26 Ιουν 2013

Κτήμα Εύχαρις: Πώς ένας Έλληνας επιχειρηματίας και η Γερμανίδα σύζυγός του μετέτρεψαν μία πλαγιά των Γερανείων στα Μέγαρα σε μικρή «Βουργουνδία» [εικόνες]

«Οι Δρόμοι του κρασιού» της Γερμανίας, είναι μια περιοχή που αρχίζει από το Ρήνο και φτάνει μέχρι την Αλσατία, εκεί είναι ο τόπος στον οποίο μεγάλωσε η Eva-Maria Boehme από μια παραδοσιακή οικογένεια Γερμανών αμπελουργών....

Ακολουθώντας τους δρόμους αυτούς, η Eva-Maria Boehme και ο Χάρις Αντωνίου καλλιεργούν στην ελληνική γη αυτόχθονες και διεθνείς ποικιλίες αμπελιών και παράγουν κρασί που διατίθεται στην Ελληνική αγορά και σε χώρες του εξωτερικού.
«Το κρασί μας έχει χαρακτήρα. Είναι φτιαγμένο με προσωπική φροντίδα και αγάπη καθώς και με τη χρήση των πιο σύγχρονων οινολογικών μεθόδων. Η επεξεργασία των σταφυλιών χωρίς αντλίες, με μικρές πιέσεις στα πνευματικά πιεστήρια, οι ψυχόμενες δεξαμενές και η ωρίμανση σε υπόγειες κάβες διασφαλίζει την υψηλή ποιότητα των κρασιών μας», εξηγεί η Eva-Maria Boehme.
Το Κτήμα Εύχαρις αποτελεί μια πρότυπη γεωργική εκμετάλλευση, που αφορά την παραγωγή και εμφιάλωση εκλεκτών ποικιλιών κρασιού με τη σφραγίδα Εύχαρις.
Το Εύχαρις αντιστοιχεί σε μια έκταση 180 στρεμμάτων χαμηλών χωμάτινων λόφων στους πρόποδες των Γερανείων, σε υψόμετρο 380-400μ. ανάμεσα σε δυο θάλασσες Κορινθιακό και Σαρωνικό. Το Κτήμα απέχει μόλις μια ώρα από την πολύβουη πόλη των Αθηνών.
Η αναμπέλωση του Κτήματος ξεκινά από το 1988. Από τότε μέχρι σήμερα τίποτα δεν γίνεται χωρίς την λεπτομερή μελέτη από τους ιδιοκτήτες του, οι οποίοι έχουν αφιερωθεί εξολοκλήρου στην παραγωγική διαδικασία του κρασιού.
Η αγάπη των ιδιοκτητών για την καλλιέργεια των αμπελιών και την παραγωγή των κρασιών τους ώθησε να χαρίσουν τα αρχικά των ονομάτων τους στο Κτήμα θεωρώντας τα πνευματικά τους παιδιά (Eva -Maria Boehme και Χάρις Αντωνίου).
Τα κρασιά Εύχαρις έχουν κερδίσει την αγάπη και αποδοχή του κόσμου για την εκλεκτή ποιότητα και γεύση τους, πράγμα το οποί επιβεβαιώνεται από τα πολλά βραβεία με τα οποία διακρίνονται κάθε χρόνο σε διαγωνισμούς κρασιού τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
ΓΕΡΑΝΕΙΑ ΟΡΗ
Τα Γεράνεια όρη εκτείνονται από την κοιλάδα των Μεγάρων και την Κακιά Σκάλα μέχρι το ακρωτήριο Ηραίον στην Περαχώρα Λουτρακίου και περιβάλλονται από τους κόλπους Σαρωνικού, Κορινθιακού και Αλκυονιδών. Είναι βραχώδη, με απότομες πλαγιές και μεγάλες χαράδρες και η κορυφή τους βρίσκεται στη θέση Μακρυπλάγι (Ελατιά) στα 1369 μέτρα. Είναι κατάφυτα από πεύκα (Χαλέπιος Πεύκη) και τα ψηλότερα σημεία τους σκεπάζει η κεφαλληνική ελάτη. Η θαμνώδης βλάστηση είναι πλούσια και έχουν καταγραφεί 950 είδη και υποείδη φυτών, πολλά από αυτά σπάνια. Πλατάνια βελανιδιές, πουρνάρια αριές και μυρτιές συμπληρώνουν τη χλωρίδα του βουνού. Την πανίδα τους αποτελούν τσακάλια, αλεπούδες, λαγοί, γεράκια κ.ά. Η περιοχή έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευμένων Περιοχών (Natura 2000).
Σύμφωνα με την παράδοση που μας διέσωσε ο Παυσανίας για την ονομασία του όρους, στην εποχή του Δευκαλίωνα που έγινε ο μεγάλος κατακλυσμός και που τα νερά φθάσανε ως τις κορυφές των βουνών, ο Μέγαρος - γιός του Δία και της Σιθνίδας νύμφης, σώθηκε από τον πνιγμό κολυμπώντας προς την κορυφή των Γερανείων, οδηγημένος από τις φωνές των γερανών που πετούσαν προς το ίδιο βουνό. Το περιστατικό αυτό έγινε αφορμή να ονομαστεί το βουνό Γεράνεια. Πρόκειται για ένα ανεκτίμητης αξίας οικοσύστημα που διασώζεται αλώβητο στην Αττική, αποτελώντας κεντρικό της πνεύμονα. Η διατήρηση του περιβαλλοντικού πλούτου των Γαρανείων μέχρι σήμερα οφείλεται στον καλό συντονισμό των Υπηρεσιών αλλά και στην σπουδαία εθελοντική δράση Συλλόγων και πολιτών. Ο αθλητικός όμιλος ¨ΚΟΥΡΟΣ¨, το Σώμα Έρευνας και Διάσωσης Μεγάρων, ο Κυνηγετικός Σύλλογος, με την συμβολή του Δήμου Μεγαρέων, του Δασαρχείου, του Πυροσβεστικού Σταθμού και του Α/Τ. Μεγάρων, φυλάσσουν σαν κόρη οφθαλμού την περιοχή κατά τους θερινούς μήνες.
Σύμφωνα με την έρευνα περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο Δήμο Μεγαρέων, τα απολιθώματα χλωρίδας και πανίδας στην κοιλάδα του χειμάρρου Μαυρατζά, καθώς και πάνω από το Αλεποχώρι δίπλα στο δημόσιο δρόμο, αποτελούν περιοχές εξαιρετικού γεωλογικού παλαιοντολογικού ενδιαφέροντος, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, τόσο από επιστήμονες όσο και από ομάδες με ειδικά ενδιαφέροντα και απλούς πολίτες. Η επίσκεψη και παραμονή επισκεπτών στις προστατευόμενες περιοχές των Μεγάρων μπορεί να λειτουργήσει σαν υπαίθριο σχολείο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του ευρύτερου κοινού, παρέχοντας την δυνατότητα για την κατάλληλη περιβαλλοντική αγωγή και αυξάνοντας τη γνώση, την κατανόηση και την εκτίμησή τους για το περιβάλλον.
Η μοναδική θέα ταυτόχρονα σε δύο θάλασσες και μέχρι τις κορυφές του Παρνασσού, η ποικιλία των διαδρομών, μαζί με τα αναρίθμητα σηματοδοτημένα και μη μονοπάτια καθιστούν τα Γεράνεια προσφιλή τόπο προορισμού για κάθε φυσιολάτρη, προσφέροντας μοναδική ευκαιρία για αναρρίχηση, πεζοπορία και ορεινή ποδηλασία. Εδώ υπάρχει μεγάλη ποικιλία ενδιαφέροντων διαδρομών, από ένα απλό περίπατο μέχρι δύσκολες πορείες σε σχεδόν αδιάβατες περιοχές. Μόλις μια ώρα από Αθήνα, ένας προορισμός μέσα σε ένα καταπράσινο βουνό για να τα περπατάς και να αισθάνεσαι ότι ξανά γεννιέσαι.