9 Ιουν 2013

Η επέλαση των Ρώσων μεγιστάνων





Μπορεί η κρίση να επέλεξε την χώρα μας ως..
. μόνιμη κατοικία, οι Κροίσοι όμως δείχνουν να την προτιμούν για εξοχική. Ερωτευμένοι κυριολεκτικά με το μοναδικό ελληνικό τοπίο, η διεκδίκηση έστω και ενός μικρού κομματιού από αυτόν τον παράδεισο, για εκείνους δεν αποτελεί τίποτε λιγότερο από την Ιθάκη της προσωπικής τους περιπέτειας και από την πραγματοποίηση τού απόλυτου και αδιαπραγμάτευτου ονείρου.
Το τοπίο που μαγεύει τους Ρώσους μεγιστάνες
Το τοπίο που μαγεύει τους Ρώσους μεγιστάνες
Παρέλαση γίνεται λοιπόν τον τελευταίο καιρό από δεκάδες μεγιστάνες που τα ονόματά τους έχουν πλέον μόνιμο ...στασίδι στην λίστα του Forbes, σαν υποψήφιοι γαμπροί που έχουν βγει στην τσάρκα για μια πτωχή -πλήν τιμία και πανέμορφη νύφη. Μα η νύφη αυτή τη φορά δεν είναι κάποια από τις γνωστές κυκλαδίτισσες, αυτές ίσως σε λίγο καιρό να μοιάζουν «ταπεινές συγγενείς», αφού τις έχουν καπαρώσει ...απλές διασημότητες και συνήθεις VIP...

Άλλες είναι οι περιοχές πλέον που δείχνουν να γνωρίζουν δόξες, όπως το Πόρτο Χέλι που έχει αρχίσει να αποκτά αίγλη πριγκιπάτου και μάλιστα με πρίγκιπες προερχόμενους από τη Ρωσία, μια χώρα που ξέρει πώς να τους φτιάχνει.

Στο εκπληκτικό αυτό μέρος ενδιαφέρθηκε να αποκτήσει ένα «φτωχικό» ο Ρώσος Ρόμαν Αμπράμοβιτς, φέτος δείχνει να ενδιαφέρεται και ο συμπατριώτης του Όλεγκ Ντεριπάσκα, ο επωνομαζόμενος και «βασιλιάς του αλουμινίου», καθώς από την απόλυτη ένδεια κατάφερε να δημιουργήσει την πρώτη βιομηχανία επεξεργασίας αλουμινίου σε ολόκληρη τη Ρωσία και μία από τις δέκα μεγαλύτερες του κόσμου.

Το ταπεινό σκάφος του Όλεγκ
Το ταπεινό σκάφος του Όλεγκ
Πέρυσι ο Ρώσος μεγιστάνας είχε επισκεφθεί την περιοχή του Πόρτο Χέλι, με την παρουσία του να είναι αδύνατον να περάσει απαρατήρητη, καθώς, μόνο το προσωπικό του σκάφος, η «Queen K» για πολλές ημέρες αποτέλεσε το μεγαλύτερο αξιοθέατο της περιοχής. Με 72 μέτρα μήκος και ανατολίτικο στυλ διακόσμησης και φυσικά ένα μόνιμο ελικόπτερο στην διάθεσή του όλο το 24ωρο, ο 40χρονος νεόκροισος είχε καταφέρει, να βγάλει σεργιάνι στην περιοχή τον μύθο του, ελπίζοντας πως θα βρει και κάποια έπαυλη για να τον στεγάσει.

Η προσωπική ιστορία του Ντεριπάσκα δείχνει λίγο μελό, τουλάχιστον ο ίδιος έτσι θέλει να την εμφανίζει, όπως και κάθε «αυτοδημιούργητος» κροίσος που σέβεται τον εαυτό του, προσπαθώντας να πείσει τους πάντες -ίσως και τον εαυτό του- γιά το ότι ο έξω από κάθε φαντασία πλούτος του ήταν αποτέλεσμα «σκληρής δουλειάς», χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει ούτε τι είδους «δουλειάς» ούτε και τίνος...

Ισχυρές φιλίες...
Ισχυρές φιλίες...
Παροιμιώδες έχει μείνει το επεισόδιο που συνέβη μεταξύ του δουλευτάρη Όλεγκ και του προέδρου Πούτιν, όταν ο δεύτερος, επισκέφθηκε μια φτωχή εργατούπολη στο Πικάλεβο για να υποχρεώσει τον ολιγάρχη να πληρώσει επιτέλους τους εργάτες των ορυχείων του. Φανερά εκνευρισμένος τότε ο Ρώσος Πρόεδρος, αφού τον έβρισε παρουσία των ίδιων των εργατών, χαρακτηρίζοντάς τον ως αναίσθητο, του πέταξε κατάμουτρα ένα στυλό και τον διέταξε εκείνη τη στιγμή να βάλει την υπογραφή του στις εντολές πληρωμών, κάτι και που φυσικά έπραξε και αμέσως ο Όλεγκ, καταπίνοντας μια ταπείνωση που όμοιά της δεν ξανάνιωσε ποτέ.

Σε κάθε περίπτωση ο Όλεγκ δεν πτοήθηκε, εξακολούθησε να ...εργάζεται σκληρά, να κάνει ακόμη πιό κολοσσιαία την αυτοκρατορία του και «να τα βρει» τελικά και με τον Πούτιν, και να έχει έτσι την πολυτέλεια να επιλέγει μόνο ό,τι είναι καλύτερο και ομορφότερο για τον εαυτό του, όπως η εκπληκτικής ομορφιάς σύζυγός του Πωλίνα και ο κουμπαράς-γουρουνάκι που, όπως τουλάχιστον ορκίζεται το Forbes, έχει μέσα 8,5 δις δολάρια !

Η πανέμορφη σύζυγός του, Πωλίνα
Η πανέμορφη σύζυγός του, Πωλίνα
Όπως όμως τελικά αποδεικνύεται, κανένα γουρουνάκι, όσα δισεκατομύρια κι αν καταφέρει να στριμώξει στη βρώμικη κοιλιά του, δεν μπορεί να χαρίσει στην ψυχή του ανθρώπου τις απλές χαρές, όπως το περπάτημα με γυμνά πόδια στην αμμουδιά, ο ήχος του φλοίσβου, το φως του μεσημεριανού ήλιου πίσω απ' τις μισόκλειστες γρίλιες και φυσικά η γεύση από ένα χταποδάκι στα κάρβουνα.

Γι' αυτό, καλά τα λεφτά, καλά τα υπερμεγέθη κότερα, καλές οι λίστες Forbes (ή και Λαγκάρντ), αλλά έστω και ένα μικρό καλυβάκι σε κάποιο Πόρτο Χέλι, αξίζει περισσότερο απ' όλα τούτα. Κι' αν δεν είναι και καλυβάκι και είναι έπαυλη με δεκαοκτώ δωμάτια, τρεις πισίνες και πενήντα στρέμματα για κήπο «ακόμη καλύτερα»... Έτσι κι αλλιώς, «λεφτά υπάρχουν»... (όντως)

Παύλος Κιρκασίδης
 http://www.zougla.gr