13 Μαΐ 2013

Κρίση και κατάθλιψη… ερημώνουν το κέντρο

Του Τάσου Ντούβλη .
Μαρασμός, ερημιά και θλίψη είναι η εικόνα που επικρατεί στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, με την κατάσταση να είναι ζοφερή και τους εμπόρους να βρίσκονται σε απόγνωση. Τι και αν βρισκόμασταν σε περίοδο εορτών; Καμία αλλαγή δεν ήρθε στα ταμεία των καταστημάτων λέει στο «Π» ο Νίκος Κογιουμτσής, αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών. ..
Κάνοντας κανείς μια βόλτα στους δρόμους του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, εκεί που άλλοτε «έσφυζαν» από ζωή και κόσμο, πλέον αντικρίζει ένα έρημο τοπίο, με τη θλίψη να κυριαρχεί και τους εμπόρους να αγωνιούν σε καθημερινή βάση. «Υπάρχουν μέρες που δεν πατάει άνθρωπος στο μαγαζί ή ολόκληρη την ημέρα μπαίνουν δέκα άτομα συνολικά», αναφέρει ο Νίκος Κογιουμτσής με την απογοήτευση ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του, ο οποίος έχει τη δική του επιχείρηση στο Μοναστηράκι και, μάλιστα, στην «καρδιά» της περιοχής, την οδό Ηφαίστου. «Δεν υπήρξε ανάσα» «Η κίνηση, δυστυχώς, ήταν πολύ πεσμένη την περίοδο των εορτών», συνεχίζει ο ίδιος, λέγοντας πως φέτος δεν υπήρξε «οικονομική ανάσα» για τους εμπόρους.
 Μία ανάσα, την οποία χρειάζονταν και προσδοκούσαν οι έμποροι, προκειμένου, να αντεπεξέλθουν στις πάγιες υποχρεώσεις τους, οι οποίες αυξάνονται διαρκώς λόγω των φορολογήσεων και όχι μόνο. Η περιγραφή του κ. Κογιουμτσή για την εορταστική περίοδο δείχνει την τραγικότητα της κατάστασης: «Ηταν σαν μια καθημερινή ημέρα. Σαν την πάγια κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία δύο με τρία χρόνια τις κρίσης». Η απογοήτευση στα μάτια των πολιτών όσο και των εμποροϋπαλλήλων είναι προφανής.
Αν και οι έμποροι φημίζονται για την αισιοδοξία τους και την πίστη τους πως «αύριο» θα έρθει κάτι καλύτερο, σύμφωνα με τον κ. Κογιουμτσή, η κρίση τούς το… πήρε και αυτό. Η πτώση φέτος φαίνεται πως άγγιξε το 20%-25%, όμως, αν συνυπολογίσει κανείς και τις πτώσεις των προηγούμενων ετών, τα νούμερα ανεβαίνουν απελπιστικά. Τεράστια πτώση τζίρου Παράλληλα, από την αρχή της κρίσης (2009) μέχρι και σήμερα η πτώση μπορεί να ξεπερνά και το 60% – 65%, όπως υπογραμμίζει ο κ. Κογιουμτσής, ο οποίος προσθέτει: «Καταλαβαίνετε ότι αν το αντιστοιχίσουμε με τις πάγιες υποχρεώσεις, οι οποίες δεν έχουν μειωθεί (αλλά αντιθέτως αυξηθεί), η κατάσταση παραμένει τραγική». Το έρημο τοπίο, η θλίψη στα μάτια του κόσμου και τα άδεια μαγαζιά είναι πλέον καθημερινότητα. Δεν υπάρχει η κίνηση που υπήρχε τόσο στα καταστήματα, όσο ακόμη και στον δρόμο.
 Η «κοσμοπλημμύρα», την οποία είχαμε συνηθίσει, ιδίως στις εορτές, πλέον δεν υπάρχει. «Αν δεν ήμασταν τουριστική περιοχή, ίσως να είχαμε και εμείς μεγάλο ποσοστό “λουκέτων”, όπως στη Σταδίου και στο υπόλοιπο κέντρο», τονίζει ο κ. Κογιουμτσής, των οποίων το ποσοστό σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζει και το 70%. Ψυχολογία στο ναδίρ Παρατηρώντας τον κόσμο που περνά καθημερινά από το κατάστημά του, ο κ. Κογιουμτσής μάς μεταφέρει γλαφυρά την ψυχολογία και τον παλμό που επικρατεί σε καθημερινή βάση στην Παραδοσιακή Αγορά, στο Μοναστηράκι.
 «Βλέποντας τη θλίψη του κόσμου ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του, μπαίνουμε αρκετές φορές, πλέον, σε ευρύτερες συζητήσεις με τους πολίτες και εκεί βλέπουμε ότι όντως υπάρχει μια έντονη ψυχολογική πίεση. Κάθε ένας εκφράζεται διαφορετικά, λέγοντας ότι δεν έχει δουλειά ή χρήματα, ότι θέλει να σπουδάσει τα παιδιά του αλλά αδυνατεί, ότι δεν του μένει διαθέσιμο εισόδημα ούτε για τα αναγκαία, καθώς τα χαράτσια και οι φορολογήσεις… τους αποτελειώνουν». Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κόσμος περπατά αφηρημένος στον δρόμο και κυρίως με «σκυμμένο το κεφάλι», κάτι που δείχνει την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει.
 Πλέον, για τους εμπόρους η εικόνα του «έρημου τοπίου» στο κέντρο της Αθήνας έχει γίνει μια άσχημη συνήθεια, στην οποία προσπαθούν να προσαρμοστούν. «Παζάρια» σε όλα τα προϊόντα Οι καταναλωτές δεν έχουν πια αγοραστική δύναμη ούτε για τα βασικά αγαθά. Οταν φτάνουν στο ταμείο, «παζαρεύουν» ακόμα και χαμηλού κόστους προϊόντα καθώς αδυνατούν οικονομικά να τα αγοράσουν. Τις περισσότερες φορές, μάλιστα, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΕΣΑ, πετυχαίνουν κάποια… κρυφή έκπτωση, όπως ο ίδιος τη χαρακτηρίζει, έστω και την τελευταία στιγμή. «Με χαμόγελο και με καλές τιμές προσπαθούμε να βοηθήσουμε τον κόσμο.
Οι καλές τιμές γίνονται στο ταμείο ανάλογα με τον πελάτη κάθε φορά ξεχωριστά. Τιμές, οι οποίες δεν φαίνονται στις έρευνες που κατά καιρούς γίνονται. Ερχονται άνθρωποι και ζητούν έκπτωση 10% – 15% και 20% και φυσικά εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε», καταλήγει ο κ. Κογιουμτσής. Νίκος Κογιουμτσής: «Δεν ρίχνουν τα ενοίκια, Εκκλησία και Γηροκομείο» Εκκληση μέσω του «Π», να μειώσουν τα ενοίκια στα ακίνητα που παρέχουν στους εμπόρους στο κέντρο της Αθήνας, απευθύνει ο Νίκος Κογιουμτσής, αντιπρόεδρος του ΕΣΑ, προς την ηγεσία της Εκκλησίας και του Γηροκομείου. Σύμφωνα με τον κ. Κογιουμτσή, τα περισσότερα ακίνητα στην οδό Ηφαίστου και στη γύρω περιοχή ανήκουν στην Εκκλησία και στο Γηροκομείο και όπως αναφέρει ο ίδιος: «Δυστυχώς, οι μειώσεις των ενοικίων δεν ανταποκρίνονται στις τιμές της εποχής μας».
 Αν και υπάρχει μια εσωτερική υποτίμηση σε όλα, σχεδόν της τάξης του 30% – 35%, οι μειώσεις των ενοικίων στα ακίνητα που ανήκουν στην Εκκλησία δεν ξεπερνούν το 15%. «Να πάρουν αποφάσεις» «Η Εκκλησία και το Γηροκομείο είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Θα έπρεπε και εκείνοι να ανταποκριθούν στις επιταγές της εποχής. Τα Διοικητικά Συμβούλια θα έπρεπε να πάρουν αποφάσεις για μείωση των ενοικίων, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν οι έμποροι και οι επιχειρηματίες της περιοχής στη δύσκολη αυτή εποχή που διανύουμε», αναφέρει ο κ. Κογιουμτσής.
Η μέση μείωση, κατά τον αντιπρόεδρο του ΕΣΑ, θα έπρεπε να ήταν τουλάχιστον γύρω στο 30% – 35%, κάτι που ακόμα δεν έχει γίνει, τουλάχιστον στα ακίνητα που κατέχει η Εκκλησία και το Γηροκομείο. Αντίθετα, στην οδό Ερμού πολλά από τα ακίνητα έχουν επιστρέψει στα… χέρια των ιδιοκτητών, αφού οι ένοικοι δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Πηγή: www.paraskhnio.gr