22 Ιουν 2013

AΝΑΛΥΣΗ: Η χώρα σε παρατεταμένη κρίση και αστάθεια

Του Σεραφείμ Π. Κοτρώτσου: Το ελληνικό "πειραματόζωο" οδηγείται σε νέες επικίνδυνες ατραπούς μετά τις γερμανικές εκλογές

Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος αναλαμβάνουν την ευθύνη να κρατήσουν εν ζωή μια κυβέρνηση που αποτελεί, εκ των πραγμάτων, πλέον, μία "μαγική εικόνα"...


Σε λιγότερο από 100 μέρες η Άνγκελα Μέρκελ, και η επιχειρηματική ελίτ που στην στηρίζει, φθάνει στις κάλπες. Τα κέντρα πολιτικών αποφάσεων στη Γερμανία και στις διεθνείς αγορές επιθυμούν μία σχετικά άνετη ανανέωση της θητείας της.
Το ελληνικό "πειραματόζωο" δεν θα μπορούσε, επ'  ουδενί, να βρεθεί σε απόλυτη πολιτική αστάθεια πριν τις γερμανικές κάλπες. Η εντύπωση ότι η ελληνική οικονομία διασώθηκε χάρη στην εμμονική γερμανική αντίληψη περί λιτότητας και πειθαρχίας, παρότι αυτή έχει βυθίσει σε ύφεση ολόκληρη την Ευρώπη, δεν μπορεί και δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο.
Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει μία χώρα σε επίπλαστη ηρεμία, μια χώρα που ζει το προοίμιο ενός success story που οφείλεται στην μνημονιακή πολιτική γερμανικής εμπνεύσεως.
Ο Αντώνης Σαμαράς βρέθηκε αντιμέτωπος με διλήμματα, πιθανώς και απειλές (π.χ το ΔΝΤ απείλησε να διακόψει τη χρηματοδότηση). Δεν έπρεπε να πάει σε εκλογές. Και δεν πήγε. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, άνθρωπος που έχει διαπραγματευθεί την ίδια πολιτική με τους ίδιους ανθρώπους στο εξωτερικό, προσφέρθηκε να στηρίξει την παραπαίουσα κυβέρνηση.
Θα πορευθούν χωρίς τον Φώτη Κουβέλη. Το ερώτημα είναι για πόσο.
Η χώρα έχει εισέλθει σε φάση πολιτικής αστάθειας, τα συμπτώματα, απλώς, θα εκδηλωθούν έντονα μετά τις γερμανικές εκλογές. Όταν θα πρέπει να ληφθούν εξαιρετικά επώδυνες αποφάσεις εξαιτίας του εκτροχιασμού της οικονομίας.
Η πολιτική κρίση θα είναι παρατεταμένη και ίσως οδηγήσει σε ένα ακόμα μοντέλο "κυβέρνησης Παπαδήμου", πιθανότατα, όμως, σ εκλογές πριν το τέλος του έτους.
Μαζί με την κυβερνητική κρίση θα επιστρέψουν ακόμα και τα σενάρια εξόδου από το ευρώ.
 http://opinion24.gr