11 Ιουν 2013

Καθηγητές – «δεσμώτες» στα φροντιστήρια με 5 ευρώ την ώρα και χωρίς ασφάλιση

Με 5 ευρώ την ώρα, με συμβάσεις «α λα καρτ» ή χωρίς ασφάλιση σε πολλές περιπτώσεις, απασχολούνται πλέον οι καθηγητές στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών, όπως κατήγγειλαν οι...
επικεφαλής του Σωματείου Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης και Ξένων Γλωσσών.
Μάλιστα, η κυβέρνηση και στο συγκεκριμένο κλάδο προωθεί προγράμματα «ψευδοκατάρτισης» μέσω των οποίων οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων δύνανται να παίρνουν ανασφάλιστο προσωπικό με «ρεγάλο» της τάξης των 400 ευρώ το μήνα (!) τα οποία μάλιστα καταβάλλονται από τον κρατικό κορβανά.
Σύμφωνα με πληροφορίες του left.gr και του thesstoday.gr, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν τα μέλη του Σωματείου Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης – Βόρειας Ελλάδος (ΣΕΦΙΕ), επισήμαναν ότι η κατάσταση στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης έχει φτάσει στο απροχώρητο και για αυτό ξεκινούν σειρά κινητοποιήσεων διεκδικώντας συλλογικές συμβάσεις εργασίας και άλλα οικονομικά και θεσμικά αιτήματα.
Όπως τόνισαν τα μέλη του ΣΕΦΙΕ, με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, οι εργοδότες, πολλοί από τους οποίους δεν τις εφάρμοζαν, ξεσάλωσαν, μειώνοντας ακόμη περισσότερο τα ήδη χαμηλά ωρομίσθια, τα οποία κυμαίνονται μεταξύ 5 και 6 ευρώ, τη στιγμή που με τις συλλογικές συμβάσεις αμείβονταν με περίπου 9,3 ευρώ. Οι εργοδότες δεν δίνουν πολλές ώρες στους καθηγητές, πολλοί από τους οποίους αναγκάζονται να εργάζονται σε 2 η και περισσότερα φροντιστήρια για να εξασφαλίσουν έναν ανθρώπινο μισθό.
«Είλωτες» μέσω προγραμμάτων «ψευτοκατάρτισης»
Επίσης, τα μέλη του ΣΕΦΙΕ δήλωσαν ότι «οι εργοδότες, επιχειρούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, βάσει του οποίου θα προσλαμβάνονται στα φροντιστήρια για 6 μήνες, εργαζόμενοι κάτω των 29 ετών, με 5 – 6 ευρώ την ώρα, τα οποία μάλιστα θα επιδοτούνται οι εργοδότες, χωρίς κανένα άλλο δικαίωμα». Αυτό όπως υποστηρίζουν θα έχει ως αποτέλεσμα, οι εργοδότες να ρίξουν περεταίρω το κόστος για τους υπόλοιπους εργαζόμενους, τους οποίους πλέον και δεν θα χρειάζονται από τη στιγμή που μπορούν να εξασφαλίσουν φθηνότερο εργατικό δυναμικό. Στο πρόγραμμα όπως λένε, θα μπουν τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, ενώ προς το παρόν, δεν θα συμμετάσχουν τα μέσης εκπαίδευσης.
http://www.nez.gr