13 Μαΐ 2013

ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΕΣ ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ Γραφείο Προϋπολογισμού: Ο μισθός έχει λιγότερη σημασία για την ανταγωνιστικότητα


Υπερβολική χαρακτηρίζει τη μείωση του κόστους εργασίας μέσω της συμπίεσης των μισθών το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους (ΓΠΚ) της Βουλής στην τριμηνιαία έκθεσή του για την πορεία του προϋπολογισμού.
Διαπιστώνει μεγάλη υστέρηση των εσόδων και...
διατυπώνει την εκτίμηση ότι τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων μπορεί να οδηγήσουν σε νέες μειώσεις στις συντάξεις.
Πιο αναλυτικά, οι οικονομολόγοι του ΓΠΚ σημειώνουν πως η έμφαση που δόθηκε στον περιορισμό του κόστους εργασίας και ιδίως στο σκέλος των μισθών ήταν υπερβολική και αντιπαραγωγική. Καταλήγουν δε στο συμπέρασμα ότι «ο μισθός έχει λιγότερη σημασία για την ανταγωνιστικότητα από άλλους παράγοντες».
Για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στην έκθεση γίνεται αναφορά στη «μεγάλη υστέρηση» στα καθαρά έσοδα και ιδιαίτερα στα έσοδα από έμμεσους φόρους, όπως στον ΦΠΑ, στον ΕΦΚ καπνού και πετρελαιοειδών.
Οσον αφορά τις δαπάνες, σημειώνεται πως ένα μέρος των μειωμένων δαπανών έναντι των στόχων οφείλεται σε μετάθεση πληρωμής υποχρεώσεων. Αναμφίβολα η προσπάθεια της δημοσιονομικής εξυγίανσης είναι «δύσκολη και η έκβασή της αβέβαιη», υποστηρίζεται.
Για τα ασφαλιστικά ταμεία, το ΓΠΚ εκτιμά ότι η αύξηση των ελλειμμάτων τους μπορεί να «οδηγήσει σε νέες περικοπές συντάξεων και έτσι ανατροφοδότηση της ύφεσης».
http://www.imerisia.gr