Πάνω σε μια βραδυφλεγή βόμβα κάθεται η κυβέρνηση, παρά το κλίμα ευφορίας που καλλιεργεί το Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς που ακόμα είναι ...
επηρεασμένος από το ταξίδι του στην Κίνα, βρίσκεται αντιμέτωπος με σειρά προβλημάτων που του δημιουργούν βραχνά, ενόψει και της νέας έλευσης της τρόικας.
επηρεασμένος από το ταξίδι του στην Κίνα, βρίσκεται αντιμέτωπος με σειρά προβλημάτων που του δημιουργούν βραχνά, ενόψει και της νέας έλευσης της τρόικας.
Οι κυβερνητικές αρρυθμίες και οι κόντρες των κυβερνητικών εταίρων είναι παρούσες και η κυβερνητική μηχανή δείχνει να κολλάει και να μην κινείται με τους ρυθμούς που πρέπει.
Παρά την αντεπίθεση των τελευταίων ημερών από την κυβέρνηση σε επικοινωνιακό και πολιτικό επίπεδο, τα μηνύματα δεν είναι καλά, εάν δει κανείς τα νούμερα και τι κρύβουν, αφού και μόνο το στοιχείο, ότι το πρώτο τετράμηνο του 2013, καταγράφηκαν 306 εκατ. έλλειμμα, παρά τις άγριες περικοπές.
Το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο προβλήθηκε αρκετά, εξανεμίστηκε, αφού από τη μια υπάρχει η μείωση της κατανάλωσης και από την άλλη η υστέρηση εσόδων.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά ήρθε και η έκθεση του ΟΟΣΑ να θρυμματίσει τη «βιτρίνα» αισιοδοξίας του Γιάννη Στουρνάρα και να προσγειώσει ανώμαλα, όσους το τελευταίο διάστημα κάνουν λόγο για «φως στο τούνελ».
Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) προβλέπει ύφεση 4,8% του ΑΕΠ το 2013, έναντι 4,2% της πρόβλεψης του Μνημονίου και 4,6% του ΑΕΠ που εκτιμά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) κ. Γιώργος Προβόπουλος.
Για το 2014 ο ΟΟΣΑ προβλέπει ύφεση 1,2% του ΑΕΠ ενώ Μνημόνιο και η ΤτΕ κάνουν λόγο για σταδιακή ανάκαμψη.
Ο ΟΟΣΑ δεν αποκλείει να χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση από το ΔΝΤ και την ΕΕ και δεν αποκλείει νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
Ξεφουσκώνει και το περίφημο «success story»
Αυτά τα στοιχεία ήταν αρκετά για να δημιουργήσουν πανικό στο οικονομικό επιτελείο αλλά και στην κυβέρνηση που έβλεπαν να ξεφουσκώνει και το περίφημο «success story».
Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε τον κ. Στουρνάρα να πανηγυρίζει για τα επιτεύγματα του, να δίνει συγχαρητήρια στην κυβέρνηση -στον εαυτό του- και να βλέπει φως στο τούνελ!
Οι θυσίες των Ελλήνων δεν τελείωσαν, όπως μας υπόσχεται η κυβέρνηση, μετά την εκτίμηση της Κομισιόν για πρόσθετα μέτρα έρχεται και αυτή του ΟΟΣΑ , επιβεβαιώνοντας τις Κασσάνδρες ότι το πρόγραμμα δεν θα μείωνε το δημοσιονομικό κενό ως την λήξη του Μεσόπροθεσμου Προγράμματος.
Την ώρα που ο Υπουργός Οικονομικών πανηγυρίζει για τις δόσεις των δανεικών που εκταμιεύονται, τις οποίες ο ελληνικός λαός πληρώνει με δυσβάσταχτα μέτρα, έρχεται η εκτίμηση της έκθεσης ότι η πλήρης πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές θα παραμείνει δύσκολη και το 2014 διαψεύδοντας τις δικές του δηλώσεις για το αντίθετο.
Όλη η επικοινωνιακή προσπάθεια για βελτίωση του κλίματος εδράζεται στα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και σε δημοσιεύματα του ξένου τύπου για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση κατά των εργαζομένων και της δημόσιας περιουσίας με τη σημείωση ότι δεν υπάρχουν έντονες αντιδράσεις που να δρομολογούν κοινωνικές εντάσεις και εκρήξεις.
Η δημιουργική λογιστική τα πετυχαίνει όλα, για λίγο, όπως με την είσοδο μας στην ΟΝΕ. Το μυστικό στη συγκράτηση του πρωτογενούς ελλείμματος είναι ότι το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου αποφασίστηκε μεγάλη μείωση των πρωτογενών δαπανών κατά 1,45 δισ. ευρώ.
Η έκθεση του Οργανισμoύ για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη ακυρώνει τις προβλέψεις για την ελληνική οικονομία της Τράπεζας της Ελλάδας.
Όπως επισημαίνεται στην εξαμηνιαία έκθεση του διεθνούς οργανισμού για την πορεία των οικονομιών των κρατών μελών του, τάσεις ανάκαμψης της οικονομίας θα παρατηρηθούν στη διάρκεια του 2014, κυρίως χάρις στις βελτιούμενες εξαγωγές.
Ωστόσο, η διεθνής ύφεση και οι παρενέργειες από σειρά κυβερνητικών αποφάσεων έπληξαν τα αποτελέσματα των εταιρειών του ΧΑ τοπρώτο τρίμηνο του 2013. Η υποχώρηση του κύκλου εργασιών των μοναδικών επιχειρήσεων που άντεξαν την τελευταία διετία στέλνουν επιπλέον ανησυχητικά μηνύματα.
Παράλληλα, όπως εκτιμά ο Οργανισμός θα υπάρξουν επιπλοκές στη δυνατότητα της Αθήνας να επιστρέψει στις αγορές, καθώς η βαθύτερη ύφεση μπορεί να αναγκάσει την ευρωζώνη και το ΔΝΤ σε έκτακτο δανεισμό.
Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι χρειάζεται αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος, από τη λογιστική πολιτική των δόσεων και των δημοσιονομικών μέτρων να εφαρμοστούν πολιτικές που θα αυξήσουν τη ρευστότητα και θα ενισχύσουν την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας.
Το πρόγραμμα δεν βγαίνει, οι ευχές δεν πείθουν ότι η ανάπτυξη έρχεται, αντίθετα η ύφεση βαθαίνει το 2013, η προοπτική ανάκαμψης για το 2014 απομακρύνεται και οι αποκρατικοποιήσεις καθυστερούν.
Η εικονική αισιοδοξία θα γυρίσει μπούμερανγκ, οι αγορές περιμένουν τα στοιχεία που έχει υποσχεθεί η ελληνική κυβέρνηση.
Σε διαφορετική περίπτωση οι επιπτώσεις θα είναι οδυνηρές, ενώ θα έπρεπε να προετοιμαστούμε για τα χειρότερα συνεχίζουμε να κάνουμε την προεκλογική καμπάνια της Μέρκελ.
Χωρίς ένα εθνικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης και ανάπτυξης η χώρα δεν θα βγει από την κρίση αλλά θα παραμείνει παγιδευμένη σε ένα σπιράλ ύφεσης χωρίς πάτο.
Ο πανικός του κ. Στουρνάρα ήταν τέτοιος που βγήκε στο Reuters να ανακοινώσει πως η Ελλάδα θα προχωρήσει σε έκδοση ομολόγων το 2014!
Μιλώντας ο κ. Στουρνάρας δήλωσε πως η έκδοση ομολόγων που θα επιδιώξει η Ελλάδα να προχωρήσει εντός του 2014 θα είναι μικρή. Ποια οι σκοπιμότητα μιας τέτοιας αναγγελίας ένα χρόνο πριν;
Μάλιστα, ο κ. Στουρνάρας διευκρίνισε πως οι πληρωμές για τους τόκους πλέον έχουν μειωθεί πολύ, ενώ αποσαφήνισε πως μεγάλο μέρος των λήξεων έχει μεταφερθεί για το μέλλον!
Και τώρα πια έχουμε μια σαφή εικόνα του άδηλου μέλλοντος που έγινε οδυνηρό παρόν…