεράτου αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η παροχή υπηρεσιών φύλαξης αφορά το κεντρικό κτίριο του ΥΠΕΚΑ που βρίσκεται στην Αθήνα, επί της οδού Αµαλιάδος 17.
Το µηνιαίο κόστος των υπηρεσιών φύλαξης σύμφωνα µε την προσφορά της εταιρίας θα ανέλθει στο ποσό των 6.470,92 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 23%, και η συνολική δαπάνη του έργου θα ανέλθει µέχρι του ποσού των 51.767,35 ευρώ, για ανώτατο χρονικό διάστημα οκτώ (8) µηνών.
Συγκεκριμένα, η έναρξη των υπηρεσιών φύλαξης θα πραγµατοποιηθεί από την υπογραφή της σχετικής σύµβασης και θα έχει χρόνο ισχύος έως τις 31/12/2013.
Η πληρωµή των παρεχόµενων υπηρεσιών του αναδόχου θα γίνεται ανά δύο (2) μήνες και μετά από βεβαίωση της αρμόδιας επιτροπής παραλαβής για την καλή εκτέλεση των υπηρεσιών της φύλαξης.
Όπως επισημαίνεται στο σχετικό παράρτημα, για να καλυφθούν οι σχετικές βάρδιες χρειάζονται δύο άτομα για την πρωινή, ένα για την απογευματινή και ένα για τη βραδινή. Σύνολο τέσσερις σεκιουριτάδες. Υπάρχει επίσης πρόβλεψη για τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα για ένα άτομο ανά βάρδια.
Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας με τα οποία επικοινωνήσαμε με αφορμή τα παραπάνω μάς τόνισαν ότι σε μια εποχή όπου ο βασικός μισθός έχει φτάσει σε 500 και 600 ευρώ καλό θα ήταν η Πολιτεία, αντί να τα παίρνει από την τσέπη των Ένστολων για να τα δίνει σε ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης, να έδινε τα χρήματα αυτά σε έναν κωδικό των υπουργείων Εθνικής Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη και να αναλάμβαναν εκείνα να φρουρούν δημόσια κτίρια. Ας ελπίσουμε το Μαξίμου να παρέμβει για να σταματήσουν τα ευρώ να σκορπιούνται σαν το χαλάζι για φρούρηση από ιδιωτικούς «στρατούς».

Από την “Κυριακάτικη Δημοκρατία”