25 Μαΐ 2013

Καθηγητής Γεώργιος Βάμβουκας: « Ακόμα πιο βαθιά η ύφεση λόγω και της κάμψης του εξωτερικού εμπορίου»

Με αφορμή τα στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος για το ισοζύγιο πληρωμών ο υπεύθυνος Οικονομικών του Κόμματος «Νέα ΜΕΡΑ» καθηγητής κ. Γεώργιος Βάμβουκας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η αποκαρδιωτική πορεία της εθνικής μας οικονομίας κατά ...
τη διάρκεια του 2013, επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, που αφορούν την εξέλιξη του ισοζυγίου πληρωμών κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2012/2013. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, δείχνουν ότι την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2012/2013, οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκαν -9,93%. Παράλληλα, την περίοδο αυτή οι εξαγωγές παρουσίασαν μικρή μείωση της τάξης του –0,83%. Η σημαντική πτώση των εισαγωγών και η οριακή μείωση των εξαγωγών στο πρώτο τρίμηνο 2013, αντικατοπτρίζουν τη διεύρυνση του υφεσιακού ρήγματος της εθνικής μας οικονομίας κατά τη διάρκεια του 2013. 
Οι κυβερνητικές αερολογίες περί αναμενόμενης ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας τους επόμενους μήνες λόγω αύξησης των εξαγωγών, αποκαλύπτουν την τεχνοκρατική ανεπάρκεια του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών το 2008 ανήλθαν σε 54 δις ευρώ. Αν οι εξαγωγές της χώρας διαμορφωθούν το 2013 στα επίπεδα του 2012, δηλαδή 49 δις ευρώ, καθίσταται εμφανές ότι η κάμψη του εξωτερικού μας εμπορίου, συμβαδίζει με την παρατεταμένη ύφεση της εθνικής οικονομίας μετά το 2008. Αν οι εξαγωγές της χώρας την επόμενη εικοσαετία, αν δεν σημειώσουν μέση ετήσια ποσοστιαία αύξηση τουλάχιστον 10%, αντικειμενικά είναι αδύνατον η οικονομία του τόπου να μπει σε διατηρήσιμη αναπτυξιακή τροχιά και να επιλυθεί ο γόρδιος δεσμός του δημοσιονομικού μας προβλήματος.»