23 Μαΐ 2013

Ο κ.Τσίπρας στην Κροατία

Γράμμα από το Ληξούρι: Αναγνώστης Λασκαράτος
Κύριε Ροΐδη,
Όπως ήταν φυσικό, στο ταξίδι του αρχηγού της αντιπολίτευσης στην πατρίδα του Τίτο, τα φώτα της δημοσιότητας τράβηξαν η ανόητη δήλωση του Όλιβερ Στόουν πως ο Τσίπρας είναι η ελπίδα του κόσμου και η γνωστή, βλαπτική κι αυτή για τον ..
αποδέκτη της, κουταμάρα του Ζίζεκ. Είναι όμως φανερό ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και το κόμμα του δεν μπορούν να απαντήσουν στη σάλπιγγα των καιρών, φοβάμαι με τραγικές για τον τόπο συνέπειες. Η προφανής επιθυμία Σαμαρά να συνεργαστεί με τον πολύ ακροδεξιό χώρο στη διαμόρφωση μιας νέας αυταρχικής και πολύ σκληρά καπιταλιστικής πλειοψηφίας, δεν έχει αντίπαλο. Η κοινωνία νοσεί και σήμερα, είναι βυθισμένη στη δυστυχία και δεν φαίνεται η πιθανότητα να φερθεί ως κοινωνία πολιτών. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται στο κυριότερο στήριγμα του κ.Σαμαρά, γιατί αντί να διαμορφώσει όρους συνεννόησης με τον κεντροαριστερό χώρο, το χαρίζει ως σύμμαχο στη ΝΔ και ψαρεύει στα θολά νερά του παλιού πατριωτικού ΠΑΣΟΚ, της ακροδεξιάς, της λαϊκής Δεξιάς και των επιρροών της Εκκλησίας. Από τη γραμμή αυτή ο κ.Τσίπρας δεν μπόρεσε να ξεφύγει ούτε στην Κροατία. Εκεί είπε κάτι που πέρασε απαρατήρητο, όμως από μόνο του αναδεικνύει το ελλειμματικό ήθος και την αστεία πολιτική σκέψη του ανθρώπου αυτού.
—–Κάπου 200.000 (4,5%) είναι οι Ορθόδοξοι στην Κροατία, διαιρεμένοι με πνεύμα αντιχριστιανικό, μέσα στην ίδια τη χώρα τους, σε τρεις εθνικές εκκλησιαστικές δικαιοδοσίες, της Σερβίας, της Βουλγαρίας και της Μακεδονίας. Το 2009 μάλιστα ξεκίνησε μια μάλλον εθνικιστική κίνηση για την ανασύσταση της «Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κροατίας», γεγονός που είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις (25.12) των Σερβοκροατών επισκόπων. Στην Ελλάδα είναι ευρύτερα γνωστή η συνεργασία της Καθολικής Εκκλησίας με τους Κροάτες Ναζιστές με επικεφαλής έναν εγκληματία, τον Αρχιεπίσκοπο Στέπινακ, που εξόντωσε με ανατριχιαστικές μεθόδους με τη βοήθεια των Ναζί χιλιάδες Σέρβους Ορθόδοξους, πολίτες και κληρικούς, ακόμη και μητροπολίτες, στα πλαίσια του ιστορικού θρησκευτικού μίσους που συνδέει την Καθολική με την Ορθόδοξη Εκκλησία στην περιοχή. Το 1998 ο  πάπας αγιοποίησε τον καταδικασμένο για εγκλήματα πολέμου Στέπινακ. Αυτό που δεν είναι γνωστό στη χώρα μας, είναι η ίδρυση το 1942 μιας καθαρά ναζιστικής Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης κροατικής Εκκλησίας, με προκαθήμενο το Ρώσο Ερμογένη (Μαξίμωφ), ένα τσαρικό επίσκοπο, που το είχε σκάσει από την ΕΣΣΔ και μόναζε στην Κροατία. Η Εκκλησία αυτή εξυπηρετούσε το αιμοβόρο φασιστικό καθεστώς Πάβελιτς που ήθελε να έχει στο πλευρό του και μια κρατική Ορθόδοξη Εκκλησία (φωτ.) και βρήκε εύκολα φιλόδοξους ορθόδοξους κληρικούς διαθέσιμους να τον συνδράμουν. Ο Ερμογένης ονομάστηκε μητροπολίτης του Ζάγκρεμπ. Ο Πάβελιτς αρχηγός των Κροατών καθολικών εθνικιστών Ουστάσι, είχε έλθει σε πολεμικές συγκρούσεις με τους Σέρβους Ορθόδοξους εθνικιστές Τσέτνικ και δεν μπορούσε να αντλήσει από τις γραμμές τους στελέχη για την επάνδρωση της Εκκλησίας του. Στην καθαρά ναζιστική αυτή Εκκλησία, που αναγνωρίστηκε από την επίσης φασιστική επίσημη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρουμανίας και από την τσαρική ρωσική Εκκλησία της Υπερορίας και που διέθετε τέσσερεις επισκόπους, προσχώρησαν εβδομήντα ιερείς, Σέρβοι και Ρώσοι της Διασποράς. Μετά την ήττα του Ναζισμού, ο Ερμογένης, ο επίσκοπος του Σεράγεβο Σπυρίδων (Μίφκα) και πολλοί κληρικοί εκτελέστηκαν από τους κομμουνιστές με απαγχονισμό και αγιοποιήθηκαν αργότερα ως μάρτυρες της πίστης από τη σχισματική ρωσική «Αληθή  Ορθόδοξη Εκκλησία».
—–Σε αυτήν λοιπόν τη χώρα, όπου ο φυλετισμός της Ορθοδοξίας και ο ναζισμός μιας  μερίδας της είναι ιστορικές πραγματικότητες, βρήκε ο κ.Τσίπρας να φορέσει για πολλοστή φορά τη στολή του «πατριώτη» που δεν βγάζει έξω τα άπλυτα των ιερών και των οσίων της χώρας του, μη διστάζοντας να αραδιάσει μαζεμένα τρία μεγάλα ψέματα, όπως τα μεταφέρει η «Εφημερίδα των Συντακτών» (18/19.5.2013, σ.9) και όπως μπορεί να τα βρει κανείς στο κροατικό tportal.hr
—–«Σε συνέντευξη Τύπου στο Ζάγκρεμπ, ρωτήθηκε ποια ήταν η ανταπόκριση της Εκκλησίας στη κρίση και απάντησε ‘εξαιρετικά θετική’. Πρόσθεσε μάλιστα πως η Εκκλησία έχει λάβει σαφή θέση ενάντια στη Χρυσή Αυγή, ενώ διοργανώνει μια σειρά από δράσεις αλληλεγγύης και βοήθειας προς τους μετανάστες» (!!!). Τέτοια διαφήμιση δεν θα μπορούσε για πολλούς λόγους να κάνει ούτε ο ευσεβής κ.Σαμαράς («Η Παναγιά κοντά μας» κλπ), γιατί άλλο να τα λέει αυτά ένας αυταρχικός υπερσυντηρητικός, με παλιό άρωμα εθνικισμού και ακροδεξιάς, πρωθυπουργός κι άλλο ένας πολιτικός που λανσάρεται ιδίως στο εξωτερικό, ως αριστερός ριζοσπάστης ανατροπέας. Η στάση όμως της Εκκλησίας περιγραφόταν νομίζω με μεγάλη ακρίβεια σε αυτό το άρθρο μας που ευτύχησε να αναπαραχθεί σε πολλά αγγλόφωνα μπλογκς.
—–Μεσολάβησαν από τότε οι πολύ χλιαρές, αμφίσημες ή και ύποπτης ειλικρίνειας «αποδοκιμασίες» (;) της Χ.Α. (χωρίς οι συντριπτικά περισσότεροι ούτε να την κατονομάζουν) από λιγότερους από 10 μητροπολίτες σε ένα σύνολο  πάνω από εκατό αρχιερέων που πληρώνουν οι φορολογούμενοι. Πως να πιεστεί στα σοβαρά η Εκκλησία να αλλάξει πλεύση, όταν η νοσηρή τακτική της συγκαλύπτεται και επιβραβεύεται ακόμη και στο εξωτερικό από κάποιον αριστερό κουφιοκεφαλάκια, που το μόνο που σκέπτεται είναι πως θα γίνει πρωθυπουργός και έχει πειστεί, μεγαλωμένος μέσα στα κομματικά γραφεία, πως αυτό θα το πετύχει μόνο με κουτοπόνηρους ελιγμούς και μετά γαία πυρί μιχθείτω.
—–Δεν πάει να λένε ο Σταύρος Ζουμπουλάκης και άλλοι προοδευτικοί Χριστιανοί πως η Εκκλησία οφείλει να καταδικάσει τη Χ.Α;
—–Ο Τσίπρας τον βγάζει κι αυτόν τρελό ή ψεύτη. Τέτοιο κελεπούρι δίκαια η Εκκλησία θα το αποδώσει σε μιράκωλο: Oh «My Beautiful Laundrette»! Ας μας πει όμως ο κ.Τσίπρας πότε, που και πως η Εκκλησία αποδοκίμασε τη Χ.Α. και ποιες είναι δράσεις της υπέρ των μεταναστών για να της μάθουμε και εμείς. Ας μας πει πότε βγήκε έστω και ένας επίσκοπος να διαμαρτυρηθεί για το στοίβαγμα των μεταναστών σε βρωμερά κρατικά μπουντρούμια, για τη Μανολάδα, για την αδυσώπητη κρατική βία (αστυνομικοί, λιμενικοί, δικαστές που μεροληπτούν)  εναντίον τους, για τις επιχειρήσεις σκούπα, για το διασυρμό των αλλοδαπών εκδιδόμενων γυναικών, για το τράφικινκγ μεταναστριών,  για το οποίο έχει καταδικαστεί ακόμη και ένας ιερωμένος, ο αιδεσιμολογιότατος Κωνσταντίνος Πνακάς. Ας μας πει ποιό από τα εκατοντάδες κτίρια της έδωσε για καταφύγιο των τρομαγμένων μεταναστριών μωρομανάδων, που σαν την Παναγία στην Αίγυπτο, ψάχνουν για άσυλο. Είναι πιο σιωπηλή η Εκκλησία για αυτά και από τη βουλευτίνα Μανολάδας του ΣΥΡΙΖΑ.  Ποια είναι η «εξαιρετικά θετική» στάση της απέναντι στην κρίση; Ας πάρω το πιο πρόσφατα αποκαλυμμένο, από τα εκατοντάδες θλιβερά οικονομικά καμώματά της, από ‘ΤΑ ΝΕΑ’ (20.5): «Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Δημήτρης Συλλούρης, υποστήριξε ότι Μονές της Ελλάδας με θυγατρικές στη Λιβερία πήραν χαριστικά δάνεια από τη Λαϊκή Τράπεζα.  … Πρόκειται ανέφερε, ο κ. Συλλούρης, για έξι με επτά μοναστήρια της Ελλάδας. Επίσης, ο κ. Συλλούρης εκανε λόγο για απειλές κατά της ζωής ανθρώπων, που ήταν σε θέση να δώσουν στοιχεία για τη διαπλοκή στις τράπεζες…».
—–Ο κ.Τσίπρας εξαπατά έτσι και τη διεθνή κοινή γνώμη, προδίδει τα δυστυχισμένα θύματα των νοσταλγών του Χίτλερ, συγκαλύπτοντας τη δράση δεκάδων απροκάλυπτα ναζιστών κληρικών και εξωραϊζει την αισχρή φοροληστρική και άκαρδη στάση της Εκκλησίας των σκανδάλων απέναντι στην κρίση, την οποία έχουν καταγγείλει και έγκυροι ξένοι δημοσιογράφοι και έντυπα όπως το ‘Spiegel’, που έγραψε πως: «H Εκκλησία της Ελλάδος επιμένει στα προνόμιά της, οξύνοντας την κρίση» (30.9.2012). Επειδή τα καραγκιοζιλίκια του κ.Τσίπρα δεν μεταφράζονται σε ψήφους και επειδή η Εκκλησία δηλώνει ότι πένεται και άρα αδυνατεί να συνεισφέρει στα φιλανθρωπικά «δίκτυα αλληλεγγύης» του ΣΥΡΙΖΑ (που θα τα δούμε τώρα αμέσως), ας ελπίσουμε ότι έστ’ ήμαρ ότε ο μισθός Αλεξίου πολύς εν τοις ουρανοίς. Άλλωστε είναι «ο ταπεινών εαυτόν», που αναβάλει την αναχώρησή του από τα Καλάβρυτα και ακούει αδιαμαρτύρητα, κατά διαταγήν του υβριστή του μητροπολίτη Ντερτιλή και Χρυσής Αυγής Αμβρόσιου, το κήρυγμά του.
—–Αλλά το φλερτ του κ.Τσίπρα με την Εκκλησία έρχεται από μακριά και αποβλέπει ακόμη και σε κοινές φιλανθρωπίες με τους επαγγελματίες κερδοσκόπους του είδους: Αλέξης Τσίπρας: «Συνεργασία με την Εκκλησία που δεν κάνει διακρίσεις φυλετικού χαρακτήρα» (ΕΤ3-Αντώνης Τριανταφύλλου, 16.2.2013): Βρισκόμαστε σήμερα σε μια περίοδο που μπορεί να ενώσει ευρύτερες δυνάμεις όχι μόνο την Αριστερά και την Εκκλησία. Την Εκκλησία αυτή που δεν κάνει διακρίσεις φυλετικού χαρακτήρα, δεν κοιτάει όπως οι «μάγκες» της Χ.Α. που αποτελούν όνειδος για αυτή τη χώρα. Δεν κάνουν διάκριση για το αν είσαι μετανάστης ή είσαι Έλληνας διότι αυτός που έχει την ανάγκη είναι άνθρωπος πάνω από όλα….Έχουμε ήδη συγκροτήσει εκατοντάδες δομές σε όλη τη χώρα υπάρχουν παντού σε όλη τη χώρα δομές που βρίσκονται δίπλα στον άνθρωπο και αυτές οι δομές θα πρέπει να συνεργαστούν με τις αντίστοιχες που έχει η Εκκλησία …».
—–Ομολογώ ότι δεν είχα αντιληφθεί ότι αυτές οι «δομές» αλληλεγγύης («Δίκτυα» τα ονομάζουν στο ΣΥΡΙΖΑ), σε όλη τη χώρα, είναι περισσότερες από τις τρεις φορές που τις αναφέρει ο κ.Τσίπρας, για να τις εμπεδώσουμε, σε μια μόνο φράση του. Όποιος καυχιέται για τις «φιλανθρωπίες» του (δεν φταίω εγώ για τον όρο, ο κ.Τσίπρας επέλεξε να συμφυρθεί με την Εκκλησία), να μας δώσει περιοχές, αριθμούς και απολογισμό. Να μας πει πόσα λεφτά έχουν δώσει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο καθένας και όλοι μαζί. Μόνοι τους ανακοίνωσαν ότι θα δώσουν το 20% των παχυλών μισθών τους. Είναι υποχρεωμένοι τώρα να μας απαντήσουν, ποιοι, πόσα έδωσαν και πότε. Τσάμπα και διαφημιστικές φιλανθρωπίες δεν υπάρχουν. Αρκετά μας χόρτασαν με τέτοιες η Εκκλησία και η Χρυσή Αυγή. Πριν λίγες ημέρες, ένας από τους πιο σεβαστούς παλιούς μας πολιτικούς, ο Παρασκευάς Αυγερινός, έλυσε τη γλώσσα του και ομολόγησε στον κ.Οδ.Ζούλα στην «Καθημερινή» (19-05) την όχι πολύ γνωστή ψυχασθένεια (μανιοκατάθλιψη) του Αντρέα Παπαντρέου και με την ευκαιρία δήλωσε για τον κ.Τσίπρα το προφανές: «Αν ήταν λιγότερο αυθάδης, αγενής και απρεπής, θα ήταν καλύτερος. Ανησυχώ διότι ανήκει στους ανθρώπους που δεν διστάζουν να κάνουν τα πάντα για να πετύχουν τον στόχο τους. Ξέροντας δε και πολλούς που τον περιστοιχίζουν που έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ τώρα που χάθηκε η εξουσία, τρέμω μήπως, λόγω του πάθους αυτού του παιδιού να βρεθεί στην εξουσία, εξελιχθεί σε έναν από τους πολιτικούς που έκαναν μεγάλο κακό στον τόπο τους».
*
ΥΓ1
Ξένοι αντιφασίστες βγάζουν ψεύτη τον κ.Τσίπρα
ΥΓ2
Ο κ.Άνθιμος, σύνεδρος του συνεδρίου «Αριστερά και Εκκλησία», που συναριθμείται και αυτός, όπως και ο έμμεσος υμνητής της Χ.Α. Φθιώτιδος Νικόλαος, και όπως και άλλοι τρεις μητροπολίτες (Μεσσηνίας, Χαλκίδoς και Κορινθίας) που ιερείς τους ευλογούν τα γραφεία των Νεοναζί, στους εννέα δεσποτάδες, που έχουν καταδικάσει λέει τη Χρυσή Αυγή: «Μαύρισε ο τόπος από μετανάστες. Νόμιμοι μετανάστες στην Ελλάδα δεν υπάρχουν»!
 http://roides.wordpress.com/