2 Μαΐ 2013

Τα πρώτα αποτελέσματα στην ψυχολογία της μάζας από τα γεγονότα στη Βοστόνη

Δεν πάει πολύς καιρός που αναφερθήκαμε στο θέμα του τι έρχεται μετά τα γεγονότα της Βοστόνης. Η πρόβλεψη μας ήταν ότι 
"η τρομοκρατική επίθεση (ή όπως αλλιώς θα μπορούσαμε να την ορίσουμε) φαίνεται πως σηματοδοτεί την έναρξη της νέας εποχής. Μιας εποχής που όλοι απευχόμασταν και όλοι... γνωρίζαμε όμως. Μιας εποχής πλήρους ισοπέδωσης των εναπομεινασών ελευθεριών και δικαιωμάτων μας"
 
Σε άρθρο του  defence-point για την δημοσκόπηση που διεξήχθη απο το CNN, διαβάζουμε:

Ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα δημοσκόπησης που παρήγγειλλε το διεθνές αμερικανικό δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN η οποία είναι επικεντρωμένη στα θέματα τρομοκρατίας και τις μεθόδους καταπολέμησης του φαινομένου από τις οργανωμένες κοινωνίες. Η έρευνα διενεργήθηκε στις 30 Απριλίου και έχει περιθώριο σφάλματος (+-) 4%.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε υπό το φως των εξελίξεων που σηματοδότησαν οι βομβιστικές ενέργειες στον διεθνή μαραθώνιο της Βοστόνης, το 40% των πολιτών που ερωτήθηκαν τάχθηκαν υπέρ της εκχώρησης ορισμένων πολιτικών ελευθεριών για τις ανάγκες της αντιτρομοκρατίας, ενώ πιστεύουν ότι η απειλή έχει επανακάμψει…

Το 40% επίσης φοβάται ότι κάποιο μέλος της οικογένειάς του θα πέσει θύμα τρομοκρατικής ενέργειας, ένα ποσοστό κατά 6% αυξημένο σε σχέση με αντίστοιχη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε το 2011, στην δέκατη επέτειο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι η μείωση κατά οχτώ ποσοστιαίες μονάδες (8%) όσων υποστηρίζουν τον έλεγχο του διαδικτύου από τις αρχές, αν και το 55% που καταγράφεται συνιστά πάλι απόλυτη πλειοψηφία υπέρ αυτών που τάσσονται υπέρ του ελέγχου.

Μαζική είναι όμως η υποστήριξη της χρήσης καμερών επιτήρησης σε δημόσιους χώρους που φτάνει το 81%, ένα ποσοστό κατά 20% αυξημένο σε σχέση με την περίοδο αμέσως μετά την 11η Σεπτεμβρίου.


Α.Β.- ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ