23 Ιουν 2013

"Έτσι δεν γίνεται δουλειά - Η υπερβολική λιτότητα ρίχνει την Ελλάδα στον γκρεμό"

Ο ηγέτης των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Πέερ Στάινμπρουκ, υποστηρίζει πως με το σύνθημα «οικονομίες, οικονομίες, οικονομίες» δεν γίνεται δουλειά, σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, σχολιάζοντας πως η υπερβολική λιτότητα ρίχνει την Ελλάδα στον γκρεμό.
Ερωτηθείς ποιο θεωρεί πως είναι το βασικό λάθος στην ..
πολιτική της Άνγκελα Μέρκελ, ο Στάινμπρουκ κάνει λόγο για μονοδιάστατη αντιμετώπιση της κρίσης.
«Η ανάλυση αυτή λέει ότι έχουμε να κάνουμε μόνο με μία δημοσιονομική κρίση. Γι' αυτό και η απάντησή της σε αυτό είναι αιματηρές οικονομίες, Με αποτέλεσμα ορισμένες χώρες να διολισθαίνουν αναπόφευκτα σε έναν φαύλο κύκλο, ο οποίος συνίσταται σε μικρή ανάπτυξη, υψηλή ανεργία, λιγότερα έσοδα, μεγάλα προβλήματα στην αναχρηματοδότηση, κάθετη αύξηση των spreads, με επακόλουθη υποβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης, και πάει λέγοντας», σημειώνει.
Ο Στάινμπρουκ επισημαίνει ότι ένα νέο «σχέδιο Μάρσαλ» για την Ελλάδα θα βοηθούσε πολύ, όπως βοήθησε και τη μεταπολεμική Γερμανία, ενώ ερωτηθείς σχετικά με ένα ενδεχόμενο νέο “κούρεμα” ελληνικού χρέους δε δίνει σαφή απάντηση, υπογραμμίζοντας πως «πρέπει να ζυγίσουμε καλά το θέμα, γιατί οι επιπτώσεις του είναι πολύ αμφιλεγόμενες».
Όσο για το «λουκέτο»στην ΕΡΤ, ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών τονίζει: «Είναι ανησυχητικό μήνυμα για τη δημοκρατία. Η απόφαση είναι προβληματική, επειδή οι μόνοι τηλεοπτικοί σταθμοί που λειτουργούν τώρα είναι ιδιωτικοί. Και αυτό εύκολα θα μπορούσε να παρεξηγηθεί ως προσπάθεια επηρεασμού του δημόσιου τρόπου ενημέρωσης, μίας ανεξάρτητης δηλαδή πηγής πληροφοριών, η οποία τίθεται κυριολεκτικά εκτός λειτουργίας».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr