2 Μαΐ 2013

Κέρκυρα: Το νησί που φημίζεται για το πιό φαντασμαγορικό Πάσχα στην Ελλάδα

Υπάρχουν χιλιάδες λόγοι για να επισκεφθεί κανείς το πανέμορφο και καταπράσινο νησί του Ιονίου, την Κέρκυρα. Σήμερα θα σας μιλήσουμε για τον καλύτερο από αυτούς. Το Πάσχα, η μεγαλύτερη γιορτή της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, γιορτάζεται σε όλη την...
Ελλάδα με ξεχωριστό και ιδιαίτερο τρόπο αφού κάθε τόπος έχει τα ήθη και τα έθιμά του. Στην Κέρκυρα, ο εορτασμός αυτός ξεχωρίζει καθώς οι επιρροές από τον Δυτικοευρωπαϊκό πολιτισμό είναι εμφανέστατες ακόμα και σε αυτή την καθαρά Ορθόδοξη εορτή. Γίνεται η Λαμπρή ή Λαμπριά, καθώς έτσι συνηθίζουν να το αποκαλούν οι Κερκυραίοι για να τονίσουν τη λαμπρότητα της ημέρας και είναι εκεί για να μαγέψει τους χιλιάδες επισκέπτες της που έρχονται από όλο τον κόσμο για να βιώσουν από κοντά αυτό το ιδιαίτερο γεγονός.
anastasi kerkyra
Τη Μεγάλη Δευτέρα, οι Κερκυραίοι αρχίζουν τα ψώνια τους, ενώ μία γλυκιά μυρωδιά από Φογάτσα, Μαντολάτο και Κολομπίνα κυριαρχεί σε κάθε καντούνι.
Τη Μεγάλη Τρίτη, στις εκκλησίες ακούγεται το τροπάριο της Κασσιανής, και το βράδυ στις 9 μ.μ., στο Περιστύλιο των Παλαιών Ανακτόρων, ο Οργανισμός Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων (ΟΚΕ), διοργανώνει τη μουσική ποιητική βραδιά με θέμα «Από τον Γολγοθά στην Ανάσταση».
corfu town
Τη Μεγάλη Τετάρτη, οι πιστοί πηγαίνουν το μεσημέρι στις εκκλησίες για τα Ευχέλαια, ενώ στις 8:30 μ.μ. ο κόσμος συγκεντρώνεται στο Δημοτικό Θέατρο για να ακούσει τη Δημοτική Χορωδία στην καθιερωμένη συναυλία Εκκλησιαστικής Μουσική και Μεγαλοβδομαδιάτικων Μελωδιών που προσεγγίζει το Θείον Δράμα μέσα από Εκκλησιαστική Μουσική.
Τη Μεγάλη Πέμπτη, στα χωριά οι γυναίκες ακούγοντας τα Δώδεκα Ευαγγέλια πλέκουν το γαϊτάνι, με άσπρο βαμβακερό ύφασμα. Στον Duomo, την Καθολική Μητρόπολη της πλατείας του Δημαρχείου, ανάβουν 12 κεριά και σβήνουν από ένα κερί όταν τελειώνει η ανάγνωση κάθε Ευαγγελίου. Την ίδια μέρα, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, με το πρώτο άκουσμα της καμπάνας της εκκλησίας, βάφουν τα κόκκινα αβγά.
Τη Μεγάλη Παρασκευή, πριν από το μεσημέρι οι εκκλησίες γεμίζουν από κόσμο για την τελετή της Αποκαθήλωσης του Κυρίου και την περιφορά του σε λευκό σεντόνι, σε συγκινητική ατμόσφαιρα και με νεκρώσιμο ήχο της καμπάνας. Οι Επιτάφιοι στολισμένοι μετά το μεσημέρι εκτίθενται σε προσκύνημα και η περιφορά τους αρχίζει από νωρίς το απόγευμα στους δρόμους της Κέρκυρας και είναι αναμφισβήτητα η πιο εντυπωσιακή στην Ελλάδα. Τα προάστια ακολουθούν τη δική τους περιφορά γύρω από τις συνοικίες. Μέχρι αργά το βράδυ οι δεκάδες Επιτάφιοι από τις εκκλησίες της πόλης θα διασταυρωθούν μετά την περιφορά τους, στο ιστορικό κέντρο του νησιού. Πρώτος βγαίνει ο Επιτάφιος της Παναγίας της Σπηλαιώτισσας από το Νέο Φρούριο και του Παντοκράτορα στο Καμπιέλλο, για να ακολουθήσουν οι υπόλοιποι μέχρι τις 10 μ.μ. που βγαίνει επιβλητικός ο Επιτάφιος της Μητροπόλεως. Τον Επιτάφιο συνοδεύει η φιλαρμονική ορχήστρα της περιοχής, μία χορωδία και χιλιάδες πιστοί. Ο Επιτάφιος της Μητρόπολης, ακολουθεί την λεπτή δέσμη φωτός των αναμμένων κεριών που έχουν τοποθετηθεί στο δρόμο, για να φτάσει στα Μουράγια με την συνοδεία όλων των φιλαρμονικών. Επικρατεί ένα αίσθημα κατάνυξης καθώς η μεγαλοπρεπής τελετή εισάγει τους πιστούς στο πνεύμα των Παθών.
epitafios
Το Μεγάλο Σάββατο, στις 9 π.μ. πραγματοποιείται η περιφορά του Επιταφίου του Αγίου Σπυρίδωνα και συνοδεύεται από λιτάνευση του ιερού Λειψάνου σε ανάμνηση της σωτηρίας του νησιού από το λιμό. Λίγη ώρα αργότερα στις 11 π.μ. ένα γνωστό σε όλους έθιμο έρχεται για να πλημμυρίσει με χαρά το πλήθος του κόσμου που έχει συγκεντρωθεί σε μία από τις μεγαλύτερες πλατείες της Ευρώπης, την πλατεία Λιστόν. Όταν τελειώσει η Ακολουθία στη Μητρόπολη, χτυπούν χαρμόσυνα οι καμπάνες που προμηνύουν την Πρώτη Ανάσταση, και από τα παράθυρα των σπιτιών πέφτουν εκατοντάδες «μπότηδες», πήλινα κανάτια γεμάτα νερό, προκαλώντας ενθουσιασμό στο παρευρισκόμενο πλήθος. Το έθιμο αυτό που συνδέεται με το Ευαγγελικό χορείο « Συ δε Κύριε Ανάστησόν με ίνα συντρίψω αυτούς ως σκεύη κεράμεως» και η επιρροή του χάνεται πίσω στα χρόνια της Ενετοκρατίας, που οι Ενετοί συνήθιζαν την Πρωτοχρονιά να πετούν από τα παράθυρά τους παλιά αντικείμενα για να τους φέρει καινούρια ο νέος χρόνος. Οι Κερκυραίοι οικειοποιήθηκαν το έθιμο αυτό και το πραγματοποίησαν στη Μεγάλη Ελληνική γιορτή, το Πάσχα.
pasxakerkyra
Το ίδιο βράδυ, γίνεται και η Καθολική Ακολουθία στις 11 μ.μ. για να προλάβει το εκκλησίασμα να παραστεί και στην Ορθόδοξη Ανάσταση. Η Αναστάσιμη Ακολουθία τελείται στο πάλκο της Πάνω πλατείας, με την πομπή να έρχεται από την γειτονική εκκλησία της Αγίας Παρασκευής με την συμμετοχή του Μητροπολίτη, των Αρχών και των Φιλαρμονικών και το πλήθος κόσμου. Ένα φαντασμαγορικό θέαμα με τα εξαώροφα κτίρια γύρω από την πλατεία με τα αναμμένα κεριά στα μπαλκόνια, οι πιστοί με τις χιλιάδες λαμπάδες τους, τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα που θα απολαύσετε για τουλάχιστον μισή ώρα να φωτίζουν τον ουρανό και θα βλέπετε και πιο μακριά σας το ίδιο υπέροχο θέαμα να λαμβάνει χώρα και στα γύρω χωριά που φαίνονται από την πόλη της Κέρκυρας. Μόλις τελειώσει η Ανάσταση, οι μπάντες τριγυρνούν στην πόλη, παίζοντας εύθυμα εμβατήρια και ο κόσμος ακολουθεί τραγουδώντας. Το γλέντι έχει μόλις αρχίσει και θα διαρκέσει μέχρι το πρωί.
proti anastasi kerkyra
Την Κυριακή του Πάσχα, νωρίς το πρωί κάθε εκκλησία κάνει περιφορά της Ανάστασης, στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με Φιλαρμονικές, σχολεία, προσκόπους και χορωδίες. Η Πασχαλινή γιορτή στην πόλη λαμβάνει χώρα στο Νέο Φρούριο που διοργανώνεται από τον Ναυτικό Σταθμό της Κέρκυρας, με χορευτικά συγκροτήματα και πλούσιους μεζέδες.
kerkyra
Μία επίσκεψη στο νησί της Κέρκυρας, θα σας κάνει να ζήσετε το πιο φαντασμαγορικό Πάσχα στην Ελλάδα!
Επιμέλεια: Βίκυ Σάρδη