2 Μαΐ 2013

Κράτος - πλυντήριο


Στη διαβόητη επιτροπή επίλυσης φορολογικών διαφορών 70 Α, που εποπτεύεται και ελέγχεται για τη λειτουργία της από το υπουργείο Οικονομικών, προσέφυγε ο εκδότης του Πρώτου Θέματος Θέμος Αναστασιάδης στην προσπάθειά του να «συμβιβάσει» τις οφειλές του προς...
το ελληνικό Δημόσιο.

Αφορμή της προσφυγής του εκδότη αποτελεί η πασίγνωστη πλέον, ιστορία με τα πέντε «μαύρα» εκατομμύρια τα οποία κατέθεσε τον Ιούλιο του 2007 στην BNP Paribas.

Όπως είχε αποκαλύψει η zougla.gr, τον Οκτώβριο του 2012, οι πορισματικές εκθέσεις του ΣΔΟΕ ήταν κόλαφος για τον Αναστασιάδη, καθώς οι ελεγκτές κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι δεν μπορούν να δικαιολογηθούν τα 3.3 από τα 5 εκατομμύρια.

Ως εκ τούτου εκτός από το θέμα της άσκησης ποινικής δίωξης (σ.σ. κατηγορείται για κακούργημα), ο «κομιστής» είχε να αντιμετωπίσει ένα ακόμη σοβαρό θέμα το οποίο μάλιστα είναι ιδιαίτερα «καυτό» για την τσέπη του… εκείνο της οφειλής προς το ελληνικό Δημόσιο.

Μείωση και δόσεις!

Εκμεταλλευόμενη λοιπόν, τη δυνατότητα που της παρέχει ο… Νόμος, η πλευρά Αναστασιάδη προσέφυγε στην αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών. Εκεί, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, συνέβησαν μια σειρά από μικρά θαύματα, καθώς το «πρόστιμο» του εκδότη μειώθηκε, ενώ η ταμειακή διευκόλυνση που έγινε φτάνει τις 48 δόσεις!

Το ρεπορτάζ είναι πολύ συγκεκριμένο. Η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο εν μέσω οικονομικής κρίσης προσπαθεί να βγάλει από τη… μύγα ξύγκι, «κούρεψε» τις οφειλές του εκδότη, ενώ προχώρησε και σε… διευκολύνσεις αποπληρωμής.

Η 70 Α μείωσε το ποσό της φοροδιαφυγής από 1,6 εκατ. ευρώ σε 1,4 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα έκανε δεκτό το αίτημα του εκδότη να δοθεί προκαταβολή της τάξεως των 280.000 ευρώ και τα υπόλοιπα να καταβληθούν σε 48 δόσεις!

Ο συμβιβασμός επικυρώθηκε στη συνεδρίαση της 17ης Απριλίου, ενώ ο εκδότης εκπροσωπήθηκε από την δικηγόρο-αδελφή του.

Στελέχη της φορολογικής διοίκησης εξέφραζαν την έκπληξή τους για το συγκεκριμένο συμβιβασμό καθώς ως γνωστόν, η αρμόδια επιτροπή είναι ιδιαίτερα «σκληρή» σε άλλες περιπτώσεις!

Νομικοί κύκλοι μάλιστα, επεσήμαναν ότι η λαχτάρα του Αναστασιάδη να συμβιβαστεί με το ελληνικό Δημόσιο έχει να κάνει με την επικείμενη κλήση του από τις ανακριτικές Αρχές. Ως γνωστόν - με παραγγελία του Οικονομικού Εισαγγελέα κ. Μουζακίτη - ο Αναστασιάδης κατηγορείται για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Οπότε είναι πολύ πιθανόν να χρησιμοποιήσει τον συμβιβασμό μέσω της 70 Α προκειμένου να «αδυνατίσει» το κατηγορητήριο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι εκκρεμεί υπόθεση του εκδότη στο Ελεγκτικό Συνέδριο όπου αναμένεται να γίνει ο καταλογισμός για τα πέντε εκατ. ευρώ τα οποία κατέθεσε στην BNP Baribas και αποτελούν, σύμφωνα με τις αρχές, παράνομο περιουσιακό όφελος. Η απόφαση του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου της χώρας αναμένεται το προσεχές διάστημα, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως στον Θέμο Αναστασιάδη θα καταλογιστεί όλο το ποσό.

Η επιτροπή και το γραφείο των επιτυχιών

Δεν είναι η πρώτη φορά που η εν λόγω επιτροπή απασχολεί μέσω των αποφάσεών της. Πολλά στελέχη τα οποία γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα για την κατάσταση λειτουργίας της αφήνουν να εννοηθεί ότι τηρούνται δυο μέτρα και δυο σταθμά. Είναι γνωστό ότι άλλες υποθέσεις και προσφυγές «κολλάνε», ενώ άλλες συζητούνται με θεαματικά, μάλιστα, αποτελέσματα. Η πλέον γνωστή περίπτωση αφορά φαρμακαποθήκη το πρόστιμο της οποίας μειώθηκε από 60 σε 6 εκατ. ευρώ!

Ιδιαίτερη εντύπωση, επίσης, προκαλεί το γεγονός ότι σύμφωνα με την έκθεση της τρόικας, το 2012 η επιτροπή συνεδρίασε 26 φορές και επιλύθηκαν συνολικά 38 υποθέσεις, με τις περισσότερες εκ των οποίων να εκπροσωπούνται από το γραφείο του πρώην γ.γ. του ΣΔΟΕ, κ. Καπελέρη. Το αποκαλούμενο γραφείο των «επιτυχιών»…

Πρέπει να σημειωθεί ότι η εν λόγω επιτροπή συνεδριάζει μόλις τέσσερις φορές το μήνα, ενώ, σύμφωνα με πηγές της φορολογικής διοίκησης, για πάνω από ένα χρόνο δεν λειτουργούσε καθόλου, με αποτέλεσμα να αποτελεί «καταφύγιο» για πολλούς μεγαλοοφειλέτες, οι οποίοι, μέσω της προσφυγής τους, «πάγωναν» τα χρέη τους.

«Ξεκίνησε να λειτουργεί στα τέλη του 2012. Πολλοί προσέφευγαν στη συγκεκριμένη επιτροπή γιατί γνώριζαν ότι δεν συνεδριάζει και με αυτόν τον τρόπο πάγωναν τις οφειλές τους. Γενικά, γύρω από αυτή την επιτροπή υπάρχει καθεστώς αδιαφάνειας, ειδικά όσον αφορά το ποιες υποθέσεις εξετάζονται πρώτες και τα πρόστιμα που επιβάλλονται, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις μειώνονται δραστικά» επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο όργανο του ΥΠΟΙΚ, κατά την εξέταση μιας υπόθεσης έχει τρεις επιλογές: Είτε να μειώσει το πρόστιμο που έχει επιβληθεί από την εφορία, είτε να το αφήσει ως έχει, είτε - κάτω από ειδικές προϋποθέσεις - να το μηδενίσει τελείως.

Πάντως, όπως σημειώνουν οι γνωρίζοντες τα πράγματα, «το τραγικό είναι ότι όταν κάποιος προσφύγει στην 70Α, τα χρέη του, μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση, δεν βεβαιώνονται και έτσι δεν υπάρχουν μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης εις βάρος του. Αντίθετα, επιτροπή για τους μικροοφειλέτες δεν υπάρχει με αποτέλεσμα να τους "τσακίζει" η εφορία με ειδοποιητήρια και κατασχέσεις».
 http://www.zougla.gr/greece/article/skandalodis-ri8misi-gia-ton-8-anastasiadi