30 Μαΐ 2013

ΖΗΜΙΕΣ-ΡΕΚΟΡ Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι ελληνικές βιομηχανίες

Σήμα κινδύνου εκπέμπει η ελληνική βιομηχανία με ζημιές ρεκόρ 142,4 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο. Κι αν δεν επιλυθεί το κόστος δανεισμού, το κόστος ενέργειας, ο επιχειρηματικός φόρος και οι φόροι στα ακίνητα, τότε μεσοπρόθεσμα η...
ελληνική βιομηχανία θα αντιμετωπίσει προβλήματα επιβίωσης.
Οι εταιρείες του Ομίλου Βιοχάλκο εμφάνισαν υψηλές ζημίες, είτε λόγω της αύξησης του συντελεστή από 20 % σε 26%, είτε γιατί οι τομείς χάλυβα, σιδήρου έχουν καταρρεύσει, αφού κανείς πλέον δεν επενδύει ακίνητα.
Συγκεκριμένα, οι ζημιές έχουν ως εξής: Χαλκόρ 12 εκατ. ευρώ, Ελβάλ 11,8 εκατ. ευρώ, Ελληνικά Καλώδια 3,2 εκατ. Ευρώ, Σωληνουργεία Κορίνθου 2,9 εκατ. ευρώ, Σιδενόρ 13,6 εκατ. Ευρώ. Η δε τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ – Ηρακλής εμφάνισε ζημιές ρεκόρ 98 εκατ. ευρώ, σε μια περίοδο που ήδη έχει κλείσει το εργοστάσιο στη Χαλκίδα.
Ενέργεια – φόροι – ακίνητα
Πρώτο και κύριο που απασχολεί την ελληνική βιομηχανία, καθώς η έκδοση ομολογιακών με κόστος πάνω από 8% είναι καλή ως εντύπωση αλλά δεν βοηθά καμία εταιρεία.
Όπως ανέφερε πρόσφατα το στέλεχος της Βιοχάλκο, κ. Κ. Κεφάλας, το κόστος φυσικού αερίου στην Ελλάδα είναι 50% υψηλότερο από την Βουλγαρία και 75% από την Ευρώπη.
Οι φόροι στις επιχειρήσεις έχουν τσακίσει κάθε ελπίδα επένδυσης. Είναι χαρακτηριστικοί οι φόροι που αποδίδουν οι βιομηχανίες Βιοχάλκο, Μυτιληναίου και Τιτάνα.
Αν ο επιχειρηματικός φόρος ήταν 15% όλα αυτά χρήματα θα πήγαιναν σε επενδύσεις και δεν χάνονταν θέσεις εργασίας. Τέλος, η πολιτική φόρων στα ακίνητα έχει σταματήσει κάθε επένδυση και οι επενδυτές περιορίζονται στα ακίνητα που πωλούνται εξ ανάγκης.
[Πηγή newmoney.gr]