25 Μαΐ 2013

Το δείπνο των Σοσιαλιστών ηγετών και η γκάφα του Βενιζέλου...

Όλοι γνωρίζουν ότι όσα συζητούνται στα δείπνα των ηγετών κάθε ιδεολογικής οικογένειας, είναι off the record. Δηλαδή, αν είναι να ανακοινωθεί κάτι σημαντικό, αυτό γίνεται κατόπιν συμφωνίας .
Γι αυτό και οι δηλώσεις των ηγετών μπροστά στις κάμερες κατά την..
προσέλευση ή την έξοδο είναι γενικές και ανώδυνες. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ , στην σχετική ανακοίνωση που έβγαλε το γραφείο του για το ταξίδι του στη Λειψία , έσπασε τον κανόνα βγάζοντας μια είδηση.
Είπε ότι κατά τη διάρκεια του δείπνου, ο ηγέτης του SPD Σίγκμαρ Γκάμπριελ πρότεινε τον Μάρτιν Σούλτς για κοινό υποψήφιο των Σοσιαλιστών για τη θέση του επόμενου Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επίσης, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έκανε γνωστή την στήριξη του στην υποψηφιότητα Σουλτς λέγοντας «ο κ Σουλτς είναι ο πιο συμπαθής και δημοφιλής πολιτικός στην Ελλάδα όπου ο ελληνικός λαός νιώθει ότι του υπαγορεύονται σε πολύ μεγάλο βαθμό αποφάσεις από τη Γερμανία» .
Στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, αλλά και στον διεθνή τύπο δεν υπάρχει καμία αναφορά για την πρόταση της υποψηφιότητας Σουλτς. Και ο λόγος είναι ότι υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος ότι η επιλογή του κοινού υποψήφιου για τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής , πρέπει να γίνει δημοκρατικά μέσα από μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία και με σαφές χρονοδιάγραμμα. Η διαδικασία προβλέπει ότι κάθε κόμμα μέλος θα πρέπει να σταθμίσει με ποια διαδικασία ( άμεση η έμμεση ψηφοφορία ) θα αποφασίσει ποιον υποψήφιο στηρίζει για αυτή τη θέση ,αφού έχουν κατατεθεί όλες οι υποψηφιότητες. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι η κατάθεση των υποψηφιοτήτων σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο θα αρχίσει τον Οκτώβριο του 2013 , στο τέλος του ίδιου μήνα θα επικυρωθεί η λίστα με τους υποψήφιους από τους Ευρωπαίους ηγέτες, τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο θα υπάρξει εσωτερική διαδικασία επιλογής σε κάθε κόμμα μέλος και το Φεβρουάριο 2014 θα παρθεί δημοκρατικά η τελική απόφαση στο Συνέδριο του ΕΣΚ.
Είναι κατανοητό ότι ένας ηγέτης που έχει εμπεδώσει ότι προέρχεται από μια χώρα όπου κυριαρχεί η εντύπωση ότι τις αποφάσεις τις παίρνουν οι Γερμανοί , θέλησε να βιαστεί και να καταγράψει επίσημα και δημόσια τη στήριξη του στον Γερμανό υποψήφιο. Πόσο μάλλον, που ενόψει των Ευρωεκλογών μπορεί να εμφανιστούν και άλλοι σχηματισμοί με στενές σχέσεις με τους Γερμανούς και να μείνει πίσω.....Είναι επίσης κατανοητό ότι ένας ηγέτης που έχει συνηθίσει να παίρνει τις αποφάσεις μόνος του δεν κάθισε να διαβάσει τα ψιλά γράμματα περί ανοιχτών διαδικασιών που ψήφισε και το δικό του κόμμα....
Όμως το καημένο το SPD τι του έφταιξε; Είπαμε , το νέο στυλ της Ευρώπης είναι να προκαταβάλλονται οι αποφάσεις από τους μεγάλους παίκτες μέσα από κλειστές πόρτες , δεν πρέπει να αφήνουμε όμως και τους καημένους τους πολίτες να έχουν την αυταπάτη ότι συμμετέχουν κι αυτοί στο μεγάλο πανηγύρι; Αχ, Βαγγέλη, έτρεξες να μπεις πρώτος στη σειρά και τους έκαψες τους ανθρώπους!
matrix24