29 Ιουν 2013

Στη Βουλή το θέμα της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας από τον Βουλευτής της Νέας ΜΕΡΑς Γιάννη Κουράκο

Ερώτηση προς του υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών κατέθεσε σήμερα ο Βουλευτής Β' Πειραιά του Κόμματος «Νέα ΜΕΡΑ» κ. Γιάννης Κουράκος ζητώντας του να του απαντήσουν αν προτίθενται να προβούν σε....
απολύσεις εργαζομένων στην ΕΑΒ, ΕΑΣ, ΕΛΒΟ ή αν σκοπεύουν να κλείσουν αυτές τις εταιρίες.
Ακόμη  ο κ. Γιάννης Κουράκος ερώτα τους υπουργούς να του επαναβεβαιώσουν αν υπάρχουν υποχρεώσεις ξένων κρατών προς την ΕΑΒ και σε τι ύψος αποτιμώνται. Παράλληλα ζητά από την κυβέρνηση να μάθει σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό της ΕΑΒ.

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ :
κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας,
κ. Υπουργό Οικονομικών.
Θέμα : « Λουκέτο στην ελληνική αμυντική βιομηχανία»
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, τους τελευταίους μήνες παρακολουθούμε μια προσπάθεια συστηματικής απαξίωσης της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας , την οποία προτίθεται, κατά τα δημοσιεύματα, να «θυσιάσει» η Κυβέρνηση στο πλαίσιο της μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.
Συγκεκριμένα, παρουσιάζονται μια σειρά από παραγγελίες προς εκτέλεση ύψους πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στην ΕΑΣ, τις οποίες δε μπορεί να χρηματοδοτήσει αυτόνομα παρά το γεγονός ότι το συνολικό κόστος δεν υπερβαίνει τα 30 εκ. ευρώ. Υπενθυμίζεται παλαιότερη δήλωση του κ.Μπεγλίτη, ως αρμόδιου Υπουργού, τον Ιανουάριο του 2011 ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το βασικό πρόβλημα της ΕΑΒ είναι η έλλειψη προσωπικού και όχι η έλλειψη παραγωγής αφού η εταιρεία είχε συνάψει σύμβαση με αμερικάνικες εταιρείες ύψους 1 δις ευρώ.
Αντίστοιχα, ο Πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων αναφέρει σε δημόσιες καταγγελίες του ότι το ελληνικό δημόσιο  παρουσιάζει υστέρηση ακόμη και στην είσπραξη οφειλών από ξένα κράτη όπως είναι το Ιράκ.
Τέλος, όσον αφορά στη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα της εταιρείας αναφέρεται ότι συγκεκριμένα είδη αποκλειστικής παραγωγής της ΕΑΒ  τυγχάνουν ευρείας εκτίμησης με αποκορύφωμα τη βράβευση της εταιρείας από διεθνείς φορείς.
Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι Υπουργοί:
  • Επιβεβαιώνονται οι υποχρεώσεις ξένων κρατών προς της ΕΑΒ και σε τι ύψος αποτιμώνται;
  • Επιβεβαιώνεται το γεγονός ότι η ΕΑΒ αδυνατεί να καλύψει παραγγελίες εξαιτίας έλλειψης χρηματοδότησης και αν ναι σε τι ύψος ανέρχονται οι ανάγκες χρηματοδότησης συγκριτικά με τις συμβάσεις;
  • Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί ή προτίθεται η Κυβέρνηση προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό της ΕΑΒ;
  • Επιβεβαιώνονται πληροφορίες που διαχέονται από δημοσιογράφους ότι η Κυβέρνηση προτίθεται να απολύσει εργαζόμενους των ΕΑΒ,ΕΑΣ,ΕΛΒΟ ή να προβεί ακόμη και σε «λουκέτο»;

Ο ερωτών Βουλευτής

                                           Γιάννης Κουράκος