19 Μαΐ 2013

Η διάσπαση του ΠΑΣΟΚ φοβίζει το Μαξίμου

Η κυβέρνηση μπορεί δημοσίως να επιχειρεί να καλλιεργήσει ένα κλίμα ευφορίας και «οικονομικής ανάκαμψης», εντούτοις στο παρασκήνιο είναι έντονος ο προβληματισμός για τις εξελίξεις στα άλλα δύο μικρότερα κόμματα που στηρίζουν...

την τρικομματική κυβέρνηση.
Κυρίως όμως αυτό που τους ανησυχεί είναι μια ενδεχόμενη διάσπαση του κατακερματισμένου έτσι κι αλλιώς ΠΑΣΟΚ.
Ο εμφύλιος που έχει ξεσπάσει στην Ιπποκράτους μεταξύ Βενιζέλου-Παπανδρέου, για την «μαύρη τρύπα» στα οικονομικά του κόμματος, μπορεί να οδηγήσει, όπως λένε στο Μαξίμου, σε διάσπαση του ΠΑΣΟΚ ή ακόμη και στην ανατροπή του Βενιζέλου.
Τα σενάρια που απασχολούν τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του είναι δύο, σε ότι έχει να κάνει με το ΠΑΣΟΚ.
Το πρώτο, κατά πόσο είναι πιθανό το ενδεχόμενο διάσπασης του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τις αναλύσεις που κάνουν και με βάση τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει, δεν είναι διόλου απίθανο μετά την δημοσιοποίηση του πορίσματος των ελεγκτών για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, η κρίση που θα ξεσπάσει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Αυτό που φοβίζει το Μαξίμου είναι να χωριστούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στα δύο, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για τη συνοχή της κυβέρνησης.
Το δεύτερο σενάριο αφορά τη στάση που θα κρατήσει ο Γιώργος Παπανδρέου, που σήμερα βρίσκεται "κατηγορούμενος" από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για την οικονομική διαχείριση επί ημερών του. Συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά δεν αποκλείουν μάλιστα, αν συνεχιστεί ο εμφύλιος στο ΠΑΣΟΚ, αργά ή γρήγορα να υπάρξει από βουλευτές, προσκείμενους στον Γ. Παπανδρέου, ακόμη και προσπάθεια ανατροπής του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Ο πρωθυπουργός, αξιολογώντας τον σπαραγμό και τον εμφύλιο στο ΠΑΣΟΚ,  καθώς και το γεγονός ότι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ στις δημοσκοπήσεις βρίσκονται πολύ κοντά στο να μην εισέλθουν στη βουλή στις επόμενες εκλογές, έδωσε σαφείς εντολές στους συνεργάτες του να πιέσουν τους υπουργούς ώστε να κλείσουν μέσα στο επόμενο δίμηνο όλες οι κρίσιμες κυβερνητικές εκκρεμότητες.
Επίσης ο Αντ. Σαμαράς, έχει δώσει οδηγίες σε υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη , με αφορμή τις προσυνεδριακές διαδικασίες, να τεθεί σε επιφυλακή ο κομματικός μηχανισμός, δια παν ενδεχόμενο…
Στο Μαξίμου μπορεί να ξορκίζουν τις πρόωρες εκλογές, αλλά γνωρίζουν πως κάτι τέτοιο δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τους ίδιους.
Κι αυτό γιατί το πολιτικό «ατύχημα» μπορεί να προέλθει ανά πάσα στιγμή από το αδύναμο ΠΑΣΟΚ. Και τότε οι πρόωρες κάλπες θα είναι αναπόφευκτες…
http://kentrinews.gr