7 Μαΐ 2013

Τα διπλά βιβλία του ΠΑΣΟΚ ήταν κοινό μυστικό

Του Ανδρέα Χριστόπουλου.
  Στο ΠΑΣΟΚ υπήρχαν διπλά βιβλία και αυτό το γνώριζαν όλοι. Το γνώριζαν οι εκάστοτε αρχηγοί του κόμματος, το γνώριζαν φυσικά και οι στενοί συνεργάτες τους, το γνώριζαν και εκατοντάδες συναλλασσόμενοι κάθε φορά....

Υπήρχε ένα "καθαρό" ταμείο στο οποίο εγγράφονταν όλα τα νόμιμα έσοδα: Δάνεια, κρατικές επιχορηγήσεις, χορηγίες που οι καταβάλλοντες ήθελαν νόμιμα παραστατικά. Το "καθαρό" ταμείο, έκλεινε με τις  νόμιμες καταβολές που είχε το κόμμα και κόβονταν τα πρέποντα παραστατικά.

Υπήρχε και ένα δεύτερο ταμεία με τα μαύρα έσοδα. Χορηγίες επιχειρηματιών κάτω από το τραπέζι, μίζες τύπου Siemens, κ.ο.κ. Τα μαύρα χρήματα πλήρωναν μαύρες δραστηριότητες, ακόμα και μισθούς που δεν δηλώνονταν, ΜΜΕ, ταξίδια, χλιδή κ.α. Αυτές οι δαπάνες γίνονταν με ένα λευκό χαρτάκι που "κατέβαινε" από το γραφείο του αρχηγού...
Όταν ο Γ. Παπανδρέου λέγει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ελεγχθεί στα οικονομικά του μιλά για το "καθαρό" ταμείο, όπου όλα ήσαν νόμιμα και στην θέση τους. Με το "μαύρο" ταμείο; Εκεί τα έγγραφα που αποδείκνυαν ένα μέρος τους, έχουν καταστραφεί... Οι εταιρείες που ελέγχουν το κόμμα δεν βρίσκουν ούτε μαύρα παραστατικά 15 εκατ. ευρώ.
 
Το πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ δημιουργήθηκε όταν λόγω αυξημένης... σπατάλης χρειάστηκε να ενοποιηθούν τα μαύρα με τα άσπρα έσοδα. Για παράδειγμα οι 80 εργαζόμενοι έγιναν σχεδόν 300! Τα νόμιμα έσοδα δεν επαρκούσαν για την συντήρησή τους. Επιπλέον, η κρίση έφερε τεράστια μείωση των "μαύρων" εσόδων με αποτέλεσμα το μαγαζί να είναι πρωτοφανώς ελλειμματικό. Λύση δεν υπήρχε!
 
Έτσι φτάσαμε να υπάρχουν απλήρωτοι εργαζόμενοι επί 12 μήνες, απλήρωτο δημόσιο και φυσικά απόλυτη αδυναμία να εξοφληθούν οι τράπεζες που απαιτούν 115 εκατ. ευρώ ( ή 1 εκατ. ευρώ το μήνα μέχρι το 2020), όταν η συνολική επιδότηση στο κόμμα είναι μόλις 2,5 εκατ. ευρώ ετησίως!
 
Η αναγκαία πρακτικά ενοποίηση των δυο ταμείων (των μαύρων και των άσπρων), στοιχειοθέτησε σοβαρές φορολογικές ποινικές παραβάσεις. Εκατομμύρια διακινήθηκαν χωρίς παραστατικά και δεν δηλώθηκαν πουθενά από τους εισπράττοντες.
 
Αυτά που αποκαλύπτονται για το ΠΑΣΟΚ γίνονταν και στα άλλα κόμματα πάντως αλλά σε μικρότερα βαθμό. Τι απομένει από όλα τα παραπάνω; Ένα μείζον ηθικό ζήτημα: Οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ, επέτρεπαν στους εαυτούς τους να παρανομούν και να εκπροσωπούν εκτεταμένη διαφθορά. Οι ίδιοι μπορούσαν να καταστρέψουν επιχειρήσεις ή κλάδους με βαρύτατα πρόστιμα και φοροκυνηγητά "προς συμμόρφωση".
 
Στο ΠΑΣΟΚ πίστευαν, ότι οι ίδιοι ήσαν το κράτος. Ποτέ δεν ένοιωσαν ότι είναι διεφθαρμένοι ή ότι παρανομούν. Και φυσικά απορούν με αυτή την αναιδή αξίωση να ψάξουν κάποιοι τα ταμεία του κόμματος τους. Ε όχι και να ελέγχουμε τους... εαυτούς μας!