16 Μαΐ 2013

Πωλητήριο σε ΤΤ και Proton μέσα στον Ιούλιο

Ιδιωτικοποίηση του Νέου Ταμιευτηρίου και της Νέας Proton Bank, δύο τράπεζες που έχουν περάσει στον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έως τις 15...
Ιουλίου έχει αποφασίσει η τρόικα και θα φέρει εις πέρας το Ταμείο.


Σύμφωνα με πληροφορίες της FMVoice.gr, η τρόικα ζητά να κλείσει ο κύκλος των κρατικών τραπεζών, με τις αποφάσεις για την τύχη των δύο τραπεζών να λαμβάνονται αμέσως μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά όχι αργότερα από το τέλος Ιουνίου, όπως προβλέπει και το επικαιροποιημένο Μνημόνιο (MoU) για τις τράπεζες.

Στην διαδικασία πώλησης του ΤΤ και της Proton «παρών» αναμένεται να δώσει η Eurobank, η διοίκησης της οποίας αλλά και το ΤΧΣ επιθυμούν την ενδυνάμωσή της, ώστε να αποκτήσει το συντομότερο δυνατό στρατηγικό επενδυτή και να επανακτήσει τον ιδιωτικό της χαρακτήρα. Η Eurobank μετά την αναστολή συγχώνευσης με την Εθνική θέλει να αναδειχθεί εκ νέου στον τέταρτο συστημικό πόλο. Πάντως, τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι ο δρόμος δεν θα είναι ελεύθερος για την Eurobank και ότι η ΕΤΕ, η μέχρι τέλος Απριλίου μητρική της, θα θελήσει για τον εαυτό της το ΤΤ. Ωστόσο, τις αποφάσεις θα τις πάρει το ΤΧΣ και το Ταμείο, όπως και η τρόικα, επιθυμεί να ενδυναμώσει τα... ατού της Eurobank ώστε να επανακάμψει και αυτή στον ιδιωτικό τομέα.

Το Μνημόνιο προβλέπει μεταξύ άλλων, και συντονισμένες κινήσεις αναδιάρθρωσης των υπολοίπων τραπεζών μετά την ανακεφαλαιοποίηση. Τα πιστωτικά ιδρύματα θα κληθούν να υποβάλλουν νέα πλάνα αναδιάρθρωσης έως τα τέλη Ιουλίου στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ (DGCom), κλιμάκιο της οποίας θα βρίσκεται έως την Παρασκευή στη Αθήνα, όπως ανέφεραν πηγές προσκείμενες στις εποπτικές αρχές.

Στα πλάνα αυτά, θα προβλέπεται η πώληση των μη τραπεζικών δραστηριοτήτων τους (ξενοδοχεία, ασφαλιστικές και εταιρείες real estate κ.α.) καθώς και ζημιογόνων θυγατρικών εντός και εκτός Ελλάδας. Με την απομόχλευση που θα επέλθει, οι ελληνικές τράπεζες θα μειώσουν το ενεργητικό και να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους θωράκιση.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τα μέσα Ιουνίου οι συστημικές τράπεζες (ΕΤΕ, Alpha και Πειραιώς) θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις αυξήσεις κεφαλαίου με κάλυψη της ελάχιστης συμμετοχής από ιδιώτες κατά 10%. Οι μη συστημικές, ουσιαστικά η Αττικής και η Probank, καλούνται μέχρι τότε, να έχουν βρει το σύνολο των απαιτούμενων κεφαλαίων από ιδιώτες επενδυτές, προκειμένου να αποφύγουν τη διάσπασή τους σε σε «καλή» και «κακή» τράπεζα.

Τι προβλέπει το νέο τραπεζικό Μνημόνιο

1. Οι τράπεζες πρέπει να έχουν δείκτη βασικών κύριων εποπτικών κεφαλαίων (Core Tier 1) στο 9%

2. Θα αναγνωριστεί ο αναβαλλόμενος φόρος στο 20%

3. Τα κεφάλαια που θα ανακτήσουν οι τράπεζες από την επαναγορά υβριδικών τίτλων θα μειώσουν τις συνολικές ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης, αλλά δεν θα προσμετρηθούν στο 10% της ιδιωτικής συμμετοχής στις ΑΜΚ

4. Οι καταθέσεις είναι εγγυημένες σε περίπτωση διάσπασης τραπεζών σε «καλή» και «κακή»

5. Έως τις 15 Ιουνίου Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Νέα Proton Bank θα έχουν ιδιωτικοποιηθεί

6. Δίδεται ένας μήνας παράτασης στις Αττικής και Probank να ανακεφαλαιοποιηθούν από ιδιώτες μετόχους

7. Οι τράπεζες μετά την ανακεφαλαιοποίηση θα καταρτίσουν σχέδια αναδιάρθρωσης τα οποία θα υποβληθούν προς έγκριση στην Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ, DGCom.

8. Θα πωληθούν οι μη τραπεζικές δραστηριότητες των τραπεζών και οι ζημιογόνες θυγατρικές την επόμενη τριετία - πενταετία

9. Τα μέλη του γενικού συμβουλίου του ΤΧΣ από 5 θα γίνουν 7

10. Θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του ΥΠΟΙΚ, της ΤτΕ και του ΤΧΣ για να διασφαλιστεί η πλήρης ανεξαρτησία και ο διαχωρισμός αρμοδιοτήτων του Ταμείου