27 Μαΐ 2013

Υπουργέ, κ. Μανιτάκη θυμάστε τότε στο Α.Π.Θ.;

    Τι θυμήθηκε λοιπόν ένας φίλος... Τι θυμήθηκε για τον νυν Υπουργό, κ.Αντώνη Μανιτάκη. Θυμήθηκε κάπου στα μέσα της δεκαετίας 1990-2000. Θυμήθηκε μια εξεταστική περίοδο του Τμήματος της Νομικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Τότε που ο ...Θεσσαλονικιός, νυν Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ήταν καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Α.Π.Θ.. Δίδασκε συνταγματικές ελευθερίες.
    Η ερώτηση και η συζήτηση μέσω απαντήσεων είχε να κάνει με το πόσο ισχυρές είναι οι συνταγματικές ελευθερίες σε περιπτώσεις που, παραδείγματος χάρη... (κάπως έτσι είχε τεθεί τότε ως αντικείμενο εξέτασης), η αστυνομία επικαλούμενη δημόσιο συμφέρον βγάλει μια ανακοίνωση και πει ότι από την οδό Αγίου Δημητρίου (τον δρόμο της Θεσσαλονίκης) και πάνω π.χ. απαγορεύεται η μετακίνηση.
    Και η συζήτηση από την πλευρά των δοκιμαζόμενων φοιτητών που σπουδάζανε τους τύπους (τα άρθρα) αλλά (κυρίως) το νόημα και την ουσία του συντάγματος -που είναι το θεμέλιο της ελληνικής δημοκρατίας- είχε να κάνει με το ισχυρότατο συνταγματικό δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών.
    Λίγο λιγότερο από 20 χρόνια, τι ειρωνεία... Μια ανάλογη εκτέλεση απόφασης της αστυνομίας (σε καιρούς πια που ο τότε καθηγητής ανήκει στην Κυβέρνηση) παρεμποδίζει στον Βόλο την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών. Η αστυνομία που επικαλείται (άραγε, τι;) και οχυρώνεται πίσω από (άραγε, ποιες;) αιτιάσεις που εγείρουν ερωτηματικά.
    Και όσα λέγονταν στα έδρανα των Σχολών; Ότι δηλαδή το συνταγματικό δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης είναι υπέρτερο ακόμη και από υπουργική απόφαση, όπως –ανά περιστάσεις- αυτή εφαρμόζεται, όπως συνέβη στο σύγχρονο παρόν, το 2013; Δεν υπάρχουν υπέρτερα συνταγματικά δικαιώματα;
    Διότι είναι άλλο να στήνεις μια περίμετρο π.χ. στα 500 μέτρα από το Πανθεσσαλικό (ακόμη και αυτό πάντως θα ήταν αντικείμενο αντιπαράθεσης) και άλλο μπλόκο αρκετά χιλιόμετρα από τον Βόλο και το Πανθεσσαλικό. Νομίζουμε ότι αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό.
    Όπως βεβαίως είναι διαφορετικό (άλλη περίπτωση κι αυτή) να ζητάνε ταυτότητα(!) από μεμονωμένο φίλαθλο που ήθελε να πάρει εισιτήριο για να πάει στο γήπεδο και όταν τη δείχνει και βλέπουν ότι είναι από Θεσσαλονίκη να του λένε ότι δεν θα μπει.
    Όπως βέβαια και οι... εξυπνάδες του στυλ «λάθος μέρα διάλεξε να 'ρθει στον Βόλο», που είπε ο αστυνομικός στο μπλόκο, που εκτός της τεράστιας πρόκλησης σε κάνουν να αναρωτηθείς:
Ποιανού τσιφλίκι επιτέλους είναι αυτή η χώρα, η κάθε περιοχή, το κάθε μέρος;
    Σαφώς και η συγκεκριμένη απόφαση και τα όσα έγιναν στον Βόλο και στο Πανθεσσαλικό δεν έχει την υπουργική σφραγίδα του κ.Μανιτάκη, ο καθείς όμως αντιλαμβάνεται τις ομοιότητες και την ειρωνεία του τότε -της Σχολής- με το νυν -της εποχής.
    Όπως βεβαίως το ότι καλείται και αυτός να δώσει απαντήσεις, συνταγματολόγος είναι, για τα όσα συνέβησαν. Συνταγματικές ελευθερίες δίδασκε.
   Και που θα δώσει, αν δώσει, τί εγινε ; Το κακό έγινε, δεν αλλάζει. Όποια πέτρα και να σηκώσεις, έναν Αχιλλέα θα βρείς   
    Το μέγιστο ερώτημα, πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι τι δημοκρατία θέλουμε να έχουμε και πώς εκλαμβάνει την έννοια δημοκρατία ο καθένας. Κι ενώ μέσα στη λέξη «δημοκρατία» υπάρχει το συνθετικό «δήμος» που είναι ο λαός, πώς γίνεται και στην πράξη, εκατοντάδες χιλιάδες φορές, ο λαός αλλιώς να αντιλαμβάνεται την έννοια δημοκρατία από ό,τι οι κρατούντες;
    Από το σύνταγμα ξεκινήσαμε και από κάτι που θυμήθηκε ένας φίλος για το Α.Π.Θ. τότε. Και αν διαβάσει κάποιος για το Υπουργείο που προϊσταται ο Θεσσαλονικιός, κύριος Μανιτάκης θα διαπιστώσει ότι σε αυτό υπάγεται και η ανεξάρτητη αρχή του Συνήγορου του Πολίτη. Και τι είναι αυτή η αρχή; Υπερασπίζεται τον πολίτη έναντι διακρίσεων εις βάρος του.
    Ειρωνεία...
 
Γιάννης Πάγκος
http://roykoymoykoy.blogspot.gr/