23 Μαΐ 2013

Γιάννης Κουράκος: «Οι νέες αποκαλύψεις για τη λίστα Λαγκάρντ θέτουν ολόκληρο το πολιτικό σύστημα προ των ευθυνών του – Ανάγκη άμεσης κάθαρσης και μεταρρύθμισης τώρα »

Με αφορμή τις  νέες ανακοινώσεις για την υπόθεση της λίστα Λαγκάρντ ο βουλευτής Β' Πειραιά του Κόμματος «Νέα ΜΕΡΑ» κ. Γιάννης Κουράκος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Οι τελευταίες αποκαλύψεις σχετικά με τη διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ επιβεβαιώνουν όσους από καιρό υποστηρίζαμε ότι πρόκειται για ...
οικονομικό σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων με πολιτικές προεκτάσεις και θέτουν ολόκληρο το πολιτικό σύστημα προ των ευθυνών του.
Η Γαλλική Διεύθυνση Δημοσίων Οικονομικών δημοσιοποίησε το συνοδευτικό έγγραφο της λίστας Λαγκάρντ, που αναφέρει ότι η χρήση της λίστας αφορά αποκλειστικά φορολογικούς σκοπούς, γεγονός που καταρρίπτει τους ισχυρισμούς τόσο του κ. Παπακωνσταντίνου όσο και του κ. Βενιζέλου ότι η λίστα αποτελούσε προϊόν υποκλοπής και άρα δεν είχαν δικαιοδοσία αξιοποίησής της.
Είναι προφανές ότι η πληροφορία αυτή θα επηρέαζε την παραπομπή των προσώπων, γι αυτό και δεν έγινε γνωστή μέχρι σήμερα.
Κι ενώ ο δοκιμαζόμενος ελληνικός λαός αντιμετωπίζει την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ ως την τελευταία ευκαιρία προκειμένου να εφαρμοστεί στην πράξη ο νόμος και να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους όσοι διακινούσαν παράνομα «μαύρα» εισοδήματα, τα πολιτικά κόμματα διατηρούν αναλλοίωτο τον στρουθοκαμηλισμό που κυριάρχησε κατά την μεταπολιτευτική περίοδο, απλώνοντας «πέπλο» συγκάλυψης ευθυνών.
Η συσταθείσα  προανακριτική επιτροπή για τη λίστα Λαγκάρντ οφείλει να έχει διακριτά χαρακτηριστικά μεταρρύθμισης και κάθαρσης, εκφράζοντας το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Οι πολίτες απαιτούν από όλους να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να αναδείξουμε την αλήθεια αποδίδοντας ευθύνες σε καθένα και καθεμιά χωρίς συμψηφισμούς και μικροκομματικές λογικές που παραπέμπουν στο χτες.
Είναι κοινά αποδεκτό ότι τόσο οι δύο διατελέσαντες Υπουργοί Οικονομικών κύριοι Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλος οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις για τις πράξεις και τις πιθανές παραλείψεις τους. Αντίστοιχα εξαιτίας του ειδικού βάρους που ενέχει ο ρόλος του Πρέσβη στο Παρίσι κ. Χαλαστάνη, είναι ανάγκη να διερευνηθούν οι πιθανές ευθύνες του τότε Υπουργού Εξωτερικών και πρώην Πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου».