4 Ιουν 2013

«Γκρεμίστηκαν» ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ – Συρρικνώθηκαν έως 58% στις εκλογές του ΕΚΑ

Την αρχή του τέλους του συστήματος το οποίο επικράτησε στο συνδικαλιστικό κίνημα τα τελευταία 30 χρόνια σηματοδοτούν κατά την άποψη πολλών συνδικαλιστών τα αποτελέσματα της κάλπης του μεγαλύτερου εργατικού κέντρου της χώρας, του...
Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ) που έκλεισε το βράδυ του Σαββάτου. Η διάσπαση της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ οδήγησε στη συρρίκνωση των δυνάμεων τους κατά 58% και 50%, αντίστοιχα, προαναγγέλλοντας σταδιακές, χωρίς να αποκλείεται και ραγδαίες ανάλογα με την εξέλιξη των πραγμάτων, ανατροπές εντός της ΓΣΕΕ.
Πρώτη δύναμη αναδείχθηκε η προσκείμενη στο ΚΚΕ συνδικαλιστική παράταξη καταλαμβάνοντας 9 έδρες, όσες δηλαδή και τις αμέσως προηγούμενες αρχαιρεσίες του 2010. Η ΠΑΣΚΕ που πρόσκειται στον κ. Γιάννη Παναγόπουλο, τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, έπεσε από την πρώτη στη δεύτερη θέση μένοντας με 5 έδρες από 12 που κατείχε μέχρι πρότινος. Στην τρίτη θέση ήρθε η προσκείμενη στο ΣΥΡΙΖΑ συνδικαλιστική παράταξη (Αυτόνομη Παρέμβαση) με 5 έδρες, από 3 την προηγούμενη φορά.
Την 4η θέση κατέλαβε η Νέα Πορεία, η συνδικαλιστική παράταξη που διαμορφώθηκε μετά την πρόσφατη αποχώρηση σημαντικών στελεχών από τη ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα. Οι επικεφαλής της μπορούν να νιώθουν «νικητές» αφού κέρδισαν 4 έδρες και αμέσως μετά από αυτούς ήρθε η ΠΑΣΚΕ Συνεργαζόμενοι της κυρίας Σ. Σαλουφάκου (ηγήθηκε της παράταξης που αποτέλεσε το μεγάλο αντίπαλο της ΠΑΣΚΕ Παναγόπουλου) και στην 5η θέση, με 3 έδρες έμεινε η ΔΑΚΕ ΙΤ της οποίας ηγείται ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Νίκος Κιουτσούκης.
Δύο έδρες, αντί μιας στις προηγούμενες αρχαιρεσίες, κατέλαβε και το ψηφοδέλτιο της Αγωνιστικής Ταξικής Ενότητας που αύξησε κατά πολύ τις δυνάμεις της. Δεν κατέλαβαν έδρα πρώην «γαλάζια» συνδικαλιστικά στελέχη τα οποία πρόσκεινται στους «Ανεξάρτητους Ελληνες» και κατέβηκαν ως «Ανεξάρτητοι Συνδικαλιστές», καθώς και η «Αντεπίθεση Εργαζομένων».
Αλλαγή δεδομένων
Πλέον, με βάση τους νέους συσχετισμούς στο ΕΚΑ, όλα δείχνουν ότι η επόμενη ημέρα στο συνδικαλιστικό κίνημα θα είναι διαφορετική. Οι αλλαγές που συντελούνται εδώ και τουλάχιστον 2 χρόνια στο πολιτικό επίπεδο ελέω και της κρίσης, διαφάνηκε ότι εδώ και καιρό έχουν επηρεάσει και το σύστημα το οποίο κυριάρχησε τα τελευταία 30 χρόνια στη ΓΣΕΕ και στην ΑΔΕΔΥ καθώς και στα περισσότερα ισχυρά δευτεροβάθμια αλλά και πρωτοβάθμια σωματεία.
Το κυρίαρχο στοιχείο που «αναδείχθηκε» από την κάλπη του ΕΚΑ είναι η συρρίκνωση των δυνάμεων της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, των δύο προσκείμενων στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ συνδικαλιστικών παρατάξεων. Η αποχώρηση βασικών μέχρι πρότινος στελεχών τους, τα οποία δηλώνουν ότι δεν μπορούν να ακολουθήσουν τη μνημονιακή «γραμμή» της Ιπποκράτους και της Συγγρού, υποδηλώνει τη σταδιακή ανατροπή του συστήματος που κυριάρχησε –και- στο συνδικαλιστικό στερέωμα από το 1980 και μετά. Η ανάδειξη νέων συνδικαλιστικών παρατάξεων κινούμενων στους χώρους της κεντροδεξίας και της κεντροαριστεράς, σε συνδυασμό με την αύξηση της δύναμης των αριστερών ψηφοδελτίων αφήνει να διαφανεί ότι μέσα στην επόμενη τριετία, το αργότερο, η ΓΣΕΕ θα έχει αλλάξει «προφίλ».
Παράλληλα, η συρρίκνωση των δυνάμεων της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, με κεντρικά στελέχη τους να αποχωρούν ξεκινώντας αυτόνομες πορείες, επιβεβαιώνει ότι οι πάλαι ποτέ ακλόνητοι κομματικοί «μηχανισμοί» του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ τείνουν να διαλυθούν, εξαιτίας των πολιτικών επιλογών των ηγεσιών τους από το 2010 και μετά.
 http://www.nez.gr