φορολογικές δηλώσεις. Και φέτος οι αποδείξεις και τεκμήρια αναμένεται να αποτελέσουν «παγίδα φόρων» για τους φορολογουμένους, ωστόσο από την επόμενη χρονιά όλα αναμένεται να αλλάξουν με στόχο να απλοποιηθεί η πληρωμή των φόρων.
Μισθωτοί και συνταξιούχοι που το εισόδημα τους προέρχεται από μία πηγή θα απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης σύμφωνα με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα δοθεί τις προσεχείς ημέρες σε δημόσια διαβούλευση.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή» το προσχέδιο του νέου κώδικα φορολογίας εισοδήματος για φυσικά και νομικά πρόσωπα προβλέπει νέο σύστημα παρακράτησης φόρου για μισθωτούς, αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 90% για όλους τους επιτηδευματίες και τις επιχειρήσεις, ενώ οι φορολογικές δηλώσεις θα υποβληθούν το 2014 πριν από τον Απρίλιο.
Στη νέα κλίμακα που θα ισχύσει για μισθωτούς και συνταξιούχους που θα ισχύσει από 1η Ιανουαρίου του 2014 υποβάλλονται συντελεστές από 1% ως και 42% (κλιμακωτά) στις αποδοχές άνω των 800 ευρώ.
Ποιες είναι οι βασικές διατάξεις του νέου κώδικα φορολογίας εισοδήματος
- Οποιαδήποτε αμοιβή πλέον του μηνιαίου εισοδήματος θα υπόκειται σε παρακράτηση φόρου 42%.
- Δήλωση θα υποβάλλουν μόνον όσοι έχουν επιπλέον έσοδα από άλλη πηγή και επιθυμούν να πάρουν επιστροφή φόρου.
- Οι παραπάνω φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν υποβάλλει τη σχετική δήλωση ως την 1η Απριλίου.
- Παράλληλα αυξάνεται στο 90% από το 55% και 80% που είναι σήμερα η προκαταβολή φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις.
- Τέλος με το νέο φορολογικό που προωθείται καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος 1,5% ως 3% επί των εισοδημάτων από ακίνητα.
Δύο αλλαγές είναι σημαντικές. Συγκεκριμένα, οι αποζημιώσεις για τη λύση ή καταγγελία της εργασιακής σχέσης δεν θα έχουν πλέον αφορολόγητο όριο 60.000 ευρώ, αλλά θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Τέλος, οποιοδήποτε επιμίσθιο ή παροχή σε χρήμα ή είδος πέραν του μηνιαίου εισοδήματος θα υπόκειται σε παρακράτηση φόρου με συντελεστή 42%.
Την ίδια ώρα αναλυτικό κατάλογο για τις δαπάνες των επιχειρήσεων που θα εκπίπτουν, αλλά και αυτές που θα είναι άχρηστες θα περιλαμβάνει ο νέος κώδικας φορολογίας εισοδήματος που θα ισχύει από το 2014.
Αυτές που εκπίπτουν είναι όσες
- πραγματοποιούνται προς το άμεσο συμφέρον της επιχείρησης ή κατά τις συνήθεις εμπορικές συναλλαγές της,
- αντιστοιχούν σε πραγματικά καταβεβλημένη δαπάνη και μπορούν να αποδεικνύονται με κατάλληλα δικαιολογητικά,
- δεν είναι υπερβάλλουσες σε σύγκριση με τις δαπάνες ομοειδών επιχειρήσεων,
- οδηγούν στη μείωση των καθαρών στοιχείων ενεργητικού της επιχείρησης, και
- εγγράφονται στις δαπάνες της περιόδου στην οποία πραγματοποιούνται.
- Επιδόματα, αμοιβές συμμετοχής σε συνεδριάσεις και άλλες παρόμοιες πληρωμές σε εκτελεστικά ή μη εκτελεστικά μέλη συμβουλίων.
- Δηλωμένα μερίσματα και διανεμόμενα κέρδη από συμμετοχή σε ημεδαπές εταιρείες περιορισμένης ευθύνης ή ημεδαπές προσωπικές εταιρείες.
- Τόκοι υπερβαίνοντες τους ισχύοντες στην αγορά, όπως αυτοί καθορίζονται με απόφαση που εκδίδει σε ετήσια βάση ο υπουργός Οικονομικών, προσαυξημένοι κατά 1 ποσοστιαία μονάδα.
- Εισφορές σε αποθεματικά, προβλέψεις και λοιπά κεφάλαια ειδικού σκοπού, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά από τον παρόντα Κώδικα. • Πρόστιμα και ποινές. • Δωροδοκίες. • Ο φόρος εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένων του τέλους επιτηδεύματος και των έκτακτων εισφορών και που επιβάλλονται επί των κερδών από επιχειρηματική δραστηριότητα, σύμφωνα με τον παρόντα Κώδικα, καθώς και ο ανακτήσιμος Φόρος Προστιθέμενης Αξίας.
- Εξοδα παραστάσεως στα οποία περιλαμβάνονται έξοδα για τη διεξαγωγή εορταστικών εκδηλώσεων, διαμονής φιλοξενούμενων, σίτισης, κ.λπ.
- Προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες
- Εξοδα ψυχαγωγίας, εκτός αν πραγματοποιούνται από φορολογούμενο του οποίου η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει ως κύριο αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών ψυχαγωγίας στον βαθμό που τα έξοδα αυτά επισύρονται στο πλαίσιο τέτοιας δραστηριότητας.