29 Μαΐ 2013

Προς «Σολομώντεια» λύση στην ενέργεια

Η.Π.Α., Ρωσία- πιστεύει πως μοιράζοντας την πίττα και δίνοντας από ένα κομμάτι στον καθένα, θα μείνουν όλοι ευχαριστημένοι. Η ΔΕΠΑ να πάει στους Ρώσους και ο ΔΕΣΦΑ στο Αζερμπαϊτζάν, αμερικανοϊσραηλινό προτεκτοράτο.....

Στην προσπάθειά της η κυβέρνηση να απεμπλακεί από το δίλημμα, πώς να μη δυσαρεστήσει κανέναν από τους δύο -
Άραγε, μ’ αυτόν τον τρόπο θα ικανοποιηθούν οι αιτητές ή θα δυσαρεστηθούν και οι δυο, αφού ο καθένας προβάλλει ισχυρό επιχείρημα; Οι μεν Ρώσοι την καλύτερη τιμή, οι δε Η.Π.Α. την μη εξάρτηση από έναν μόνον τροφοδότη. Στο παιχνίδι φυσικά βρίσκονται και οι Ευρωπαίοι -οι Γερμανοί, δηλαδή-, προς τους οποίους αποβλέπει η κυβέρνηση να την υπερασπίσει, αν κάποιος από τους «μεγάλους» δυσαρεστηθεί. Ας ελπίσουμε, όχι και οι δύο, και όχι ο ισχυρότερος.
Ένα άλλο ερωτηματικό είναι η σχέση της Γερμανίας με την Ρωσία. Παράγοντες και δημοσιογράφοι που πρόσκεινται στη Ρωσία, υποστηρίζουν πως Ρωσία και Γερμανία έχουν συμπτύξει ένα άτυπο μέτωπο, κι αυτός είναι ο λόγος που η ελληνική κυβέρνηση επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους πως τα αποθέματα ενέργειας στην ελληνική επικράτεια, είναι και ευρωπαϊκά.
Σε παλαιότερο σημείωμά μας είχαμε αναφερθεί στο γεγονός ότι ναι μεν στην Ευρώπη «κάνει κουμάντο» η Γερμανία -ως ένας από τους βραχίονες του συστήματος-, αλλά στην Μεσόγειο κυριαρχούν οι Η.Π.Α. Οι οποίες εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους προς την ελληνική κυβέρνηση, ενισχύοντας πολιτικούς φορείς που στρέφονται κατά της Γερμανίας. Η αλήθεια είναι, πως μέχρι τώρα απλώς πιέζουν. Οι «κουκουλοφόροι» δεν βγήκαν στους δρόμους, ούτε έχουμε ανεξήγητες πυρκαγιές.
Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που διεξήχθη πριν από λίγες μέρες στις Βρυξέλλες, συζητήθηκε η δημιουργία κοινής εσωτερικής ενεργειακής αγοράς στην Ε.Ε. (που μεταξύ άλλων υπολογίζεται πως θα περιορίσει τα έξοδα των Ευρωπαίων καταναλωτών κατά 15 δισ. ευρώ ετησίως).
Υπάρχει και άλλο θέμα που συζητείται ευρέως στην Ευρώπη. Το αέριο από σχιστόλιθο, του οποίου η παραγωγή στις ΗΠΑ, μείωσε δραστικά την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Ο κ. Ρομπέι έχει πει: «Το αέριο από σχιστόλιθο μπορεί να είναι μέρος του ενεργειακού μείγματος σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες». Εκείνο που δεν είπε όμως, είναι με ποιον τρόπο θα παρακαμφθεί το θέμα Προστασίας του Περιβάλλοντος.
Πάντως, χωρίς να γνωρίζουμε επακριβώς τις προθέσεις των Γερμανών και πόσο ειλικρινείς είναι οι σχέσεις τους με τους Ρώσους, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προειδοποιεί ότι η εξάρτηση από αέριο της Ε.Ε. μπορεί να φτάσει στο 80%, ενώ ορισμένες χώρες προμηθεύονται μόνο από τη Ρωσία και μόνο από έναν αγωγό. Η Ελλάδα, μια μικρή ποσότητα θα προμηθεύεται από τον ΤΑΡ. Γίνονται βολιδοσκοπήσεις να επανενταχθούμε στον South Stream, που η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου είχε αντιταχθεί, και υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να κατασκευασθεί και ο αεριαγωγός Nabucco, ώστε να εκλείψουν οι φόβοι περί εξάρτησης μόνον από μία χώρα και μόνον από έναν αγωγό.
Περιττό ίσως να επανειπωθεί, πως οι αδύναμες χώρες που διαθέτουν ενεργειακά αποθέματα, είναι καταδικασμένες να αμύνονται συνεχώς στην επιβουλή των ισχυρών. Μια ματιά στην Μεσόγειο, δείχνει καθαρά ποια είναι η κατάστασή τους (θυμίζουμε πως είχαμε προ καιρού σημειώσει, ότι δεν μπορεί επ’ αρκετό να παραμένει εν ησυχία, ο Λίβανος, ως η μόνη μεσογειακή χώρα που δεν επλήγη ούτε από το ΔΝΤ ούτε από βόμβες).
Ο Μακεδών
 http://www.voria.gr