23 Μαΐ 2013

«Ξέχασε» τον Καραβέλα, «έχασε» και το σημαντικότερο έγγραφο της λίστας Λαγκάρντ

http://newpost.gr.
Και ξαφνικά άρχισαν τα ερωτήματα να πέφτουν βροχή για τον Έλληνα πρέσβη στο Παρίσι Κωνσταντίνο Χαλαστάνη, το newpost είχε αποκαλύψει την «εμπλοκή» του και έθετε ερωτήματα από τον Δεκέμβριο του 2012, όταν το όνομά του δεν είχε .....απασχολήσει τους θεσμικούς παράγοντες που ερευνούσαν την υπόθεση.

Με περίεργη καθυστέρηση αποκαλύφθηκε ότι το cd με τη λίστα Λαγκάρντ είχε έλθει επισήμως στην Ελλάδα και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για φορολογικούς σκοπούς, όπως αποκαλύπτεται από την αλληλογραφία μεταξύ της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι και του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, που κατατέθηκε στην Προανακριτική.

Μάλιστα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Προανακριτικής Επιτροπής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, τόνισε ότι από τα στοιχεία που κατατέθηκαν καταρρίπτεται παταγωδώς ο ισχυρισμός τόσο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, όσο και του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου ότι η λίστα Λαγκάρντ ήταν ανεπίσημο έγγραφο και προϊόν υποκλοπής και δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί.

Το έγγραφο που εστάλη στις 29 Σεπτεμβρίου 2010 από την γαλλική Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Οικονομικών προς τον τότε έλληνα πρέσβη στο Παρίσι Κωνσταντίνο Χαλαστάνη ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Οι πληροφορίες αυτές σας διαβιβάζονται σύμφωνα με το άρθρο 23 της από 21 Αυγούστου 1963 φορολογικής σύμβασης μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας και σύμφωνα με το άρθρο 2' της από 19 Δεκεμβρίου 1977 Οδηγίας 77/799/CEE, όπως αυτή τροποποιήθηκε.

Σας υπενθυμίζω ότι σύμφωνα με το άρθρο 7 της εν λόγω οδηγίας κα με τις ανωτέρω παρατεθείσες διατάξεις, οι πληροφορίες αυτές θα πρέπει να παραμείνουν εμπιστευτικές και να μην χρησιμοποιηθούν για σκοπούς μη φορολογικούς».

Το ερώτημα που τίθεται, πλέον, είναι ότι αν υπήρχε αυτό το έγγραφο πριν τη ψηφοφορία για τις παραπομπές, θα επηρέαζε τη ψηφοφορία ή όχι;  

Αυτό το έγγραφο το οποίο, κατά δήλωσή του, στην Προανακριτική, τον Ιανουάριο, είχε "χάσει" ο  Έλληνας πρέσβης στο Παρίσι, κ. Χαλαστάνης.
 
«Ξέχασε» το τηλεγράφημα για Καραβέλα, «έχασε» το έγγραφο για τη λίστα Λαγκάρντ   

Ο κ. Πρέσβης δεν είναι καινούριο πρόσωπο...

Το 2009, ο Κ.Χαλαστάνης- όπως γράφει η Ελευθεροτυπία- ήταν διευθυντής του διπλωματικού γραφείου της τότε υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη. Στις 22 Μαϊου 2009 έφτασε τηλεγράφημα από την ελληνική πρεσβεία στην Ουρουγουάη στο υπουργείο Εξωτερικών, στο οποίο αναφερόταν ότι οι αρχές της χώρας της Λατινικής Αμερικής είχαν εντοπίσει το φυγά και εμπλεκόμενο στην υπόθεση της Siemens Χρήστο Καραβέλα και υπήρχε η δυνατότητα σύλληψης και παράδοσής του στις ελληνικές αρχές.

Ο κ. Χαλαστάνης είχε καταθέσει ότι το επίμαχο τηλεγράφημα έφτασε στις 25 Μαϊου και πως λόγω βεβαρυμένου προγράμματος, ενημέρωσε την υπουργό την επομένη για το ζήτημα.

Ωστόσο, τα στοιχεία έδειξαν ότι το τηλεγράφημα είχε παραληφθεί τουλάχιστον από το Σάββατο 23 Μαϊου και είχε την ένδειξη "εξαιρετικώς επείγον-άκρως απόρρητο".

Η εντολή να ξεκινήσουν οι διαδικασίες από τις αρχές της Ουρουγουάης για τη σύλληψη Καραβέλα δόθηκε τελικώς τέσσερις ημέρες μετά την αρχική ενημέρωση και όπως αποδείχθηκε, ήταν πλέον πολύ αργά. Η δικαιολογία βέβαια στη συνέχεια ήταν ότι «μπλέχτηκαν» οι διευθύνσεις… 

Ο κ. Χαλάστανης «έχασε» την ευκαιρία με τον… Καραβέλα και τώρα «έχασε» το σημαντικότερο έγγραφο της λίστας Λαγκάρντ…     
 
Τα ερωτήματα του Newpost 

Η υπόθεση με την περίφημη λίστα Λαγκάρντ, όπως είχε γράψει το newpost αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο πολιτικό-οικονομικό σκάνδαλο στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Δεν είναι τόσο τα ονόματα που περιέχει η λίστα, όσο η σύνδεση τους με πολιτικά πρόσωπα, η καθυστέρηση και οι χειρισμοί διευκόλυναν όσους ήθελαν να λάβουν μέτρα προστασίας και να «καθαρίσουν» το δρόμο του χρήματος.

Η δικαιοσύνη ήδη ερευνά τις  παρατάσεις που δόθηκαν επί υπουργίας Παπακωνσταντίνου σε επαναπατρισμούς κεφαλαίων υπό τις ευνοϊκές συνθήκες που ορίστηκαν με το νόμο Αλογοσκούφη, σχετίζονται με πρόσωπα που περιλαμβάνονται στην λίστα καταθετών της HSBC.

Με αφορμή τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου Αλογοσκούφη φέρονται να έγιναν επαναπατρισμοί κεφαλαίων ελλήνων από τράπεζες του εξωτερικού, καθώς εξασφάλιζε ακαταδίωκτο και συγκεκριμένη φορολόγηση. Μάλιστα το νόμο αυτό επικαλέστηκε και συγγενικό πρόσωπο του κ. Παπακωνσταντίνου, που διατηρούσε λογαριασμό στην HSBC στην Ελβετία και κλήθηκε σε εξηγήσεις από τους οικονομικούς εισαγγελείς.   

Τα ερωτηματικά για τη "Λίστα Λαγκάρντ" είναι πολλά και σοβαρά και καλό θα ήταν να αναζητήσουν τις απαντήσεις οι αρμόδιοι εισαγγελείς αλλά και η βουλή.

Πως εξασφαλίστηκε αυτή η καθυστέρηση; Μα φυσικά με την «απώλεια» του κρισιμότερου συνοδευτικού εγγράφου,  που ξεκαθάριζε  ότι το cd με τη λίστα Λαγκάρντ είχε έλθει επισήμως στην Ελλάδα και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για φορολογικούς σκοπούς!

Με τον ισχυρισμό τόσο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, όσο και του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου ότι η λίστα Λαγκάρντ ήταν ανεπίσημο έγγραφο και προϊόν υποκλοπής και δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί, δεν έγινε η έρευνα που θα έπρεπε…

Από τον Δεκέμβριο του 2012 το newpost έθετε ερωτήματα όπως: 

Πόσα ονόματα περιέχει η λίστα 1991 ή περισσότερα;

Τελικά αποδείχτηκε ότι ήταν περισσότερα!

Παράλληλα υπήρχαν και ερωτήματα για τον κ. Χαλαστάνη: 

Η λίστα με μορφή usb, είναι «πειραγμένη»;

Γιατί δεν πρωτοκολλήθηκε;

Πώς έφτασε η λίστα στο γραφείο του κ. Παπακωνσταντίνου;

Τι ακριβώς έκανε ο Έλληνας Πρέσβης στο Παρίσι κ. Κωνσταντίνος Χαλαστάνης που παρέλαβε τη λίστα; Ενημέρωσε το ΥΠΕΞ;

Ο κ. Χαλαστάνης πρώην διευθυντής του διπλωματικού γραφείου της πρώην  υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη(την εποχή που ο Χρήστος Καραβέλας την είχε «κοπανήσει» από τη χώρα παρά την ενημέρωση του Έλληνα πρεσβευτή στο Μοντεβίδεο) πρωτοκόλλησε την επιστολή;

Ο κ. Χαλαστάνης κλήθηκε από την Ελληνική δικαιοσύνη στο πλαίσιο της έρευνας να καταθέσει τι γνωρίζει για την υπόθεση;

Ο κ. Χαλαστάνης γνώριζε τι περιείχε ο φάκελος; Ενημέρωσε άλλα πολιτικά πρόσωπα;
Μερικά απαντήθηκαν άλλα όχι, τελικά η απώλεια του έγγραφου και του αρχικού cd με τα ονόματα συνέβαλαν καταλυτικά στην συγκάλυψη του σκανδάλου!

Τελευταίο ερώτημα, έγινε αντιγραφή του αρχικού CD, πριν ακόμα φτάσει στα χέρια του Παπακωνσταντίνου;      

Νίκος Παναγιωτόπουλος