5 Μαΐ 2013

Όλο και πιο μνημονιακές οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Τελικά τι θα γίνει με το μνημόνιο, αν ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνήσει επικεφαλής αριστερής κυβέρνησης; Θα το καταργήσει, θα το ακυρώσει, θα επαναδιαπραγματευτεί – τι απ’ όλα;
Το μνημόνιο υποτίθεται ότι εκπορεύονταν από τη δανειακή σύμβαση προκειμένου να...
εξυπηρετηθεί το δημόσιο χρέος στο μέλλον. Αυτό αποδείχθηκε αδύνατο και για το λόγο αυτό η δανειακή σύμβαση έχει ήδη αναθεωρηθεί τρεις φορές, αρχικά με το κούρεμα των ομολόγων, στη συνέχεια με τη μεταφορά όλου του ελληνικού χρέους στην περίοδο 2020-2050 και τέλος με τη μείωση των τόκων που θα πληρωθούν μέχρι το 2020. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούσε από την αρχή ότι το μνημόνιο και η δανειακή σύμβαση πρέπει να αποσυνδεθούν και να εφαρμοστεί μία διαφορετική οικονομική πολιτική στον αντίποδα του μνημονίου και να διαμορφωθεί, μετά από διαπραγματεύσεις, ένα βιώσιμο σχέδιο για το δημόσιο χρέος.
Πείτε μου, το μνημόνιο ήταν σκέτη «κατάρα» ή μήπως υπήρχαν και προβλέψεις που εμείς έπρεπε να τις κάνουμε χρόνια πριν;
Οι παθογένειες της ελληνικής οικονομίας και του πολιτικού συστήματος είναι γνωστές και τα πράγματα θα ήταν καλύτερα αν είχαν αντιμετωπιστεί εγκαίρως. Εντούτοις, η κρίση είναι διεθνής και η κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας οφείλεται κατα κύριο λόγο στις μνημονιακές πολιτικές, που απλά είναι «λάθος» και ατελέσφορες.
Γενικότερα πώς εξηγείτε την εικόνα Βαβέλ που ορισμένες φορές δείχνει ο ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας σύγχυση στην κοινή γνώμη;
Η Αριστερά έχει παράδοση στην πολυφωνία και την πολυδιάσπαση, αλλά είναι επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ ότι εδώ και σχεδόν μία δεκαετία έχει καταφέρει να ενώσει πολλές και διαφορετικές δυνάμεις της Αριστεράς. Η επιτυχία του οφείλεται στην ικανότητά του να συνθέτει διαφορετικά ρεύματα. Μετά τις εκλογές, φυσικά, ο ΣΥΡΙΖΑ ο ίδιος θα έπρεπε να αλλάξει. Και αυτό έκανε με την εξέλιξή του από ένα κόμμα τάσεων σε ένα ενιαίο και δημοκρατικό κόμμα μελών, με πλειοψηφίες, μειοψηφίες και ενιαίους κανόνες. Αυτό θα ολοκληρωθεί με το καταστατικό συνέδριο τον ερχόμενο Ιούνιο.
Είναι ταμπού για εσάς οι ιδιωτικοποιήσεις;
Όχι αν πρόκειται για ένα εργοστάσιο παραγωγής μακαρονιών. Ναι εάν πρόκειται για το νερό, το ρεύμα, ένα νοσοκομείο, ένα σχολείο ή ένα αεροδρόμιο. Δυστυχώς οι επιχειρούμενες ιδιωτικοποιήσεις σήμερα αφορούν ακριβώς βασικές υποδομές της χώρας και τη δημόσια γη. Η Ελλάδα είχε ρεκόρ ιδιωτικοποιήσεων την περίοδο 1995-2006 και ως εκ τούτου δεν υπάρχει σημαντικός επιχειρηματικός δημόσιος τομέας. Για το λόγο αυτό το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων του μνημονίου, ενώ ξεκίνησε με στόχο τα 50 δις, μειώθηκε στα 10 και αυτά είναι ακόμα αμφίβολα.
Η αντιμετώπιση της ανεργίας –ιδιαίτερα στους νέους– προϋποθέτει ανάπτυξη και σχέδιο. Αν σας ζητούσα ένα πρόγραμμα 100 ημερών για την αντιμετώπιση της ανεργίας, τι θα απαντούσατε;
Χρειάζεται ένα ισχυρό πρόγραμμα απασχόλησης νέων, ισορροπημένο ανάμεσα στο δημόσιο, τον κοινωνικό και τον ιδιωτικό τομέα και με στοχευμένες παρεμβάσεις σε μικρά και μεσαία έργα υποδομών, σε κοινωνικές υποδομές και σε επιλεκτικούς τομείς της ιδιωτικής οικονομίας.
Οι τράπεζες (Εθνική-Eurobank) να συγχωνευτούν ή να μείνουν χώρια; Και, γενικότερα, είστε υπέρ της εθνικοποίησης των τραπεζών ή πιστεύετε ότι υπάρχουν περιθώρια με σαφείς κανόνες να παραμείνουν στα χέρια ιδιωτών;
Παντού η ανακεφαλαιοποιήση των τραπεζών με δημόσιο χρήμα σημαίνει ότι ζημιώνονται οι παραδοσιακοί μέτοχοι και διευρύνεται η δημόσια συμμετοχή. Τώρα, το πιο πιθανόν είναι ότι μελλοντικά το τραπεζικό σύστημα θα είναι μεικτό με κρατικές, ιδιωτικές και συνεταιριστικές τράπεζες, όπως ήταν και στο παρελθόν πριν από τη ιδιωτικοποίησή του στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και τις διαδοχικές συγχωνεύσεις. Τώρα η συγχώνευση Εθνικής και Eurobank ενεπλάκη στην καθυστέρηση και τις διαδοχικές αστοχίες που χαρακτηρίζουν το πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Είναι δύσκολο να αποφανθεί κανείς, αν δεν είναι σαφές τι θα συμβεί μετά την ανακεφαλαιοποίηση, και τα σενάρια αυτή τη στιγμή είναι πολλά – κάποια πολύ αρνητικά, κάποια ίσως θετικά.
Πολλοί θεωρούν αναπόφευκτο ένα νέο «κούρεμα» χρέους. Εσείς;
Είναι βέβαιο και θα κινηθεί γύρω στα 80 δις.
Πιστεύετε ότι είναι ρεαλιστικό να αυξηθούν οι κατώτατοι μισθοί με μια νομοθετική πράξη, όταν «το ταμείο είναι μείον»;
Αυτό αφορά τον ιδιωτικό τομέα και μαζί με την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων θα θέσει φρένο στην κατάρρευση των μισθών. Αυτό θα συμβάλει θετικά στη σταθεροποίηση και την ανάκαμψη της οικονομίας. Η πόλωση των μισθών, εξάλλου, την τελευταία τριετία δεν προστάτεψε την ιδιωτική οικονομία από την απώλεια 800 χιλίαδων θέσεων εργασίας σε σύνολο 2,5 εκατομμυρίων, δηλαδή το ένα τρίτο.
Για το πώς οραματίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ μια κυβερνητική αλλαγή ακούγονται πολλά. Εσείς βλέπετε σύμπραξη ή έστω ψήφο ανοχής από τους ΑΝ.ΕΛ. για να κυβερνήσετε;
Οι επόμενες εκλογές θα είναι πολύ διαφορετικές από τις προηγούμενες και τα κόμματα θα κριθούν ανάλογα και με τις μετεκλογικές συνεργασίες που θα προαναγγείλουν. Εμείς επιδιώκουμε σταθερά την ενότητα του πολιτικού χώρου από τον ευρύτερο σοσιαλιστικό χώρο μέχρι το σύνολο της Αριστεράς και των δυνάμεων της οικολογίας.
Υπάρχει και το σενάριο του «Αριστερού Ρεύματος» για συνεργασία με ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά ήδη ο Περισσός είναι κάθετα αρνητικός. Οπότε;
Δεν πιστεύω ότι αυτό αποτελεί στρατηγική βιώσιμης κυβέρνησης. Χρειάζονται οι ευρύτερες δυνατές συνεργασίες προκειμένου να σχηματιστεί μία κυβέρνηση μεγάλης πλειοψηφίας, ικανή να βγάλει την οικονομία από το σημερινό τέλμα και την κοινωνία από τη φτωχοποίηση.
Η ΔΗΜΑΡ –παρά τη συμμετοχή της στην τρικομματική– είναι σύμμαχος ή μνημονιακός αντίπαλος;
Ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Είναι δική της επιλογή το τι υπηρετεί με την πολιτική της.
Πόση διάρκεια ζωής δίνετε σε αυτή την κυβέρνηση; Και επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει διαρκώς θέμα εκλογών, πότε τις βλέπετε;
Κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη. Εξαρτάται από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, την πολιτικη και οικονομική κρίση σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και από εσωτερικές παραμέτρους που είναι δύσκολο να υπολογιστούν. Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει έτοιμος για εκλογές.
Ό,τι και να κάνει η Χρυσή Αυγή –ακόμα και αθλιότητες του στιλ του κοινοβουλευτικού τους εκπροσώπου– παραμένει σταθερή δημοσκοπικά στην τρίτη θέση. Τι εξήγηση δίνετε;
Ο κύκλος της θα κλείσει, όπως έγινε και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εντούτοις, τροφοδοτείται ακόμα από την κοινωνική κατάρρευση και τις δραματικές συνθήκες που βιώνουν σημαντικά τμήματα των πολιτών. Στις επόμενες εκλογές θα δοκιμαστούν τα δημοσκοπικά, αν αυτές πολωθούν ανάμεσα στη Δεξιά και την Αριστερά.
 http://papaioannou-giannis.net/