16 Ιουν 2013

80 δισ. έβγαλε η Γερμανία από τις ζωές μας.

Ογδόντα δισ. ευρώ εξοικονόμησε η Γερμανία από την αρχή της κρίσης, λόγω της πτώσης των αποδόσεων των γερμανικών ομολόγων. Αυτό ισχυρίζεται σε έκθεσή του το Institute for World Economy (IfW) που εδρεύει στο Κίελο της Γερμανίας. Οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων έχουν πέσει σε επίπεδα ρεκόρ τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα, υπήρξαν διαστήματα όπου...
τα ομόλογα μικρής ωρίμανσης είχαν αρνητικές αποδόσεις. Δηλαδή, όσοι επένδυαν σ' αυτά δεν κέρδιζαν, αλλά πλήρωναν τη γερμανική κυβέρνηση για να τη δανείσουν.
Καθιστώντας τα γερμανικά ομόλογα ασφαλές καταφύγιο (safe haven) εν μέσω της κρίσης της Ευρωζώνης, το Βερολίνο στήριξε σημαντικά τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, ευνοώντας ταυτόχρονα τους αντίστοιχους προϋπολογισμούς των ομοσπονδιακών κρατιδίων (Lander).
Στην έκθεση υπολογίζεται πως οι πληρωμές τόκων πέρυσι ήταν 10 δισ. ευρώ λιγότερες από ό,τι θα ήταν σε ένα βασικό σενάριο με σημείο αναφοράς το μέσο όρο των αποδόσεων τη δεκαετία 1999-2008. Η δε εξοικονόμηση για το τρέχον έτος αναμένεται να ανέλθει στα 13 δισ. ευρώ. Αθροίζοντας όλα τα κέρδη που οφείλονται στα χαμηλότερα επιτόκια ομολόγων και έντοκων γραμματίων το διάστημα 2009-2013 προκύπτει το ποσό των ογδόντα δισ. ευρώ περίπου.
Με βάση ένα μοντέλο όπου το IfW συνυπολογίζει τον οικονομικό κύκλο και τα επιτόκια της ΕΚΤ τη δεκαετία πριν από την κρίση προκύπτει ότι τα 2 από τα 10 δισ. ευρώ του 2012 και τα 3 από τα 13 δισ. ευρώ του 2013 οφείλονται στο φαινόμενο «safe haven». «Αυτά δεν θα υπήρχαν αν οι άλλες χώρες δεν είχαν προβλήματα», γράφει η έκθεση, που κάνει αναφορά και στη Γαλλία. Ο κρατικός προϋπολογισμός της γαλλικής κυβέρνησης ευνοείται από τις σε στορικά χαμηλά αποδόσεις των ομολόγων, αλλά όχι από το φαινόμενο του ασφαλούς καταφυγίου που ωθεί τους επενδυτές να χρηματοδοτούν το γερμανικό χρέος με αντάλλαγμα περισσότερη ύφεση για τις ζωές των άλλων στην οικονομία της Ευρωζώνης.
Οπως, εξάλλου, καταλήγει η έκθεση, οι χαμηλές ομολογιακές αποδόσεις δεν είναι μέτρο υπολογισμού των γερμανικών δεσμεύσεων προς τις χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση χρέους.
ΑΔΑΜ ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ
Πηγή:  enet.gr