3 Μαΐ 2013

Αυτά είναι τα τρία στρατόπεδα που θα υποδεχθούν οικονομικούς εγκληματίες


Τρία εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα σε Γιάννενα, Μαλακάσα, και Ασπρόπυργο πρόκειται να μετατραπούν σε χώρους κράτησης καταδίκων για μικρής ποινικής απαξίας εγκλήματα κυρίως οικονομικά.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, τις ανάγκες για τους νέους ...
χώρους κράτησης επιβάλλουν τα νέα μέτρα που ετοιμάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης στο πλαίσιο ριζικών αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα, σύμφωνα με τις οποίες καταργείται η μετατροπή των ποινών έως πέντε χρόνια σε χρηματικές.
Στο εξής οι ποινές που θα επιβάλλουν τα ποινικά δικαστήρια θα είναι ή χρηματικές ή ποινές φυλάκισης που θα εκτελούνται έστω και αν είναι ακόμα δέκα ημερών. Επίσης θα εισαχθεί σύστημα συνδιαλλαγής για όσους αποζημιώνουν το θύμα προτού η υπόθεση οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη.
Τα άδεια στρατόπεδα που θα παραχωρηθούν στο υπ. Δικαιοσύνης μπορεί να είναι περισσότερα, καθώς θα εκκενωθούν πολλά στο πλαίσιο της αναδιάταξης των Ενόπλων Δυνάμεων, και τα τρία πρώτα από αυτά θα χρησιμοποιηθούν ώς το τέλος του χρόνου για την κράτηση εκείνων που θα φεύγουν από το ποινικό δικαστήριο με κάποια ποινή. Μόνον σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα προβλέπεται αντί της εκτέλεσης της ποινής η παροχή εργασίας για κοινωφελείς σκοπούς, κυρίως στην αποκομιδή σκουπιδιών, σε ιδρύματα και σε ΟΤΑ. Ο θεσμός άλλωστε της κοινωφελούς εργασίας έχει θεσμοθετηθεί από χρόνια, όμως ώς τώρα σπανιότατα επιβάλλεται από τα δικαστήρια, γιατί οι σχετικές διατάξεις δεν ήταν συγκεκριμένες.